Bordeauxin viinimuseon, La Cité du Vin, rakennus alkaa pikkuhiljaa näyttämään tulevan muotonsa.

Rakennuksen ulkotyöt saatiin päätökseen viime vuoden lopulla ja sisällä on kova rakennusmiesten työn tohina sillä avajaisia pitäisi päästä viettämään kesäkuun 2. päivänä.

Kiemurtelevaan julkisivuun tuli kaikkiaan 972 m2 lasia ja 5770 m2 alumiinilevyä.

Pää-arkkitehtina on toiminut Anouk Legendre, joka on ilmeisen tyytyväinen ja kertoo että rakennus näyttää paljon paremmalta luonnossa kuin paperilla.

Monta mutkaa on matkalla toki ollut, eikä vähäisempänä se että budjetti on jo ylitetty 18 miljoonalla eurolla. Samoin viime vuonna todettiin että alkuperäinen nimi ‘Cité des Civilisations du Vin’ on aivan liian pitkä ja hankala ulkolaisille. Niinpä rakennus nimettiin uudelleen, ja on nyt Cité du Vin.

* * * * *

Japanilainen Asahi on tehnyt tarjouksen ostaa Peroni ja Grolsch olut brändit.

Tämän on tehnyt mahdolliseksi se että AB InBev luopuu muutamista omistamistaan tuotemerkeistä kun samaan aikaan hieroo kauppoja SABMillerin kanssa.

Asahi on tullut Euroopassa entistä suositummaksi ja näin voi myös ymmärtää japanilaisten kiinnostuksen uusiin markkinakaappauksiin. Rahaa on huhun mukaan liikkeellä 3,4 miljardia euroa.

Suurten toimijoiden kärjessä siis globaalisilla olutmarkkinoilla huseeraa AB InBev, SABMiller sekä Molson Coors.

* * * * *

Filippiiniläinen Margarita Forés nimitetty Aasian parhaaksi naiskokiksi 2016 !

Kokki ja muutamien Manilassa sijaitsevien ravintoloiden omistaja, entinen valtion viraston kirjanpitäjä Margarita Forés saa kunniakirjansa 29. helmikuuta Bangkokin W Hotellissa.

Matkusteltuaan Italian eri maakunnissa vuonna 1986, Forés perusti menestyksekkään kulinaaribisneksen Cibo Di M ja myöhemmin ensimmäisen italialaisen ravintolansa, Cibo. Hänen kodikas kahvilakonseptinsa toi paikallisille ruokailijoille italialaisia makuja paikallisista filippiiniläisistä ja myös orgaanisista raaka-aineista.

Tästä startista on aikaa 18 vuotta ja nyt Cibo-ravintoloita on jo 10 eri puolilla Manilaa.Vuosien saatossa hän on perustanut myös samppanja ja gastro baari Lusson, italialaisen farmilta-pöytään ravintolan Grace Parkin.

Vuonna 2013 Forés perusti yhdessä italialaisen kulinaari-oppilaitoksen Casa Artusin kanssa perinteisen home-style kokkikoulun Manilaan.

Tuossa vinkkejä Manilaan matkaaville.

* * * * *

Formula 1 lopetti yhteistyön Mumm sampanjatalon kanssa.

 

15-vuotinen yhtistyö loppui yllättäen. Formula ykkösten varakkaat pomot hylkäsivät Champagne Mummin 5 miljoonan euron tarjouksen.

Kuka onkaan seuraava samppanjatalo, jonka jeroboam pullot avataan voiton kunniaksi F1 kisoissa jatkossa ?

Moët et Chandon on tämän kisan voittaja. Mutta kun summa on siis reippaasti yli tuon 5 miljoonan niin aikas monta pulloa pitää Suomessakin myydä, että summaa saadaan kasaan.

* * * * *

Italian poliisi on takavarikoinut reilut 9,000 pulloa feikki Moët & Chandon samppanjaa ulkovajasta lähellä Padovaa pohjois-Italiassa.

Samaan aikaan Italian talousrikoksia tutkiva poliisi löysi myös 40 000 Moët & Chandon samppanjaetikettiä, joita 8 rikostaustaista työntekijää liimasi pulloihin.

Pulloja ei kuitenkaan rikota kuten jossain muussa maassa saatettaisiin tehdä, vaan viranomaiset lahjoittavat ne hyväntekeväisyyteen.

