Sotheby´n huutokauppahuone järjestää viinihuutokaupan Hong Kongissa lokakuussa (1.-2.10.). Huutokauppa on toistaiseksi Aasian ”arvokkain”, myynnin ennustetaan saavuttavan noin 10 miljoonan euron tason.

Huutokauppalistalla on mm Ch Petrusta vuosilta 1998-2012. Vuoden 1945 Mouton ja tuplamagnum Lafite vuodelta 1865 ovat varmaan suurimmat kohteet – rahallisesti.

Kiinnostuneiden kannattaa rekisteröityä välittömästi että pääsette mukaan huutosakkiin.

Lontoossa Christie´sin huutokauppahuoneen lokakuun (20.10.) viinihuudoissa on kohteena Avery´n perheen kellari.

Avery´n suku Bristolissa on yksi Englannin kuuluisimpia huippuviinien maahantuojia ja tukkureita ja heidän toimintansa alkoi jo vuonna 1793. He olivat myös merkittävä vaikuttaja perustettaessa The International Wine and Food Society – järjestöä, joka toimi Tampereellakin toistakymmentä vuotta. Helsingissä IWFS-toiminta jatkuu edelleen.

Perheen viinikellaria kenties voimakkaimmin kehitti edesmennyt John Avery (1941-2012) ja hänen parhaita ystäviään oli Michael Broadbent MW, joka perusti Christie´sin huutokauppahuoneen viiniosaston vuonna 1966.

Broadbentin mukaan nyt huutokaupattava viinierä on yksi merkittävämpiä ja harvinaisempia uuden ja vanhan viinimaailman kokoelmia, jota koskaan on huutokaupattu.

Mukana on mm 1875 Lafite, 1923 Richebourg, 1945 Clos de Tart, 1945 Château Latour, ’45 Mouton, erityisen laaja vuosikertakokoelma Penfolds Grange, 1990 Petrus, 1982 Cheval-Blanc sekä 1971 Lafleur.

*****

Chianti Classico 2015  - vuosisadan paras

Vuosikerta 2015 on monella eri taholla noteerattu vuosisadan parhaaksi.

Sääolosuhteet olivat ihanteelliset ja kevään kosteat kelit, kesä-heinäkuun helteet ja elokuun viileät yöt auttoivat tekemään tästä vuosikerrasta erinomaisen.

Paras vuosi yli viiteenkymmeneen vuoteen, vaikuttaako tämä hintoihin saamme nähdä kun viinit tulevat kaupan hyllylle.

*****

Viiniviljelyspeltojen hinnat Cartizzen alueella aivan hulluja

Proseccon alueen Cartizzen peltojen hehtaarihinnat ovat nousseet aivan mielettömyyksiin ! Alueen viljelymaan hehtaari maksaa tällä hetkellä 1,8 miljoonaa euroa ! Vertailun vuoksi Champagnen hinnat ovat tällä hetkellä 1,2 miljoonaa euroa per hehtaari.

Maan hinta vai rypäleiden laatu – ainakin Cartizzen alueen rypäleiden kilohinta on noin 4,50 € per kilo kun muualla Prosecco DOCG alueella kilosta saa 2,50 € per kilo.

*****

NY kattoterassin viiniviljelysten ensimmäinen sadonkorjuu

Brooklyn Navy Yard teollisuusalueen katolla on todennäköisesti maailman ensimmäinen kaupallinen kaupungin katoilla sijaitseva viinitarha.

Viininviljelystä opiskellut Devin Shomaker sai moisen ajatuksen ja yhdessä veljensä Thomaksen, viinintekijöiden Chris Papalian ja Evan Milesin kanssa päättivät toteuttaa moisen.

Yhteistyössä Finger Lake alueen yrittäjien, Cornelin yliopiston kanssa hommat saatiin alkuun ja noin 1500 m2 viljelysala on hyvässä vaiheessa, jotta ensi vuonna saataisiin ensimmäiset pullotteet.

