Mitkä ovatkaan viinin pääasialliset viat. Ja miten ne tunnistaa.

Jotkut löytävät viinissä olevan vian ja haitan helpostikin, jotkut eivät – mutta aistia tai taitoa toki voi harjaannuttaa.

Jälkikäyminen

Haihtuvien happojen olon viinissä voi havaita jos tunnistaa kynsilakan tai viinietikan tuoksun.

Yleensä esiintyy kun rikkidioksidia on käytetty minimaalisesti tai jos viiniin on jäänyt jäännössokeria, joka alkaa uudelleen käymään.

Vian huomaa etenkin, jos viini ei ole kirkasta tai se on aavistuksen pirskahtelevaa vaikka ei pitäisi olla. Viinissä ei juurikaan ole hedelmäisyyttä ja hiivaisuus tulee läpi. Mikäli kyseessä on etikkahappobakteeri tai haihtuvat hapot niin tuoksussa on selvästi etikkaa tai etyyliasetaattia (kynsilakkaa).

Liiallinen lämpö

Auringonvalo ja lämpö saattaa olla hyvä meidän A-vitamiinia ajatellen, mutta vaarallinen viinille.

Erityisesti kun lämpö nousee yli 26 asteen tietyt proteiinit alkavat saostua ja saavat aikaan viinin rakenteen muuttumista ja siis pilaantumista.

Väri saattaa olla samea, äärimmäisissä tapauksissa korkki on tullut hieman ulos pullosta tai korkki on vioittunut. Viini maistuu aavistuksen palaneelta.

Hapettuminen

Ikääntyessään tai kuivaessaan korkin laatu heikkenee ja happea pääsee pulloon.

Valkoviinin väri muuttuu tummemmaksi, keltaisemmaksi tai joskus jopa rusehtavaksi. Punaviinin väri muuttuu ruskean ja tiilen sävyihin. Maussa saattaa esiintyä sherryn tai pähkinän sävyjä.

Korkkivika

 

Korkkivikainen viini tuoksuu joskus kuin likomärkä koira.

Tämä aiheutuu korkissa olevien 2,4,6 trikloroanisoli (TCA) tai 2,4,6-tribromoanisole (TBA) bakteereiden vuoksi, eli pilaantunut korkki joutuu viinin kanssa kosketuksiin. Tämä voi tapahtua myös tuotantoprosessin aikana pullotuksessa tai varastossa, jossa TCA tai TBA mikrobeja saattaa esiintyä.

Multainen, homeinen tuoksu, saattaa olla myös likomärän koiran, sienien tuoksu.

Palaneen rikin tuoksu

Ei tosin aina negatiivinen seikka, mutta kun viinintekijä rajoittaa hapen määrää, saattaa hedelmäisyys muuttua. Saattaa tuntua mädän kananmunan (rikkivety), mädänneen sipulin, purkkimaissin tai tomaattikastikkeen tuoksua.

Bret eli brettanomyces

Brettanomyces tuo viiniin perinteisen maatilan tuoksumaailman. Brett on hitaasti kasvava hiiva, joka kehittyy lämpimässä kellarissa ja sitä auttavat vähäinen määrä rikkiä, korkea pH ja vanha tammi.

Havaittavissa navetan tuoksua, pilaantunutta lihaa, viemärin kaasuja.