Hong Kongin InterContinental Hotellin Spoon Ravintola jota Alain Ducasse on johtanut sulki ovensa tammikuussa 2017 ja tilalle avataan helmikuun puolessa välissä samaisen huippukokin johdolla seafood ravintola Rech.

Alsacelainen Adrien Rech avasi ruokakaupan Pariisissa vuonna 1925, joka sittemmin muuttui osteri ja äyriäisravintolaksi. Vuonna 2007 Alain Ducasse otti siellä langat käsiinsä.Vuonna 2003 avattu Hong Kongin Michelin-tähti paikka Spoon tarjoili viimeisen dinnerin tammikuun 1. päivänä.

Rech on ensimmäinen Ranskan ulkopuolella samaa nimeä kantava ravintola ja keittiömestarina toimii Stéphane Gortina, joka on työskennellyt Ducassen kanssa jo yli 11 vuotta.

* * * * *

Singaporen Changi lentokentän DFS-alkoholikaupan uudet ideat

Maahan tultaessahan on aina tietyt verovapaan tuonnin rajat. Nyt Singaporessa on otettu mielenkiintoinen uusi alkoholituotteiden myynti.

Hyvä idea etenkin joulun alla.

Tarjoushinnoin myydään 25 eri alkoholituotetta veroineen ! Eli kun verot sisältyy hintaan ei ole mitään rajoitteita. Onnekkaiden tuottajien joukossa on mm Ferrarin Proseccot, Bottegan kupliva rosé, Bordeauxin Haut-Bonneau, Ferran, Italian Frescobaldi, Kalifornian Craggy Range ja Etelä-Afrikan Nederburg.

Ja mikä parasta, jos on valmis ostamaan 300 Singaporen taalan edestä eli reilun 200 euron – niin DFS toimittaa kaikki viinit ja viinat kotiovelle.

Koskahan pääsemme samaan Helsinki-Vantaalla ja Pirkkalan kentällä ?

* * * * *

D Trumpin kruunajaiset

Yhdysvaltain tulevalla presidentillä on haastetta saada huippuesiintyjiä tulevaan virkaanastujaisjuhlaansa.

Trumpin kutsuun on kieltävästi vastannut tähän mennessä ainakin Elton John sekä Andrea Bocelli.

Mutta alkoholikauppias Xie Xiaosu, US North Alcohol Company (美国北方酒业公司) yrityksen toimari on jo saanut, ainakin oman puheensa mukaan kutsun toimittaa virvokkeita tuleviin kemuihin.

* * * * *

Kiinan Kukon vuosi

Hyvä muistaa että nyt vietettävä Apinan vuosi muuttuu seuraavaksi kiinalaisen kalenterin mukaan Kukon vuodeksi.

Deau Cognac on ensimmäisiä jotka iskevät tähän saumaan ja lanseeraavat erityisen XO konjakin juhlistaakseen uutta vuotta.

Tässä juhlajuomassa on sekoitus Petite Champagne ja Fin Bois konjakkia jotka on kypsytetty 350 litran Limousin tammitynnyreissä 15-20 vuotta.

Kiinalaisten uuden vuoden toivotusten myötä konjakista löytyy tammea, litshiä, jasmiinia, orvokkia, kuivaa luumua, kaakaota, kahvia, mahonkia ja nahkaa. Melkoinen pakkaus. Tulee hieman viinipiru Arto Koskelon kuvaus jostain oluesta jota kuuntelin joltain radioasemalta ollessani liikenteessä.

Pulloja on myynnissä 12 000 kipaletta ja hinnaksi on määritelty reilusti noin 250 € putelli.

Kiinalainen uusi vuosi alkaa siis tammikuun 28.

* * * * *

Kalifornian viinikauppiaat iskevät jälleen

Tällä kerralla linnatuomion sai herra John Fox, jonka fine wine kauppa Premier Cru meni nurin hiljattain.

Kuusi ja puolivuotta ”ponzi” -kaupoista. Eli uutta bisnestä rahoitetaan uusilla sisääntulijoilla eikä vanhojen tilausia oikeastaan ole edes tarkoitus hoitaa.

Hän sii 66-vuotias hemmo, aivan kuten eräs Kevorkian, josta kirjoitin aikaisemmin, katuu tekojaan ja haluaa maksaa kaiken takaisin kun vapautuu linnasta.

Foxin kohdalla noin 9000 asiakkaan 45 miljoonaa on hukassa. Viinejä ei ole koskaan näkynyt tilaamisen jälkeen....

Kaveri itse ajeli Ferrarilla, Corvettella ja Maseratilla. Konkurssiin mennessä firmalla oli yli 70 miljoonaa velkoja.

Jos kaveri käyttäytyy hyvin niin hän saa 54 päivää per vuosi anteeksi ja näinollen pääsee vapaaksi jo 2021.

Maksamaan velat vai jatkamaan...

* * * * *

Syötkö SINÄ Lontoon huippuravintoloissa ?

