Iowa State Universityn professori Daniel Attinger on kehittänyt menetelmän, jolla voidaan tuottaa viiniä tunnissa.

Tämä ”mikro-viinitila” on ollut yhteisprojekti Ecole Polytechnique Fédérale de Lausannen (EPFL) kanssa ja tarkoituksena auttaa viinintekijöitä paremmin ymmärtämään käymisporosessia ja käyttämään parhaiten soveltuvia hiivakantoja.

Ilmastonmuutos tuo mukanaan uusia haasteita, kun viljelyalueella on aikaisempaa enemmän lämpöä, rypäleet kypsyvat aikaisemmin ja korkeasta sokerista johtuen viineissä on enemmän alkoholia ja maku maku muuttuu.

Meidän on toimittava ja löydettävä oikeat metodit tuottaa laadukasta viiniä huolimatta olosuhteiden muutoksista.

Tutkimusryhmän uuden laitteen avulla käymisprosessia voidaan nopeuttaa huomattavasti ja näin myös säästää kustannuksia.

*****

Australiassa tällä kertaa.

Jälleen kerran viinialan yritys – tällä kertaa viinien varastointifirma (Wine Investment Services WIS) on selvitystilassa ja kolmensadan asiakkaan noin 30 000 arvoviinipulloa on teillä tiettymättömillä. AUD 5 miljoonan arvoiset viinit mukana mm Penfolds Grange 1951. Myös Torbreck ja Henschke tilojen tuotteita on tässä “kadonneessa” erässä.

Paikallinen poliisi tutkii asiaa ja onkin todennut etä tällaisen viinipullomäärän pois kuljettaminen ei käy yhdessä hetkessä, onhan kyseessä lähes kolme rahtikontillista arvoviinejä.

*****

Yhdysvallat nousi maailman suurimmaksi samppanjan kuluttajaksi – rahallisessa arvossa mitattuna.

Tästä Veuve Clicquot ja Moët & Chandon hallitsevat noin 60% osuutta.

Rahassa mitattuna US markkinoilla juotiin viime vuonna samppanjaa 515 € miljoonan edestä ja kakkosena UK jossa myynti 512 € miljoonaa.

Dom Perignon samppanjaa Yhdysvalloissa myytiin menneenä vuonna 60 000 laatikollista !

*****

EU johtajat yrittävät pitää BREXITin

vaikutukset minimissään etenkin kun jatkossa viinan ja viinien vientikauppa on epävarmassa tilanteessa.

Euroopan viinojen vienti oli vuonna 2015 yli 10 miljardia €, eli miljoona euroa per tunti.Tämä on aikas monta työpaikkaa tarjoava tuotannon ala.

Scotch Whisky Association, tuottajien myynti/markkinointi organisaatio pitää tilannetta hankalana sillä EU on ollut yksi avaintekijä tuottajien menestykseen.

Forbes-lehden mukaan skottiviski bisneksen arvo on on yli 5 € miljardia koskettaa noin 400 000 työpaikkaa.

EU on neuvotellut aikanaan erinomaisia sopimuksia skottiviskeille, muunmuassa Etelä-Koreassa tulli on 0 % ja Vietnamissa laskee asteittain 45 % sta nollaan.

EUn suojelema nimike Scotch Whisky joutuu uuteen tilanteeseen kun UK on EU´n ulkopuolinen maa.

*****

Yksi tunnetuimmista Barolo tuottajista, Vietti winery on myyty amerikkalaiselle Kum & Go –yritykselle. Italialaisen La Stampa lehden arvio kauppahinnasta on noin 50 € miljoonaa. Myyjän eli Curradon perheen edustajat jatkavat viinitilan johdossa.

Ostajalla on 430 tavarataloa, kuljetusliike sekä kiinteistöbisneksiä.

Viime vuonna samainen amerikkalaisfirma osti Enrico Serafino viinitilan.