Satoja tyhjiä huippuviinien pulloja ja tuhansia puulaatikoita myytiin huutokaupassa Kaliforniassa menneellä viikolla (3.12.).

Premier Cru viinikaupan selvitystilahuutokaupassa myytiin noin 2500 tyhjää puulaatikkoa ja yli 200 tyhjää arvoviinin pulloa, mm 1872 Lafite ja 1865 Latour.

Vuokraisännän järjestämässä huutokaupassa meni samalla mm trukki, kalusteet, toimiston koneet sekä mm Protee Golf 2.0 simulaattori.

Vaikka paikallisviranomaiset yrittivät estää ko huutokaupan siinä ei onnistuttu. Näin olisi haluttu estää tyhjien pullojen ja laatikoiden joutumista ns tiettyihin käsiin. Nyt uskotaan ettei mene aikaakaan kun pullot ja laatikot on täynnä feikkejä.

Jos jotain positiivista, niin kaikkien huutajien oli oltava läsnä, eli netti, puhelin ym huutoja ei hyväksytty.

Premier Cru yrityksen toiminta loppui aikaisemmin tänä vuonna ja mm FBI tutkii omistaja John Foxin bisneksiä. Velkoja tälle firmalle oli kertynyt reilut 70 miljoonaa USD.

Herra Fox on parastaikaa ”boksissa” ja tuomiopäivä on 13.12.

* * * * *

Bulkkiviini bisnes on kohdannut globaalin materiaalin puutteen

 

Koko mailman viinituotanto on tänä vuonna ennätyksellisen alhainen ja se jos mikä tulee nostamaan viinin hintaa seuraavan vuoden puolentoista aikana.

Luonnonoikut, hallat, myrskyt jne ovat kaikki vaikuttamassa siihen että lähes kaikkilla maailmassa viinituotanto jää alle edellisen vuoden.

Vuosi 2015 oli ns bulkkiviinin osalta huippuvuosi ja silloin sitä myytiin vientikaupassa 36,3 miljoonaa hehtolitraa, joka puolestaan oli 3 % edellis vuotta suurempi määrä.

Bulkkiviinituottajien kärjessä on Espanja ja kakkosena Chile.

Viimeisen vuoden aikana bulkkiviinien hinnat on noussut 28 % ja nousun uskotaan jatkuvan nykytilanteessa.

El Nino on vaikuttanut siihen että mm Chilen tuotanto on 30 % alhaisempi, Argentiinan 25 %. Argentiinan sato heikoin kymmeneen vuoteen.

Raesateet Ranskassa erityisesti Languedocin alueella ovat vaikuttaneet siten että alueen sato on pienin 30 vuoteen.

Toki jotkut alueet myös hyötyvät, esimerkiksi Pinot Grigio Romaniasta on käynyt kaupaksi erinomaisesti.

* * * * *

Kuinka paljon feikki-viiniä on markkinoilla ?

Chai Consulting yrityksen Maureen Downey piti kiinnostavan esityksen meidän “omalla” Lontoon privaatti jäsenklubilla 67 Pall Mall.

Maureen Downeyn arvion mukaan ns fine wine markkinat maailmalla on noin 15 miljardia euroa vuodessa, ja tästä hän arvioi feikkiviinien osuuden olevan noin 20 % !!! Eli huom, joka viides arvoviinipullo on epäaito !

Hänen mukaansa on myös todennäköisempää että kuluttaja ostaa epäaidon viinipullon huutokaupasta.

Nyt kun herra Rudy Kurniawan istuu tuomiotaan vankilassa Kaliforniassa on todennäköisempää että kopiot tehdään Euroopassa. Mm burgundilaisen tuottaja Henri Jayerin (kuoli 2006) viinikopiot tehdään Sveitsissä.

Yksi mielenkiintoinen seikka jonka Ms Downey mainitsi tilaisuudessa oli se että hän on käsitellyt enemmän vuoden 1945 Domaine de la Romanée-Conti Romanée-Conti viinejä kuin niitä edes tehtiin ko vuonna.

Väärennetyt viinit eivät ole ainoastaan Burgundyn ja Bordeauxin ongelma vaan niitä esiintyy mm Kalifornian kulttiviini Cabernet Sauvignon Screaming Eagle ja vaikkapa Brad Pittin ja Angelina Jolien omistamasta Chateau Miravalin rose viinistä.

Lopuksi Downey myös “paljasti” mikä todennäköisesti oli Kurniawan resepti 1945 Mouton-Rothchild väärennöksessä : 50% Pichon-Lalande 1988, 25% nuorta Napa Cabernet ja 25% hapettunutta Bordeaux-viiniä.

* * * * *

Myös Kiinan viinintuotanto 20-30 % pienempi kuin edellisenä vuonna

Suurelta osin ilmastosta johtuvista seikoista Xinjiangin alueen sato pieneni 30 %, Hebein aleen 20 %. Runsaat sademäärät toivat tuholaisia ja tauteja, joillakin alueella myrskyisät olosuhteet, raesateet ym tuhosivat satoa eri kasvuvaiheissa.

Muutamilla alueilla viljelijät ovatkin jo nostaneet juuret maasta ja ryhtyneet kasvattamaan muita kasveja, joista odotettavissa parempia tuottoja ja vähemmän riskejä.

Useilla alueilla viljelijät saavat rypälekilosta ainoastaan € 0.11-€ 0.14.

* * * * *

Usain Bolt on uusi GH Mummin ‘CEO’

Maailman todennäköisesti nopein ihminen, jamaikalainen Usain Bolt on nimetty Champagne Mumm´n brändin puhemieheksi ja Maison Mumm keskuksen PR-isännäksi.