Uuden Seelannin vuoden 2016 sato 34 % suurempi edellisvuoteen verrattuna, mutta toki pienempi kuin vuoden 2014 sato

Uusi Seelanti tuotti tänä vuonna 436,000 tonnia rypäleitä viiniä varten.Tämän vuoden sato oli myös laadukkaampaa kuin vuosi sitten.

*****

Stuart Pigott on valinnut parhaat Riesling viinit Generation Riesling –seminaarissa Frankfurtin Palmengartenissa.

Weingut Bieselin 2014 Grauburgunder, Baden

Weingut Bickel-Stumpf 2014 Mönchshof Silvaner GG, Franken

Weingut Meyer-Näkel 2012 Kräuterberg Spätburgunder GG, Ahr

Weingut Thörle 2013 Hölle Spätburgunder, Rheinhessen

Weingut Eva Vollmer 2015 Kalkader Scheurebe, Rheinhessen

Weingut Sinß 2015 Riesling, Nahe

Weingut Axel Pauly 2015 Helden Riesling, Mosel

Weingut Margarethenhof 2014 Jesuitengarten Riesling, Pfalz

Weingut Georg Breuer 2010 Schlossberg Riesling, Rheingau

Weingut Peter Lauer 2007 Ayler Kupp Riesling Auslese, Mosel

*****

50,000 pulloa laitonta viinaa tuhottu

Indonesian Tulli on jyrännyt Jakartassa 50,000 pulloa laitonta viinaa – tästä on tullut jo perinne tässä maassa juuri ennen Ramadan kuukautta.

Tämän vuoden aikana takavarikko on ollut arvoltaan reilut 5 miljoonaa € kun vuosi sitten samana aikana arvo oli lähes 7 miljoonaa €.

Shanghaissa on pidätetty nuori pariskunta, kun he yrittivät smuglata kokaiinia viiniin liuotettuna. Pariskunta oli palaamassa Brasiliasta, jossa olivat olleet työssä. Heidän matkalaukuistaan löydettiin 32 pulloa eri viiniä joista löydettiin lopulta kokaiinia.

Ilmeisesti eivät pitäneet viinistä sellaisenaan ?

*****

Tunnettu argentiinalainen keittiömestari Francis Mallmann tuo äänekkäästi mielipiteensä esiin Mendozassa, hän ei pidä laisinkaan ruoan ja viinin keskenäisestä sovittelusta. Vogue-lehden haastattelussa hänen mielestään moinen harmonian etsiminen ja ”parittelu” on varsin ikävystyttävää. Hänen mielestään ihmisten pitäisi löytää kontrasteja, yllätyksiä, vivahteita.

Mallmann oli hyvinm suorapuheinen tilaisuudessa jossa hän vastasipäivällisestä yli 900 vieraalle huutokauppatilaisuudessa Napa Valleyssa, Yhdysvalloissa.

Muutamat lukijat saattavat muistaa ne kerrat jolloin olemme nauttineet maukkaan, upean grillidinnerin hänen 1884 –ravintolassa Mendozassa.

*****

Etelä-Afrikkalaisen Vergelegenin viinitilan André van Rensburg ja Michel Rolland

yhteistyössä tuottamaan maan ensimmäistä 100 pisteen viiniä.

Jo vuodesta 2010 ovat Meerlustin eläkkeellä oleva super-viinintekijä Giorgio dalla Cia sekä Denis Dubourdieu tuottaneet yhteistyössä Etelä-Afrikan ensimmäistä ensimmäisen luokan viiniä the ‘First Growth of the Cape’ – nimeltään ”G”.

Herrat tuottavat muutaman tuhat pulloa vuodessa, hintalapun ollessa useita eurosatasia. Mutta kieltämättä viini on huikea täyteläinen paketti jonka parhaat vuodet ovat kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päässä. Myynti ainoastaan muutamassa valikoidussa osoitteessa.

Rensberg on kertonut halunneensa yhteistyöhön juuri Rollandin kanssa ja tavoitteena katsoa kuinka pitkälle he pääsevät lähivuosina. Vergelegenin omistaa Anglo-American pörssiyhtiö ja eläkeikä on tiukka 60-vuotta, joten vielä kuusi satoa on katsottavissa.

Rensbergillä on 19 satoa takanaan Vergelegenillä ja Rolland on 43 satokauden koulima, joten kokemusta herroilla on riittävästi. Vergelegenin yhdellä palstalla kasvava Merlot ja siitä vuosikertaa 2014 saatu sato on huikaiseva. Rollandin mukaan paras Merlot Pomerolin ulkopuolella.