Alkuperäisten rypäleiden viinifoorumi järjestetään ensi viikonloppuna Bolzanossa. Tänä vuonna jo 13. kerran järjestettävä tapahtuma keskittyy eri maissa synnyinperäisten eli alkuperäisten rypäleiden ja niiden tuottamien viinien vertailuun ja arviointiin.

Esimerkiksi Italiassa lasketaan kasvavan noin 500 viljeltyä lajiketta, mutta jos huomioidaan näiden eri kloonit niin pääsemmekin jo yli tuhanteen lajikkeeseen.

Mielenkiintoisia lajikkeita eri alueilta on uskomaton määrä ja useimmille meistä täysin tuntemattomia.  Vai oletko kuullut Sardinian Semidano tai Brecian Invernenga lajikkeista. Entäpä Alppien itäpuolella kasvavista Sciaglin, Ucelùt, Cjanòrie tai Forgiarin.

Emilia-Romagnan alueen erikoisuus Centesimino tai Ravennan Tundè.

Piemonten Timorasso on kasvamassa jo useiden kylien viiniviljelyksillä.

Tämä on mielestäni todella mielenkiintoista, ja tällä hetkellä suuren suosion saavuttanut palstaviinit, joissa viini tuotetaan yhden pienen palstan tuottamista rypäleistä. Pieniä määriä käsityötaidon aistikkaita ja mielenkiintoisia viinejä.

Ja nyt saamme kohta maistella ja vertailla mitä ihmeellisempien ja harvinaisempien viinirypälelajikkeiden sadoista tuotettuja viinejä.

Koko ala muuttuu näin paljon mielenkiintoisemmaksi.