Taimet istutettiin aikanaan noin metrin syvyisiin astioihin, jossa 40 % on murskattua uusiokäyttölasia, joka ”vastaa” maaperän santaa.

Lajikkeet kasvamassa ovat Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec sekä Petit Verdot.

Ensimmäinen sadonkorjuu on tämän vuoden lokakuussa, ja ensimmäinen pullotus on odotettavissa 2017 syksyllä – noin 300 pulloa.

Jatkossa on suunnitteilla myös pop-up dinnereitä tämän viinitilan uniikissa paikassa. Lieneekö viinistä tulossa erityinen kun on upea New Yorkin silhuetti maisemana.

*****

Upeimmat (ja tuntemattomimmat) viinialueet ?

Sveitsi

ei ole kovinkaan tunnettu viinintuottajamaa, lähes kaikki siellä tuotetut viinit nautitaan paikallisesti, joten niihin ei pääse edes tutustumaan ellei matkusta paikanpäälle.

Mutta yksi upeimmista viinintuottaja-alueista on Sveitsissä. Lavaux on paikka jossa kannattaa käydä.

Alueen 800 ha viininviljelykset jyrkillä rinteillä on listattu UNESCOn suojelukohteeksi vuonna 2007.

St Saphorinin kapeilla kujilla on lukuisia viininviljeiljöiden taloja aina 1500-luvulta saakka.

Houkuttelevat ravintolat hidastavat tutustumista alueeseen sillä pitäähän Chasselas-rypäleestä tuotettua viiniä maistaa kun kerran alueella ollaan. Kun ei jaksa enään patikoida niin voi hypätä paikalliseen panoraama-junaan ja ihailla maisemia.

Kanarian saaret

Turistien suosikkikohde Kanarian saaret ei myöskään tule ensimmäisenä mieleen kun keskustellaan viinistä, maistelusta puhumattakaan.

Hyvä kuitenkin muistaa että Teneriffa, saarista suurin on melkoinen paratiisi, sillä onhan siellä puolet alasta  sademetsää ja toinen puoli lähes autiomaata. Samoin kuin maailman kolmanneksi suurin tulivuori Teide.

Saaren punaviinejä verrataan usein Rhônen viineihin ja päärypäleenä Listan sekä Pais. Valkoisella puolella Malvasia on monivivahteinen lajike, josta tuotetaan niin kuohuviiniä kuin myös kuivaa ja makeaa valkoviiniä.

Styyria Itävallassa

Styyria jää usein sivuun reitiltä kun puhutaan Itävallan viinialueista. Alue on kuitenkin erinomainen laatuviinien tuottaja, lämmin ilmasto, korkeuserot, jyrkät kukkulat, microilmasto.

Alueen lajikkeina Weissburgunder eli Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Welschriesling, Grauburgunder eli Pinot Gris ja Morillon.

Alue, jossa kannattaa poiketa seuraavalla reissulla.

Pohjois-Thaimaa

Viime vuosina Thaimaan viinituotanto ja muutamat tuottajat erityisesti ovat nousseet puheenaiheeksi voitettuaan lukuisia pystejä kansainvälisissä kilpailuissa.

Aivan pohjoisessa Myanmarin rajalla Chiang Rain lähellä sijaitsee Mae Chan winery, joka pääosin tuottaa viininsä Shiraz, Pokdum, Malaga blanc lajikkeista.

Täällä kuten niin monella Thaimaan viinitilalla on myös hotelli ja Mae Chanin kohteessa myös hieno kylpylä.

West Sussex

Tällä alueella Etelä-Englannissa maaperä on melko samanlainen kuin Champagnen maakunnassa Ranskassa. Kalkkipitoinen maaperä sopii erityisen hyvin esimerkiksi kuohuviinin tarvittavien lajikkeiden kasvatukseen.

Sussexin-Surrey alue on helposti myös tavoitettavissa kun vierailee Lontoossa – puolesta tunnista tuntiin bussilla, junalla tai itse ajamalla pääsee asian ytimeen ja maistuvien kuplien tai valkkareiden pariin.