Kiinan viisi kalleinta viiniä

Château Rongzi Yellow Label Cabernet Sauvignon

Viinitarhat sijaitsevat Xianging läänissä Shanxin provinssissa luoteis Kiinassa. Alueella on paljon hiilikaivoksia ja tilan perusti vuonna 2007 herra Zhang Wenquan. Hän teki arvatenkin tarvittavat pääomat kaivostoiminnalla. Chateau Pétruksen viinintekijä Jean-Claude Berrouet on toiminut konsulttina.  Tilan kallein viini Yellow Label maksaa 480 € pullolta.

Château Loulan Cabernet Sauvignon Limited Edition

Tämä viini on tuotettu Turpan laaksossa Xinjiangin provissinssa lounais Kiinassa. Tuotetaan yli 30 vuotiaiden pensaiden rypäleistä. Hinta 380 €.

Château Hansen Cabernet Gernischt

Château Hansen sijaitsee sisä-Mongolian alueella pohjois Kiinassa, Gobin autiomaan länsilaidalla ja on alueen suurin tuottaja. Organinen viljely ja viinintekijäksi on palkattu Loiren laaksosta Bruno Paumard. Tämä paikallisen lajikkeen viini maksaa reilut 300 €.

Xiangdu Les Champs D’Or Classical Reserve

Xiangdu Winery sijaitsee tunnetulla viinialueella Yanqissa Xinjiangin provinssissa. Tuotantoa vuodesta 2002 ja tuottavat lähinnä burgundilais-tyylistä viiniä. Alueen johtava orgaanisten viinien tuottaja. Kallein viini 270 €.

Changyu AFIP No. 1

Kiinan vanhin viinintuottaja Changyu on suuri pöytäviinien tuottaja, mutta heiltä myös Kiinan kallein viini – 4300 € - per pullo. Ehken tässä maksaa pakettikin. Tuotantomäärä 5000 pulloa. Jokaiseen pulloon kaiverrettu 18K kullalla numero ”1”. ja koristeena vielä 28 Swarowskin ”timanttia”.

***

Ranskalainen Etienne de Montille

aikoo rakentaa viinikellarin Japaniin, Hokkaidon saarelle ja ryhtyä tuottamaan siellä viileän ilmanalan Pinot Noir ja Chardonnay lajikkeiden viinejä.

De Montillen ensimmäiset hankinnat käsittävät vajaan viiden hehtaarin alan, jonka hän aikoo nostaa lähivuosina 10-15 hehtaariin.

Japani on hänen mielestään hyvin otollinen paikka, sillä alue on sopiva laadukkaan Pinot Noir -viinin tuottamiseen ja Japanissa on voimakkaat kotimarkkinat.

Hokkaidon pohjoisosissa on mm Yoichin ja Yamazakin viinitilat, mutta ranskalaisen mielestä siellä on liikaa lunta talvisin, joten hänen mielestään saaren eteläosa on huomattavasti parempi alue.

***

Barclays´n veljekset päättivät sulkea Sark Vineyardsin

Sir David ja Frederick Barclay, jotka omistavat mm Daily Telegraph -lehden sekä Ritz hotellin Lontoossa, perustivat Sark Vineyardin vuonna 2010. Normandian edustalla olevalle Sark-saarelle. Tämä saari on myös tunnettu siitä että siellä ei ole autoja laisinkaan.

Veljekset sijoittivat miljoonia tähän 60 hehtaarin tilaan vuonna 2010. Viljeltyihin rypäleisiin kuuluivat Pinot Gris, Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon, Gamay, Muller-Thurgau ja Albarino lajikkeita. Viinituotanto oli annettu bordeauxilaisen Alain Raynaudin käsiin alusta alkaen.

Sulkemisen syyksi on ilmoitettu kiristynyt alkoholiverotus. Saaren viranomaiset puolestaan ovat kertoneet ettei verotus ole mihinkään muuttunut, mutta alkoholin tuotannon lisenssimaksu on pitänyt nostaa, samoin kuin omaisuusveroa.

Tilan ilmoituksen mukaan vielä 28 000 pulloa kuohuviiniä tulee myyntiin joulukuussa 2019.

Tilan sulkemisen myötä tilan 25 työntekijää joutuvat kortistoon.

Muutama sana tästä Sark´n saaresta: Pinta-alaltaan vajaa 330 hehtaaria, josta edellä mainitut herrat omistavat noin 100 ha.  Saaren asukasluku on 600, ja asukkaat maksavat kiinteän vuotuisen veron

– 280 puntaa – riippumatta tuloista. Saarella on perinteisiä lakipykiä ja mm poliisit ovat paikallista väkeä, jotka vaihdetaan kahden vuoden välein. Vaimon piiskaaminen on sallittua edellyttäen että käyttää ohutta keppiä, eikä tule verenvuotoa.