Nyt on sielläkin alkanut verottajan tsekkaus. Joku ehken on kuullut nimen – Michel Roux Jr.

Huippukokki Lontoosta ja vähän muualtakin. Hänen johtamansa Le Gavroche ravintola Lontoon Mayfairissa on jäänyt kiinni työntekijöiden palkkojen ryssimisestä. Guardian lehti on kirjoittanut tiukasti asiasta ja kertoo että staffi on ollut duunissa noin 6-7 euron tuntipalkalla ja tehnyt 65-70 tuntisia viikkoja.

No tuo Michelin tähti

ym hömpötyshän on viime vuosina tehnyt sen että useita keittiössä duunissa olevia henkilöitä tekee kaiken palkatta – kunhan saa kokemusta. Idea saattaa sinänsä olla paikallaan, näin syntyy uusia tähti-ravintola unelmia.

Roux on pyytänyt anteeksi ja luvannut maksaa kaiken as it should be. Mutta hei... jos kokki saa vuosien jälkeen esim kahdeksan tonnin shekin, niin onko tossa mitään järkeä, eli siis pitää ensin löytää moka ja tuomita ja sitten...

Viime viikolla Le Gavroche´n kokit tulivat julkisuuteen lehdistön kautta ja kertoivat tekevänsä duunia 68 tuntia viikossa 375 punnan korvauksella kun asiakkaat maksavat 60 puntaa pelkästään alkuruoasta !

Tarjoilu-tippiraha 13 % joka on merkitty laskuun ei menekään staffille, vaan omistaja – tässä tapauksessa Michel Roux Jr kuittaa kaiken itselleen. (Tämähän on ollut AINA käytäntö esim Thaimaassa !).

Näinkö tähtiravintolat käyttävät halpistyövoimaa ???

Kokemukseni reilun 30 vuoden ajalta, uskon että juuri näin homma toimii !

Kuka tähän uskoo tai ei, mutta Guardianin kriitikko Jay Rayner toteaa että Michel Roux on hyvä työnantaja, MUTTA tämä on kuulemma koko alan toimintatapa.

Nyt viranomaiset ovat ottaneet asian tutkittavakseen, ja useampikin ravintola joutunee syyniin.

* * * * *

Lontoolainen pay @ pump -baari väittää olevansa ensimmäinen baari maailmassa jossa on hanat asiakkaille ja voi kukin oman janonsa mukaan täyttää kolpakkoa.

Mutta ei – näitä paikkojahan maailma on väärällään.

Yksi parhaista kokemistani on Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa - Sofia ale house.

Siellä jokaisessa pöydässä on oma hana ja kun ilta hiipuu niin maksetaan litrojen mukaan mitä on kulutettu...

Tämä on upea idea, sillä ns ruuhkaaikoina on laskettu että tilauksessa mennee keskimäärin 12 minuuttia, ja sehän on kauan asiakkaan kulmasta.....hmm myös kapakoitsijan kassavirran kannalta.

* * * * *

Prosecco jatkaa huimaa myynnin kasvua Euroopassa. Ja tämä samppanjan kustannuksella.

Vuoden 2016 arviot myyntilukemista osoittaa että Proseccoa myytiin 789 miljoonaa € ja Champagnea 1,4 miljardia €.

Vaikka Prosecco on vielä kaukana Champagne lukemista niin ensin mainitun myynti kasvoi reilut 24 % menneenä vuonna kun Champagne myynti pysyi lähes ennallaan.

Ranska on toki edelleen samppanjan suurin kuluttaja, mutta Proseccon kohdalla UK on suurin ja siellä myydäänkin ¾ osaa Euroopan myynnistä.

Mielenkiintoista on myös se että isojen pullokokojen – Prosecco magnumien – myynti on 1000 % kasvussa.

* * * * *

Champagne Heidsieck on ostanut enemmistöosuuden Montalcinon alueen Brunellon Biondi-Santi tilasta

Juuri ennen joulua Descoursin perhe hankki yhden tunnetuimmista Brunello tuottajista Italiassa. Tila jossa mekin pienen ryhmän kanssa kävimme muutama vuosi sitten juuri ennen Franco Biondi Santin kuolemaa. Herra itse oli kanssamme kellarissa valitsemassa vanhoja vuosikertoja maisteltavaksi.

Vaikka ranskalaiset tulevat nyt vaikuttamaan tämän tuottajan tulevaisuuteen on ainakin päätetty että Jacopo Biondi Santi tulee jatkamaan yrityksen johdossa.

Mielenkiintoista myös todeta että entistä enemmän näiden viinialan perheiden bisnekset monipuolistuvat.

Kuten tämä Descoursin perheen EPI yhtiö – heillähän on siis Piper-Heidsieck, Charles Heidsieck samppanjatalot, Chateau La Verrerie Rhonen laaksossa sekä lastenvaatefirma Bonpoint ja kenkätehdas JM Weston.