* * * * *

Ranskalainen Benoît Violier, jonka kolmen Michelin-tähden ravintola Restaurant de l’Hotel de Ville Sveitsissä nimettiin maailman parhaaksi viime vuoden lopulla, on löydetty kuolleena kotoaan.

Sveitsin poliisin mukaan 44-vuotias Violier, 44 oli ampunut itsensä metsästyskiväärillään.

Hänen piti olla maanantaina mukana uuden Michelin Guide France julkistamistilaisuudessa Pariisissa.

Mr Violier muutti Pariisiin vuonna 1991 ja työskenteli harjoittelijana mm Joel Robuchonin ja Benoit Guichardin alaisuudessa. Hän aloitti Restaurant de l’Hotel de Ville 1996, ja otti ravintolan haltuunsa vaimonsa Brigitten kanssa 2012. Ravintola tarjoilee erilaisia menu vaihtoehtoja 190-400 euron hintaan.

Hän oli erikostunut riistaruokiin ja kirjoitti kirjankin aiheesta.

* * * * *

Alfred ja Melanie Tesseron Bordeauxin Pontet-Canetin omistajat ovat ostaneet edesmenneen Robin Williamsin viinitilan Napa Valleyssa vajaan 22 miljoonan euron hinnalla.

The Villa Sorriso viinitila sijaitsee Mayacamas vuorten rinteillä Napa ja Sonoma laaksojen välissä.

Tällä reilut 260 hehtaarin tilalla viiniviljeltyä on reilut 7 ha. Pääosin lajikkeina Cabernet Sauvignon, Merlot ja Cabernet Franc. Robin Williams osti tilan itselleen 1994 ja tilalla on hulppea 2000 m2 päärakennus, 320 m2 vierasmaja ja kaikkea mitä nyt voisi haluta.

Lisätietoa mm thewinecellarinsider.com

* * * * *

Kalifornian viinintekijät valloittamassa Kuubaa

Yli sata kalifornialaista viinintekijää ja – tilaa ovat helmikuussa esittelemässä viinejään Havannassa, Kuubassa.

Paripäiväinen tilaisuus järjestetään ensi kertaa ja paikkana Hotel Palco Convention Center.

* * * * *

Napa Valleyn viinintuottajat isännöivät ensimmäistä viiniensä online huutokauppaa

Näin viiniharrastajat ja naatiskelijat pääsevät hankkimaan itselleen uniikkeja Napa Valleyn viinejä.

Huutokauppasivusto avautuu helmikuun 19. päivänä klo 0800 länsirannikon aikaa ja 25 eri lajitelmaa ainutlaatuisia viinejä tulee myyntiin. Lisäksi 200 lajitelmaa on myynnissä The Culinary Institute of American Greystonen tilaisuudessa ja se on avoinna ainoastaan valikoiduille viinikaupan ammattilaisille.

Osallistuakseen tähän huutokauppaan pitää rekisteröityä ostajaksi ja se käy päinsä www.premierenapawines.com sivustolla jossa myös lisätietoa kaikista 225 eri huutokohteesta.

* * * * *

Pohjois-Korean superjohtaja Kim Jong-un on kehittänyt alkoholijuoman joka ei tuo laisinkaan krapulaa.

Pyongyang Times –lehti kertoo että ginseng-juurista valmistettava likööri on pehmeä, miellyttävä juoma jonka nauttijalle ei tule laisinkaan krapulaa.

Tämä Koryo Liquor -juoma on valmistettu 6-vuotiaasta Kaesong Kory ginsengistä ja poltetusta riisistä ja välittömästi saanut suuren suosion Pohjois-Koreassa. Mikä ihme se on jos ei tule krapulaa laisinkaan.

Kim Jong-un on merkittävä henkilö joka on myös kehittänyt lääkeet syöpää, aidsia ja ebolaa vastaan. Hänen myös kerrotaan nauttivan runsaasti käärmeviinaa, jotta saisi vaimonsa raskaaksi.

* * * * *

Villisika vitsaus “out of control” Toskanan Chianti viinien alueella

Chianti Classico Consorzio viinintuottajajärjestön edustajat kertoivat että viime vuonna villisiat tuhosivat viinirypäleitä 130 000 pullon edestä.

