Kiinan johtavan viinintuotantoalueen NINGXIAn laatuluokituksessa on tehty elokuun lopussa muutoksia.

Nykyään Helan Mountan itäisen alueen laatuluokitukseen on päässyt 36 viinitilaa.

Aikaisemmin 4. luokassa olleet Helan Qingxu, Château Bacchus sekä Château Yuanshi on nostettu 3. luokkaan.  Ja neljä tuottajaa on noussut 4. luokkaan.

Kiinan laatuluokitus perustuu pitkälti Bordeauxin 1855 Classification säädöksiin, eli määritellään, tuotanto, laatu sekä jakelu.

Viidenteen luokitukseen eli alimpaan nousi 15 viinitilaa, mukana Pernod Ricardin Ningxian tila, Château Miqin, Domaine Pushang, Château Minglu, Jinyuan Winery, Daylong Winery, Château New Bull, Château Jin Sha Wan, Château Hong Fen Jia Rong, Hollyfun Winery, Château Lansai, Château Saint Louis Ding, High Sun Estate, Château Mihope ja Château Huida.

Säädösten mukaan tilan pitää omistaa viljelykset joiden pitää olla vähintään viisi vuotiaita. Lisäksi satoa saa olla 500-800 kg per mu ( 1 mu = 667 m2) laadun tasokasta ja lajikkeiden alkuperä pitää olla tiedossa.

Kiinassa viinitilojen kunto ja viinien laatu tarkistetaan kahden vuoden välein. Ensimmäisen luokan viinitila tarkistetaan 10 vuoden välein. Ningxiassa ei toistaiseksi ole lainkaan 1. tai 2. luokituksen viinitiloja. Alueen laatuluokitus alkoi vuonna 2013.

* * * * *

Israelilainen Hayotzer Winery, jonka omistaa Israelin 5. suurin viinintuottaja Arza, on rakentamassa yhteistyöyrityksen puitteissa 8 miljoonan USD viinitilalaajennusta Kiinaan.

Yhdessä Peng Dun Group´n kanssa he aikovat laajentaa viinintuotantoa Jingmenin kaupungin lähellä keski-Kiinassa. Tarkoitus on nostaa vuosituotanto 300 000 pullosta reiluun miljoonaan pulloon jo ensimmäisenä vuonna.

Kiina on ohittanut Ranskan ja Englannin viinin kulutuksessa ja on vain ajan kysymys milloin maa on suurempi viininkuluttaja kuin USA.

Israelissa Arza tuottaa nykyään reilut 5 miljoonaan pulloa viiniä vuodessa.

* * * * *

Kosmetiikkaa viinirypäleistä

Charles ja Ruth Simpson, Languedocin Domaine de Sainte Rose tilan omistajat sekä luxus kylpytuotesarjan tuottaja Noble Isle ovat kehittämässä tuotesarjaa Golden Harvest.

Ensimmäisessä vaiheessa tuotesarjaan tulee käsienpesuneste ja käsivoide, jotka on tehty Simpsonien Canterburyn tilalla kasvaneista Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier rypäleistä.

Tuotteissa on Granny Smith omenan, tuoteen rypäleen ja tuoksuvan vesimelonin ominaisuuksia.

Aavistus hienostunutta ruusua sekä jasmiinin tuoksua. Katajaa, orvokkia ja myskiä havaittavissa myös.

Vuonna 2014 Simpsonien hankkima 30 hehtaarin tila tuottaa toki myös juomia, ensimmäinen kuohuviini tulossa myyntiin ensi vuoden aikana.

* * * * *

27 kolpakkoa läikyttämättä !

Saksalainen baarimikko Oliver Strumpfel on rikkonut jälleen kerran oman ennätyksensä.

Vuonna 2014 hän kantoi 22 olutkolpakkoa milanolaisessa baarissa 40 metriä, läikyttämättä pisaraakaan. Ja vuonna 2016 hän paransi ennätystään 25 kolpakkoon.

Viime viikolla hän paransi jälleen omaa ennätystään Abensbergissä, Saksassa. Tällä kertaa tuloksena 27 kolpakkoa ! Tämä on noin 50 kg. Ilman pisaraakaan yli kolpakon.

Naisten sarjassa ennätyksen haltija on saksalainen Anita Schwarz joka onnistui kantamaan 19 kolpakkoa olutta. Tämä tapahtui jo vuonna 2008 Mesenichissä. Vanha ennätys odottaa sen parantajaa – eli nyt Plevnan tytöt treenaamaan.

* * * * *

Château PHÉLAN SÉGUR on myyty

Viime aikoina ollut huhua että Gardinierin perheen Saint Estèphen viinitila Château Phélan Ségur olisi myyty.

Nyt on asiaan saatu vahvistus, ja ostajana on belgialainen merenkulun suuri vaikuttaja Philip Van der Vyvere.

Veljekset Thierry, Stéphane ja Laurent Gardinier haluavat keskittyä enemmän loistohotelli-bisneksiin. Ja mm Taillevent Paris, Le Domaine Les Crayères sekä Le Comptoir du Caviar hyötyvät tästä päätöksestä.

Jotkut kanssani mukana matkanneet muistanevat hyvin meidän erityisen pitkän lounaan Thierry Gardinierin kanssa parisen vuotta sitten. Olemme käyneet muutaman kerran myös heidän 110 Les Taillevent viinillisessä Pariisin ravintolassa.

* * * * *

Lääkärit varoittavat “prosecco hymystä”

London Centre for Cosmetic Dentistryn Dr Mervyn Druian toteaa että varsinkin naiset ovat riskiryhmää. Kuohuviinien, tässä tapauksessa Proseccon hiilihappo, sokeri ja alkoholi yhdessä ovat riski hammasrivistöllemme.

Muutama lasi ei haittaa silloin tällöin laisinkaan, mutta kun tavaksi tulee nauttia kuplivaa myös ruokailun yhteydessä ja sellaisenaan, niin...

Lasillisessa proseccoa on teelusikallinen sokeria, tämä happojen kanssa, voi johtaa hampaiden ja ikenien ongelmiin. Hammaskiille joutuu myös koville ja juomisen jälkeen välitöntä harjaamista tulisi välttää.

Brut Prosecco sisältää 12 g saakka sokeria litraa kohden, Extra Dry 12-17 g/l. Nämä kaksi tyylisuuntaa edustaa noin 98 % koko DOC Prosecco tuotannosta.