Pecorino – juustoa vai viiniä

Tämänhetken suuri suosikki Italian viinituotannossa on Marchen ja Umbrian alkuperäislajike Pecorino. Viimeisen 15 vuoden aikana suuren suosion saanut Pecorino on raikkaan hapokas, mineraalinen ja aromikas viinirypälelajike.

Vuodesta 2000 vuoteen 2010 Pecorino lajikkeen viljelypinta-ala nousi 87 hehtaarista 1110 hehtaariin.

Pecorino viinit ovat suhteellisen helppoja ja miellyttäviä viinejä jotka sopivat mainiosti aperitiiviksi mutta myös oivallinen kaveri äyriäisille, tapaksille ja ns street foodille.

Italia on maa jossa on todettu kasvavan eniten kotoperäisiä lajikkeita – 377 eri rypälelajiketta.

* * * * *

Employees Only

Mikäli matkasi suuntautuu Hong Kongiin – muista pistäytyä Lan Kwai Fongin alueella juuri avatussa Employees Only – salakapakassa.

Ensimmäinen ”salakapakkaketjun” baari avattiin New Yorkin West Villagessa vuonna 2004 ja sittemmin Miamissa ja Singaporessa. Eli tämä Hong Kongin aluevaltaus on heidän neljäs paikkansa.

Maukkaita ruokia ja varsin erikoisia drinkkejä on tiedossa !

* * * * *

Maailman alkoholinkulutus

Viime vuonna alkoholin kulutus

väheni maailmalla 1,3 %, joka on huomattavasti keskimääräistä enemmän. Viiden vuoden keskiarvo on ollut -0,3 %.

Viinien kulutus lasku 0,5 %, mutta Proseccon kulutus nousi 1,8 %. Siiderit menettivät 1,5 %, erityisesti Yhdysvalloissa laskua oli 15,2 %.

Oluen kulutus laski 1,8 %. Maailman suurimmat olutmaat ovat Kiina, Brasilia ja Venäjä, joissa oluen myynti laski 4-8 %.

Väkevien myynti hieman kasvoi + 0,3 %, jossa vodkan osuus väheni -4,3 % mutta gin + 3,7 %, tequila +5,2 % ja viskit +1,7 %.

* * * * *

Englannin viinitarhat kiinnostaa

Entistä enemmän sijoitetaan Brittein saarten viinituotantoon Sussexin ja Kentin alueilla.

Aikaisemmin kerroin kuinka Taittinger hankki merkittävän ison maapläntin Canterburyn kaupungin laitamilta ja nyt Mark Dixon, Château De Bernen omistaja, on hankkinut 7 hehtaarin viiniviljelykset Sussexin alueelta.

Nämä Kingscote Vineyardin vuonna 2010 istutetut tarhat tuottavat Pinot Meunier, Pinot Noir, Chardonnay, Bacchus, Pinot Blanc ja Regent lajikkeista noin 100 000 pulloa vuodessa.

Aikoinaan Service Office -bisneksellä alkupääomansa tehdyt Mark Dixon on Château De Bernen myötä Provencen alueen toiseksi suurin rosé-viinien tuottaja. Reilut 5 miljoonaa pulloa vuodessa tuottava tila pyörittää noin 40 miljoonan euron myyntiä. Tällä 120 hehtaarin tilalla on myös viiden tähden hotelli sekä maineikas ravintola.

 * * * *

Japani on poistamassa tuontitullit EU -viineiltä

Vielä tällä hetkellä viinien tuontitulli Euroopasta Japaniin on 15 % kun esimerkiksi Chilen viinien tulli on ollut 2,3 % jo vuodesta 2007. Tuo onkin yksi syy miksi Japanin viinimarkkinoita dominoi juuri Chile.

Australian viineillä on parin vuoden ajan ollut myös erityiskohtelu ja tulli on ollut 7,5 %.

Saa nähdä nouseeko Japanissa eurooppalaisten viinien myynti. Japani on maailman 5. suurin maahantuotujen viinien kuluttaja. Viime vuonna sinne myytiin noin 26 miljoonaa litraa viiniä.

* * * * *

Vinexpo messuilla ennätysmäärä kiinalaisten viinitilojen osastoja

Yksi kohutuimpia näytteilleasettajia oli Ningxia Helan Mountain, Kiinan ensimmäinen laatuluokiteltu alue.

Tähän yritykseen on pumpattu useita miljardeja taaloja, ja kokonaispinta-ala on kolme kertaa suurempi kuin Kalifornian Napa Valley. Viljelykset sijaitsevat aivan Gobin autiomaan reunalla noin 800 kilometriä Pekingistä länteen.

Messujen suurin ulkomaalainen vieraiden kävijämäärä myöskin kiinalaiset.

AliBaba yhtymän alkoholinettikauppa Tmall sopi Vinexpon messuorganisaation kanssa myös tulevaisuuden yhteistyöstä Kiinassa.

Tmall myy tänä vuonna reilusti yli 100 miljoonaa pulloa viiniä Kiinassa nettikaupan kautta. Ovelta ovelle.

Kiinassa tapahtuu muutenkin isoja. Syyskuun 9 päivä on vuosittain ”Global Wine Festival” päivä, jolloin lukuisat kiinalaiset viinikaupat ja nettikauppiaat tarjoavat tuhansia viinejä erikoishintaan.

Kyseisen päivän myyntilukuja ei ole tässä vaiheessa tiedossa, ja tuskin herra Jack Ma niitä julkaiseekaan.

Toinen merkittävä kauppapäivä Kiinassa on marraskuun 11. päivä eli ”Singles Day”. Tämän Alibaba lanseerasi viime vuonna ja Forbesin mukaan päivän tuotto oli 14 miljardia US taalaa.