67 Pall Mall on varmaan tullut tutuksi useille ystävilleni, jotka olette kuulleet paikasta. Ja moni on ollut kanssani paikanpäälläkin, olenhan ollut toiminnassa mukana klubin perustamisesta alkaen.

Viime viikkoina klubi on ollut Brittein saarten ja Yhdysvaltojen lehtien palstoilla enemmän kuin kerran ja yksi syy siihen on huikea viinilista. Klubilaisilla on siis mahdollisuus kellaroida omia viinejään entisissä pankkiholveissa, mutta toistakymmentä sommelieriä pitää hyvää huolta myös huikeasta viinilistasta. Uudistuksen myötä päivittäin voi siellä käydessään valita viinilasillisen tai pullon reilulta 5000 viinin listalta.

Viimeisimmässä listan uudistuksessa mukaan on tullut biodynaamisia, orgaanisia sekä natural viinejä. Tämä on selkeästi saarivaltakunnan laajin viinilista ja varmaankin yksi suurimmista myös maailmassa.

Ravintoloista laajimmat listat löytyvät The Vineyard ja The Greenhouse ravintoloista, 2,500 - 3,600 viiniä – tässä järjestyksessä.

Mutta kun listalla on 5 000 viiniä, kauanko menee sen tutkimiseen. Ja montako lasillista siinä ohessa. No klubilla on mukavat nahkasohvat, joissa voi rentoutua.

Ja mitä vielä, joulukuun alusta alkaen 67 Pall Mall klubin jäsenille ja heidän vierailleen on tarjolla 800 eri viiniä laseittain !!! Tämä on tuplasti sen verran kuin missään muussa viinillisessä paikassa. Halvin lasillinen maksaa 7 puntaa ja kallein 667 puntaa.

Erikoisemmista viineistä – laseittain löytyy Cheval Blanc ´61 ja voidaan toki avata myös ´59. Coravin on salainen "aseemme".

Lontoossa tuntuu riittävän viinistä nauttivia – sillä 67 Pall Mall avattiin pari vuotta sitten ja klubia laajennetaan parhaillaan. Rempan jälkeen tilat ovat tuplaantuneet alkuperäisestä. Lontoossa  avataan pian kaksi uutta “Super Klubia”. Robin Birleyn Oswald´s sekä huikea Yevgeny Chichvarkinin 85 Piccadilly.

Ja vielä yksi avataan edellisten lisäksi ennen vuodenvaihdetta.

Ten Trinity Square Private Club, on kolmen kimppa Four Seasons, Château Latour sekä thaimaalainen Chanchai Ruayrungruang. Thaimaan herra on yksi maailman suurimmista Bordeaux-keräilijöistä mutta erityisesti ihastunut Latour viineihin.

Laajennuksen jälkeen 67 Pall Mall klubin jäseniä on 2800 ja klubin istumakapasiteetti on 375. Siis viranomaisten mukaan.

Syksyn aikana työntekijöiden määrä nousee 135 ammattilaiseen, josta sommelierien määrä tulee olemaan 16. Klubimme Master Sommelier on huikea persoona - Ronan Sayburn ja Head Sommelier Terry Kandylis. Viinillistä apua saa paikalla ranskan, saksan, italia, espanjan, portugalin, kiinan, ruotsin, tanskan, venäjän, ja jopa suomenkielellä. Taisin unohtaa tusinan verran eri kieliä.