Venäjä kieltää viinien maahantuonnin Montenegrosta

Venäjä on kieltänyt viinin maahantuonnin Montenegrosta, väittäen "hygienia häiriötä". Tuottaja Plantaze puolestaan kommentoi että syynä on maan suunnitelmat liittyä Natoon.

Venäläinen Rospotrebnadzor väittää löytäneensä viineistä kohonneita arvoja metalaxylia ja muovisia epäpuhtauksia.

Plantaze myy 20 % tuotannostaan Venäjälle joskin vientiä on kaikkiaan 42 eri maahan.

Aikaisemmin Sazerac Kentucky ja Jack Daniel´s ovat myöskin joutuneet kieltolistalle samoista syistä.

***

Taittinger ja suuret sijoitukset

Aikaisemmin kerroin kun tapasin Taittingerin pojat Canterburyssä Brittein saarilla viime vuoden maaliskuussa, jotta olivat ostaneet merkittävän määrän hehtaareita tuottaakseen britti-skumppaa. Tästähän kuulemme pian lisää.

Nyt pojat olleet kaupoilla rakennusfirmoissa ja ryhtyvät rakennuspuuhiin Reimississä.

Heidän investoinnit ovat 60 miljoonaa € !

Samanlaisia suuria summia ovat uusiin tuotantotiloihin sijoittaneet viime aikoina ainakin Lanson, Moët (100 miljoonaa €), Veuve Clicquot (300 miljoonaa €) ja myös Bollinger, Pol Roger sekä Roederer.

Hiljattain tapaamani Jean-Marie Barillère, tuottajajärjestön presidentti (the Union des Maisons de Champagne) mainitsi että menneinä vuosina sijoitettiin lisäpeltoon, mutta nyt uusiin moderneihin tuotantotiloihin.

Useat samppanjan tuottajat ovat selkeästi lisänneet (n 15 %) viinivarastoihinsa kun verrataan kehitystä kymmenen kahdenkymmenen vuoden ajalta. Näistähän siis voidaan tuottaa non vintage-samppanjaa.

***

Onko “Brunellogate” jo unohdettu

Lähes yhdeksän vuotta sitten ryhmä Brunello tuottajia sekoitti lainvastaisia rypälemehuja tuottaessaan viiniä, mutta kutsuivat viiniä Brunelloksi. Ja saivat sille luokitusleiman. Tämä sekotti hieman pakkaa ja sai muutamat viinintuottajat miettimään asian tilaa ja vakavuutta.

Italian Montalcino tuottaa reilut 13 miljoonaa pulloa Brunelloa vuosittain ja tuon skandaalin aikana 2009 viranomaiset alensivat noin 20 % viineistä Toscana Rosso IGT luokitukseen. No, Italia on tottunut skandaaleihin vähintään kerran viikossa.

Osin tästä hässäkästä johtuen useat viinitilat jättivätkin Brunello nimityksen ja luokituksen pois ja ryhtyivät tuottamaan IGT viiniä.

Hyvä kuitenkin muistaa että tässä skandaalissa jäi kiinni nimenomaan muutamat oikein tunnetut ja arvostetut tuottajat !

***

Viinimaahantuonti Kiinaan kasvussa

Kiinan tullitilastojen mukaan viinin tuonti Kiinaan on nousussa.

Vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana maahan tuotiin 151,1 miljoonaa litraa viiniä, joka on 8,7 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Rahallisen arvon mittarissa viinikauppa on laskenut 1,6 % - eli tarkoittanee sitä että kiinalaiset ovat hyväksyneet jo arkisemmatkin viinit – ei tarvitse aina olla huippubrändejä.

Hyvää saa kohtuuhintaankin.

***

London Cru

Lontoolainen City viinintuottaja English Bacchus “Baker Street” – toinen vuosikerta myynnissä. Tällä kerralla tuotanto on tuplattu ja 2016 vuosikertaa on saatavana 5 100 pullollista.

Tuotannossa käytettiin tänä vuonna Kentissä sijaitsevan Sandhurst Vineyardin sekä Essexin Great Whitmans Vineyardin rypäleitä, jotka kävivät terästankeissa. Vanhoihin tammitynnyreihin laitettiin 5 % viinistä, jotta saatiin hiemanrakennetta ja syvyyttä.

Viiniä on saatavama Dinner by Heston sekä Galvin Bistrot de Luxe ravintoloissa sekä hanasta Baker Street Feast´s Hawker Housen tiskillä.

London Cru on luvannut tuottaa tänä vuonna myös Pinot Noir viiniä Limouxin alueen rypäleistä.

Jäämme odottamaan maistelua.

***

Väärennettyä alkoholia

Interpol ja Europol on yhteisoperaatiossaan takavarikoinut 26,4 miljoonaa litraa väärennettyä alkoholia ja 9 800 tonnia väärennettyä ruokaa – yhteisarvoltaan 230 miljoonaa €. Alkoholi arvoltaan suurin seuraavaksi liha ja äyriäistuotteet.

Operaatio Opsom VI suoritettiin samanaikaisesti 61 eri maassa 1.12.2016-31.3.2017 välisenä aikana.

Muunmuassa Italian Toskanassa kolme kaveria pidätettiin kun heidän tiloistaan löydettiin 9 000 litraa viiniä ja 30 litraa puhdasta alkoholia – jolla perusviiniä hieman tuunattiin.

Tästä lisää mm Interpolin sivustolla.

***

Riedel ja Elton John

 

Itävaltalainen lasitehdas Riedel on suunnitellut yhteistyössä Elton Johnin kanssa Rainbow double magnum -dekantterin. Ainoastaan 50 kappaletta tätä Amadeo dekankkeria on valmistettu ja numeroidut kappaleet myydään eri puolilla maailmaa hintaan 2250 GBP.

Näistä saatava tuotto 25 000 € lahjoitetaan Elton John´n vuonna 1992  perustamalle AIDS säätiölle.

Elton Johnin säätiö on menneen 25 vuoden aikana kerännyt yli 275 miljoonaa puntaa HIV/AIDS työhön.

***

Skotlannin Single Malt

Vuonna 2016 Skotlannin Single Malt viskin vienti ylitti ensimmäisen kerran miljardin punnan rajan. Viime vuonna kyseistä ilolientä vietiin maailman eri osiin yli 113 miljoonaa pulloa.

Lähes 12 % kasvua edelliseen vuoteen.

Skotlannin koko viskin vienti oli viime vuonna yli 4 miljardia puntaa.

Pulloissa laskettuna vientikauppa vei 30 pulloa jokaisen sekunnin aikana.

Kaikkiaan kohteena 182 eri maata eri puolilla maailmaa.