Michelin tähtiä Ranskan huippuviinitilallisille

Bordeauxin isot nimet Château Haut-Brion, Cheval Blanc, Château Angélus ja Château Pavie pääsivät kilistelemään kun uusia tähtiä jaettiin hiljattain.

Château Haut-Brion tilan omistajan ravintola Le Clarence Pariisissa sai kaksi tähteä – vain kaksi vuotta avajaisten jälkeen.

Ravintola Le 1947, Courchevelissä sai kolme tähteä. Tämä on Cheval Blanc´n omistama ja pääkokkina toimii Yannick Alléno.

Château Angélus´n Stéphanie de Boüard-Rivoal juhli ensimmäistä tähteään Logis de la Cadène -ravintolassa joka sijaitsee St-Emilionissa. Keittiöstä vastaa nuori 29-vuotias Alexandre Baumard.

Château Pavie´n Hostellerie de la Plaisance sai toisen tähtensä. Tilan ja ravintolan omistaja, pariisilainen miljonääri Gérard Perse on ostanut vaimonsa Chantalin kanssa St-Emilionin ikonin – eli maailmankuulun vuonna 1987 avatun viinibaari-bistro L´Envers de Décor´n.

Bernard Magrez’n La Grande Maison de Bernard Magrez piti molemmat tähdet vaikka Joël Robuchon lähti pois ja kun tilalle tuli Pierre Gagnaire.

Gordon Ramsay’n luotsaama Le Pressoir d’Argent Bordeauxin Grand Hotellissa sai toisen tähden.

Tämän hotellin kattoterassilla varmaan mukaani lähtevä ryhmä nauttii lasillisen tai toisenkin kesäkuun Vinexpo messujen aikaan.

*****

Haluatko viinitilan Portugalista

Englantilainen laulaja Sir Cliff Richard (76) on myymässä viinitilaansa Albufeirassa.

Quinta do Miradouro tila ja Adega do Cantor viinikellari, jossa 1990-luvulta alkaen on tuotettu noin 50 000 laatikollista (n 600 000 pulloa) Vida Nova merkillä punaista, rosé- ja kuohuviiniä. Viljelypinta-ala on 24 hehtaaria.

Upea tila jossa mainiot näkymät viljelyksille ja rannikolla käsittää 11 makuuhuonetta, näyttävän puutarha, uima-allasalueen, tenniskentän ja paljon muuta. Alunperin Sir Cliff halusi tilastaan 9,5 miljoonaa euroa mutta on nyt laskenut hinnan 6,5 miljoonaan.

*****

Junalla Kiinaan

Ranskan pääministeri Bernard Cazeneuve oli vastassa kun ensimmäinen “Viinijuna” saapui Wuhaniin, Hubein pääkaupunkiin.

Junamatka Lyonista Wuhaniin

kesti 15 vuorokautta, kun matka laivalla Ranskasta Kiinaan olisi noin 35 vuorokautta. Junassa matkasi noin 1,4 miljoonan euron viinit 18 eri viinitilalta. Mukana oli valko-, rosé-, punaviiniä kuin myös makeita viinejä sekä samppanjaa.

Tämän rahtimuodon uskotaan kasvattavan suosiotaan tulevina vuosina ja ei ainoastaan viinikaupan parissa vaan muissakin tuotteissa.

Viinivaunuissa oli kontrolli että lämmöt pysyvät 15 C asteessa ja kosteus 70 %.

*****

Kiinasta tulossa maailman 2. tärkein markkina vuoteen 2020 mennessä

Vaikka Kiinassa juodaan keskimäärin 1,34 litraa viiniä vuodessa per nuppi, sen uskotaan kasvavan parissa vuodess 1,53 litraan ja siinä vaiheessa kokonaismarkkinoden arvo on noin 22 miljardia USD. Yhdysvallat on vielä kaukana markkinoiden ollessa lähes 39 miljardia USD.


Viinikulutus Ranskassa on reilut 47 litraa per nuppi ja Suomessa noin 10 litraa per henkilö.

Vaikka Kiina on vasta nousemassa viinikulutuksen kärkeen niin sitä se on jo viinojen suhteen. Maa on maailman suurin kuluttaja kun laitetaan tisleet yhteen eli Baiju, vodka, viski, konjakit ja brändit ym.

*****

Bordeaux´n alueella suurin sato sitten vuoden 2006

Vuoden 2016 sadonkorjuu tuotti 577 miljoonaa litraa viiniä. Tämä vastaa 770 miljoonaa pulloa.

Tämä siitäkin huolimatta että viljelysala on vähentynyt 10 %.

Tuotannosta 85 % on punaista, 4 % rosé-viiniä, 10 % valkoista ja 1 % makeata viiniä.

Suhteessa suurimmat sadot saatiin Margaux, Saint-Estèphe, Saint Emilion sekä Pomerol alueilla.

Sääolosuhteet olivat alkuvuodesta hyvin koleat, mutta kevät ja syksy olivat yllätyksellisen lämmintä aikaa. Sademäärä jäi kymmenykseen normaalista, joka oli etenkin nuorten taimien ongelma. Ikääntyneemmät taimet tuottivat sitten eriomaisen sadon.

*****

Chile menestyy

Nyt myös Japanissa Chile on ohittanut Ranskan viinien markkinaosuuksissa. Tähän on vaikuttanut merkittävästi japanilaiset naiset, jotka pitävät chileläisten viinien hedelmäisyydestä ja tietty hintatasosta – verrattaessa ranskalaisiin. Naiset ovatkin nousseet ansiotason nousun, itsenäistymisen johdosta merkittäviksi viinien ostajiksi.

Concha y Toro kasvatti myyntiään peräti 24 %. Kaikkiaan Japaniin tuotiin viime vuonna noin 75 miljoonaa litraa chileläisiä viinejä.

Chileläisten viinien verotus Japanissa on tällä hetkellä 4,6 % mutta se poistuu kokonaan vuoteen 2019 mennessä. Ja tämähän tekee hyvää myyntitilastoille.

*****

Armenialaisen brandyn tuotanto nousi 27 % vuonna 2016

Armenia on yksi mailman vanhimpia viinintuottajamaita Georgian, Turkin ja Iranin ohella joskaan ei kovin tunnettu maailmalla. Vuonna 2016 maan viinituotanto kasvoi lähes 15 % ja lähentelee 7 miljoonan litran rajaa.

Oluen ja tisleiden tuotanto sen sijaan on koko ajan vähenemään päin.

Armenialainen brändy on varmaankin yksi maan tunnetuimpia tuotteita. Jo maailmansodan aikaan Stalin lähetti useamman laatikollisen maan herkkua Englannin pääministeri Winston Churchillille.

Yksi Churchillin pitkän iän salaisuus piileekin varmaan hänen lausumassaan: ”Cuban cigars, Armenian brandy and no sport”.