***

Samppanjan vienti laskussa

Comité Champagne on raportoinut että samppanjan vienti laski viime vuonna 6 miljoonaa pulloa edellisvuoteen verrattuna.

Union des Maisons de Champagne organisaation presidentti Jean-Marie Barillèren mukaan yksi suuri syy on myynnin lasku Ranskan ja Englannin markkinoilla. Ranskassa myytiin 4 miljoonaa pulloa vähemmän ja Englannissa 3 miljoonaa pulloa vähemmän. Muissa EU maissa on ollut kasvu suuntaa.

Samppanjakauppaa tehtiin viime vuonna 306,6 miljoonan pullon edestä ja rahallisena arvona pidetään noin 4,65 miljardia €. Matkaa ennätysvuoden 2007 tasoon on melkoisesti – silloin kauppaan toimitettiin 338,8 miljoonaa pulloa samppanjaa.

***

Francis Ford Coppola Winery yksinoikeudella Oscar juhlien viinintoimittaja

Tunnettu elokuvaohjaaja ja Oscar voittaja on solminut kolmen vuoden sopimuksen viinitilansa nimiin ja heidän viinit ovat yksinoikeudella tulevien Oscar juhlien illanvietossa ja aterialla.

Viinien ja elokuvien tekijä on saanut Oskarit elokuvista Patton (1970), The Godfather (1972) ja kolme Oskaria The Godfather, Part 2 (1974). Ehdokkuuksia on toinen mokoma.

***

Golden Field, kiinalainen ruoka- ja juomajätti on ostanut Château Bel-Air viinitilan

Kiinalaisten kiinnostus Bordeauxin kiinteistöihin ei ole hiipunut. Parin kuukauden välein tulee julkisuuteen tietoja uusista kaupoista.

Viimeisimmän kaupan kohde Bel-Air käsittää 55 ha viljelyksiä, joka tuottaa noin 400 000 pulloa vuodessa. Rypäleinä 80 % Merlot, 15 % Cabernet Franc ja 5 % Cabernet Sauvignon.

Tulevaisuudessa on tarkoitus myydä koko tuotanto Kiinaan, jossa Golden Fieldillä on asiakkaana 4 000 ravintolaa ja myymälää sekä 30 miljoonaa rekisteröityä internet kaupan asiakasta.

Bordeauxissa on tällä hetkellä noin 120 viinitilaa, jonka omistaja on kiinalainen.

Ja mm Alibaba - Jack Ma on hiljattain hankkinut sieltä oman tilan ja Kiinan oma viinijättiläinen Changyu on huhujen mukaan ostamassa lisää tiloja entisten lisäksi.

***

Michelin hankki 40 % The Wine Advocate`n osakkeista

Ranskalainen rengasvalmistaja sekä ravintola-alan Michelin oppaan julkaisija on ostanut 40 % amerikkalaisen Robert Parkerin perustamasta The Wine Advocate -julkaisusta ja Robertparker.com sivustosta.

Liian usein ruokaa ja juomaa arvioidaan erikseen, joten nähtäväksi jää syntyykö uusi trendi arvioida ja arvostella näitä yhdessä.

Vuonna 2012 Robert Parker myi merkittävän osan vuonna 1978 perustamastaan The Wine Advocate julkaisusta singaporelaiselle sijoittajalle. Samaan aikaan hän jäi myös pois aktiiviroolista lehden toimituksessa ja nimesi päätoimittajakseen Lisa Perrotti-Brownin (MW).

Michelin yhteistyö alkoi viime syyskuussa kun Hong Kongissa ja Macaon saarella ryhdyttiin järjestämään Michelin tähditettyjen keittiömestareiden (Alvin Leung ja Pierre Hermé) kanssa juhlavia päivällisiä. 

The Wine Advocate´lla on yli 50 000 tilaajaa ja julkaisussa arvostellaan vuosittain noin 40 000 viiniä.

***

International Indigenous Grape Varieties Trophy

Piemontelainen tuottaja Montalbera on voittanut vuosittain myönnettävän parhaan alkuperäisrypälelajikkeen pystin. Rypäleenä Ruché ja ALKOssakin myynnissä oleva viini on Ruché di Castagnole Monferrato Laccento 2015 – hinta noin 24 €.

Samaista viiniä hommasin Tampereen Viinimessuille maisteluun mm vuonna 2014.

Ruché, lajikkeena sai oman luokituksensa Italiassa vuonna 2011.

Ja tuo viiniskaba on siis Brittein saarilla järjestettävä, yksi maailman vanhimmista alan kilpailuista – International Wine and Spirit Competition, jonka tuomaristossa olen istunut useita kertoja.

Tänä vuonna mitaleille ylsi viinejä mm Azerbaijanista, Egyptistä, Venäjältä, Moldovasta, Japanista ja Georgiasta.

Varsin mielenkiintoista seurata milloin näitä menestyviä viinejä on saatavana Suomessa.