Malbec World Day – kuudennen kerran

 

tällä kerralla yli 70 tapahtumaa 54 maassa eripuolilla maailmaa juhlistivat tätä Wines of Argentina –organisaation kehittämää tapahtumaa.

 

Alunperin huhtikuun 17. päivään merkattu Malbec rypäleelle omistettu tilaisuus on useissa paikoissa venynyt jo viikon tai jopa kuukauden mittaiseksi.

 

Useiden mielestä tämä on oivallinen tilaisuus tuoda esiin argentiinalaista viiniä, joskin Malbec-lajiketta kasvatetaan hyvinkin useassa eri maassa. Osin tästä muutamat viinituottajat ovatkin avanneet keskustelun jonka mukaan Argentiinan tuottajien pitää myös samalla tavalla markkinoida Petit Verdot ja Torrontés lajikkeista tuotettuja viinejään.

 

Tampereella vietettiin myös Malbec päivää lähes kuudenkymmenen fanin läsnäollessa. Illan aikana maisteltiin mm Don David Malbec Reserve, Michel Torino Cuma Organic, Finca Las Moras Black Label Malbec, Trapiche Malbec Bonarda Oak Cask, Alamos Malbec ja Catena Malbec. Aivan loistavia Malbec-edustjia Argentiinasta.

 

* * * * *

 

Italialaisten viinien kokonaismyynti nousi viime vuonna 5%

 

Vientimarkkinat ovat kasvaneet lähes kymmenen prosenttia, eniten kuohuviinien eli spumanten ja proseccon osalta.

Italian viiniviennistä yli kolmannes suuntautuu Pohjois-Amerikkaan.

 

* * * * *

 

Yhdysvaltojen oikeuslaitos suunnan näyttäjänä ?

 

Amerikkalainen mies on hastanut AB InBev yhtiön oikeuteen väärennetyn Leffe oluen vuoksi.

 

Oluen myyjä ja valmmistaja ovat haasteen mukaan huijanneet kuluttajaa. Etiketti väittää että olut on tuotettu belgialaisessa luostarissa “brewed and perfected by Belgian monks” in 1240 and sustained through “750 years of Belgian tradition”.

 

Leffe on itseasiassa tuotettu tehtaassa Leuvenissa, Belgiassa jossa myös Stella Artois tuotetaan.

 

Leffe olutta ei ole tuotettu luostarissa enään vuoden 1794 jälkeen kun Abbey de Leffen luostari tuhottiin.

 

Mielenkiintoista asiassa on myös se että viime vuonna samantyyppinen joukkokanne maksoi Anheuser Busch InBev yhtiölle 20 miljoonaa US taalaa.

 

Viime vuonna oli kyseessä Beck´s olut jonka etiketissä mainitaan että olut tuotetaan Saksassa. Tosiasiassa USAssa myytävä Beck´s tuotetaan Yhdysvalloissa.

 

Kannattaa olla tarkana mitä tekstiä kuluttajan eteen laittaa – ainakin Yhdysvalloissa.

 

* * * * *

 

In Memoriam

 

Burgundin legenda Louis Latour on poissa – hän kuoli sydänkohtaukseen 83-vuotiaana. Hän johti vuonna 1797 perustettua perheyritys Maison Louis

Latour viinifirmaa 40 vuotta aina vuodesta 1958 alkaen.

 

Louis Latour viinejä tuotetaan 500 000 laatikkoa (á 12 pulloa) vuodessa ja vientiä on 124 maahan. Omia viiniviljelyksiä on 46 hehtaaria josta 29 ha on Grands Crus.

 

Alsacen tunnetuimpiin kuuluva viinintekijä Etienne Hugel on poissa – hän kuoli yllättäen 57-vuotiaana. Etienne oli kahden veljensä kanssa yhtiön peräsimessä jo yli 20 vuotta.

 

Hugelin viinejä myydään yli 100 maassa ja Etienne tuli erityisen arvostetuksi ja tunnetuksi Alsacen viinien ja aasialaisen keittiön yhdistämisessä.

 

Château Latourin entinen viinintekijä Denis Malbec (46) menehtyi liikenneonnettomuudessa Yontvillessä. Kyydissä oli myös toinen tunnettu viinintekijä Josh Phelps, joka selviytyi rytäkässä vahingoittumattomana. Herrat olivat aterioineet St Helenan Press ravintolassa ja uutinen ei kerro oliko alkoholilla tai huumeilla asiassa osuutta.

 

Sisilian viinipioneeri Giacomo Rallo, Donnafugata viinintuottajan perustaja kuoli yllättäen 79-vuotiaana. Marsalan kaupungissa syntynyt Rallo perusti maailmankuulun viinitilan vuonna 1983 yhdessä vaimonsa Gabriellan kanssa. Hän oli yksi tärkeimmistä henkilöistä jotka auttoivat Sisilian viinien tulon maailman tietoisuuteen ja menestykseen.

 

Donnafugatan tila tuottaa noin 2 miljoonaa pulloa viiniä vuodessa Palermon lähettyvillä sekä Tunisian rannikolla sijaitsevalla Pantellerian saarella, jossa pääsin käymään heidän vieraanaan muutama vuosi sitten. Aivan ainutlaatuinen kokemus koko Pantellerian saari !

 

Donnafugatan ohjaimissa tällä hetkellä on aikuiset lapset Josè (tunnettu myös jazzlaulajana) ja Antonio.

 

Languedocin legendaarinen viinintekijä ja Mas de Daumas Gassacin perustaja Aimé Guibert on kuollut 91-vuotiaana.

 

Hän oli käsineiden tekijä ennenkuin vuonna 1974 istutti ensimmäiset viinintaimet. Ensimmäinen pullotettu vuosikerta oli 1978, joka sai heti ranskalaisessa lehdistössä tittelin ”Languedocin Lafite”.