Lontoon toinen kaupunki-viinitila avattu

London Cru, kaupungin ensimmäinen viinituottaja on saanut kilpailijan. London School of Economicsista valmistunut Warwick Smith sekä uusi seelantilainen viinintekijä Josh Hammond perustivat Renegade viinikellarin Bethnal Green Roadille. He ovat seuranneet vastaavien kaupunkiviinintuottajien menestystä Denverissä, Sydneyssä, Hong Kongissa ja Pariissa ja ovat valinneet projektin alkuun Bacchus lajikkeen Hertfordshirtestä ja Sauvignon Blancin Bordeauxista.

Heidän viinituotanto on hyvinkin perinteistä, sillä rypäleet murskataan jaloilla polkien, ja viinin käyminen nahkoineen. Kypsytys ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Sauvignon Blanc lajike tuotetaan Bordeauxista ja suurin osa käy terästankeissa, ainoastaan pieni osa tammitynnyrissä.

Tällä hetkellä vuotuinen tuotanto on 7 500 pulloa, mutta aikomus on nostaa määrä 20 000 pulloon. Jatkossa myös Chardonnay ja Pinot Noir sekä englantilainen kuohuviini on tavoitteena. Pullojen hinnat 16-18 puntaa lontoolaisessa kaupassa.

Tuottajan oman kellarin baari on avoinna viikonloppuisin kiinnostuneille.

Lontoossa on parhaillaan kaksi muutakin viinintuottajaa aloittamassa tuotannon. Seurataan tilannetta.

* * * * *

Salvatore Ferragamo

samannimisen muotilegendan pojanpoika omistaa Il Borro -viinitilan Italiassa ja hän on ryhtynyt tuottamaan amfora-viiniä Sangiovese ja Chardonnay lajikkeista. Ensimmäinen kokeilu on Sangiovese lajikkeesta tuotettu viini, joka on kuorineen vuoden ajan saviastiassa. Tämä metodi on aivan sama kuten viiniä on tehty Georgiassa jo vuosisatoja.

Tammitynnyristä poiketen savi amfora ei lisää viiniin tupakan tai mausteiden vivahteita.

Parin vuoden ajan Ferragamo on tuottanut punaviiniä nimellä ”Petruna” 3000 pulloa vuodessa. Kokeilun laajentuessa seuraavana on Chardonnay viini samalla metodilla.

Ferragamon perhe osti Il Borro viinitilan vuonna 1993. Tila sijaitsee noin kolmen vartin ajomatkan päässä Firenzen kaupungista ja tällä hetkellä viljeltyä alaa on noin 45 hehtaaria.

Salvatore ei ole ainoa Ferragamo jolla on viinibisneksiä, sillä hänen setänsä Massimo on tuottanut Brunelloa vuodesta 2003 omistamallaan Castiglion del Bosco tilalla.

* * * * *

Frescobaldi

 

on ostanut ensimmäisen Chianti Classico viinitilansa. He maksoivat tästä Castello di San Donato tilasta 13,3 miljoonaa €.  Tämä historiallinen tila sijaitsee Raddan ja Gaiolen kylien puolivälissä ja viljeltyä alaa on noin 250 hehtaaria.

Frescobaldi on johtanut tilan toimintaa vuodesta 2014 jolloin tila ajautui konkurssiin ja nyt he sitten päättivät ostaa paikan itselleen.

Frescobaldilla on viinitilat Toskanassa Tenuta di Castiglioni, Nipozzano Castle ja Pomino Castle, Chianti Rufina, Castelgiocondo Montalcino sekä Tenuta dell’Ammiraglia. Sekä tietenkin Ornellaia. Frescobaldin kokonaistuotanto on reilut 850 000 boksia viiniä – eli yli 10 miljoonaa pulloa !

* * * * *

Kiinalaiset asiakkaat vaativat viinipullon stoppariksi korkin !

Useat australialaiset viinintuottajat siirtyvät kierrekorkista luonnonkorkkiin. Mielenkiintoista nähdä kuinka asia etenee muissa viinintuottajamaissa.

Kieltämättä kiinalaiset asiakkaat ovat erittäin tärkeitä.

Portugali on maailman suurin korkintuottaja, Espanja hyvänä kakkosena. Korkkia tuotetaan myös Ranskassa, Italiassa, Marokossa, Algeriassa ja Tunisiassa.

Maapallon korkkimetsien kokonaisala on noin 2,2 miljoonaa hehtaaria. Tammen annetaan kasvaa noin 50 vuotiaaksi ennenkuin ensimmäinen kaarna voidaan irrottaa ja sen jälkeen 9-10 vuoden välein. Puu elää lähes 300 vuotta ja voidaan kuoria keskimäärin 13 kertaa.