Enään ei tarvitse irvistellä maistaessaan aasialaisia viinejä. Viime vuosina laatu on selvästi parantunut, tekijät tulleet huolellisemmiksi ja uusia tiloja on startattu monessakin maassa.

Kiina, Intia, Japani, Thaimaa, Myanmar, Indonesia, Taiwan, Vietnam ovat tulleet jäädäkseen viinintuottajamaiksi. Viime vuonna Decanter viinilehden tuomaristo antoi Aasian viineille peräti 59 laadusta kertovaa mitalia.

Kiina

Kiina tuottaa tätänykyä noin 14 miljoonaa hehtolitraa viiniä ja kulutus on selvästi siirtynyt yläluokalta nopeasti kasvavaan keskiluokkaan. Kulutus onkin noussut jo lähelle 20 miljoonaa hehtolitraa rypäleistä tuotettua viiniä.

Historian kirjoista löytyy tietoa, että Kiinassa viininvalmistus aloitettiin vuonna 1892 kun Changyu Winery perustettiin.

Valtavat kansainväliset investoinnit ovat osoittaneet tuottajien kiinnostuksen maan viininviljelyyn ja tuotantoon. Sijoittajina ovat olleet mm Pernod Ricard, Moet Hennessy, Diageo, Rothschild. Maan kirkkaimmat tähdet tällä hetkellä ovat Ningxian alueella Moet Hennessyn kuohuviinituotanto ja Helan Mountain alueen Pernord Ricardin projekti.

Kiinalaisten omat putiikkitilat ovat tulleet merkittävällä tavalla laatuviineineen markkinoille. Näitä ovat mm Silver Heights ja Wens.

Intia

Intian viininviljely juontaa alkunsa peräti 300 vuotta ennen ajanlaskumme

alkua.

Portugalin siirtokunta Goalla, maahanmuuttajat pitivät yllä viinituotantoa, mutta valitettavasti Euroopasta tuotiin taimien mukana viinikirva joka aikanaan tuhosi viiniviljelykset.

Varsinaisesti viininviljely alkoi uudelleen menestyä Intiassa 1990-luvulla ja nykyään maassa onkin jo lähes 100 viinitilaa.

Intiassa on hieman erilaiset intressit kuin esimerkiksi Kiinassa ja niinpä siellä viljellään sellaisia mielenkiintoisia lajikkeita kuin Nero d´Avola, Tempranillo ja Sangiovese.

Intiassa viinistä nauttiminen on keskittynyt vielä hyvinkin voimakkaasti varakkaampaan yläluokkaan.

Intiassa on hyvin osattu huomioida maatilamatkailu. Viinitilat ovat menestyneet erinomaisesti paikallisten ja kansainvälisten vieraiden keskuudessa. Nashikin alue etenkin on saanut suosiota.

Japani

Selkeästi kokenein Aasian maista mitä tulee viinituotantoon. Heillä oma lajike Koshu, josta tehdään kelvollista valkoviiniä.

Maineikkain alue on Yamanashin prefektuuri, joskin nyt Hokkaidon alueella on ryhdytty kasvattamaan Pinot Noir lajiketta ja saadut viinit ovat olleet aivan kelvollisia.

Japanissa on päätään nostamassa myös ainutlaatuinen kvevri-viinintekotapa. Georgiasta lähtenyt ja siellä paljon käytetty viininvalmistustapa jossa viini käytetään munanmuotoisessa isossa saviastiassa. Odotan mielenkiinnolla seuraavaa Japanin matkaa ja näiden kvevri viinien maistamistilaisuutta.