Toskanassa villisikojen olemassaolotiheys on neljä kertaa Italian keskiarvoa suurempi. Villisiat ovat myös merkittävä liikenneonnettomuuksien osapuoli.

Aluehallinto maksaa yli 2,5 miljoonaa euroa vuosittain vahingonkorvauksia viinitilallisille.

Nyt ollaankin suunnittelemassa jopa 250 000 villisian teurastamista, ja sen jälkeen on vuorossa metsäkaurisjakuusipeura. Aluehallinto on steriloinut lähes 500 000 villisikaa ja peuraa vuosien saatossa Toskanan maakunnassa. Naapuri Umbria onkin sitten taas jo oma lukunsa.

Yksi Toskanan ja minun lempiruokia on villisika-ragu.

* * * * *

Brititipubien konkurssiaalto taitaa olla “voitettu”

Viime vuoden ensimmäsellä puoliskolla Brittein saarilla suljettiin 29 pubia viikossa ja toisella vuosipuoliskolla määrä jäi 27 pubiin per viikko. Pientä parannusta näköpiirissä.

Viisaimmat ovat laskeneet että vuoden 2014 olueeseen kohdistuvan veron alentaminen on ollut selvä apu.

Ilman verotuksen laskua arvioidaan vielä yli 1000 pubin lopettaneen, mutta ne jatkavat toimintaansa.

Kaikenkaikkiaan tämä ala Britanniassa laskee että myös 26 000 työpaikkaa on näin säästynyt suoraan ja välillisesti.

Parlamenttia on kehotettu entisestään laskemaan olutta koskevaa verotusta.

* * * * *

Onko tämän vuoden trendiviini tuotettu Grenache lajikkeesta ?

Grenache seuraa Pinot Noiria maailmalla suosikkilajikkeesta puhuttaessa. Grenache lajikkeesta löytyy samanlaisia ominaisuuksia – parfyymia, mausteisuutta – mutta on selkeästi huokeampi viini. Grenache lajikkeesta saadaan todella kutkuttavan houkuttelevia viinejä. Etenkin henkilöt jotka pitävät Priorat ja Châteauneuf-du-Pape viineistä, todennäköisesti nauttivat Grenache lajikkeen viineistä.

Espanjassa, josta lajikkeen uskotaan olevan kotoisin sitä kutsutaan niumellä Garnacha.

Valkoviinipuolella tämän vuoden “nousijoihin” Rieslingin ohella uskon olevan Albariño, Garganega ja Pecorino.

* * * * *

Israelissa Golan Heights´n alueella Ein Nashut Winery -viinintuottaja on tehnyt entisestä Syyrian armeijan bunkkerista viinikellarin.

Kabalon perhe perusti viinitilan vuonna 2007 ja kesän kuumiin kuukausiin piti löytää viileä kellari viineille. Kun entinen bunkkeri löytyi he kunnostivat sen tähän uuteen käyttöön paikallisten avustuksella. Ein Nashut putiikkitila tuottaa noin 12 000 pulloa viiniä Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Merlot ja Syrah lajikkeista.

Golan Heights on kiistelty alue jonka Israel valtasi Syyrialta vuonna 1967. Kansainvälisesti tätä ei ole koskaan hyväksytty.

Golan Heights’ tulivuoriperäinen alue on runsaasti viiniviljelijöiden suosiossa ja siellä onkin lukuisa määrä putiikki-viinitiloja.

* * * * *

Räppäri Kanye West aloittaa viininviljelyn ja viininteon Kaliforniassa San Fernandon laakson Hidden Hills tilallaan.

Kanye West ja siippansa Kim Kardashian renoveeraavat parhaillaan noin 2 hehtaarin tilansa ranskalaistyylista Chatuutaan. Pariskunta osti tilan vuonna 2014 vaatimattomaan 20 miljoonan US taalan hintaan.

Mies joka rakastaa viiniä on myös musiikissaan tuonut esiin Moscaton ja Rieslingin. Fanien suruksi vai iloksi Kanye ei aio myydä viiniään vaan nauttia sen ihan kavereitten kanssa. Näin hän poikkeaa siis Brattin ja Jolien tavoista.

* * * * *

Alessia Antinori ja Alessandrojacopo Boncompagni Ludovisi tappelevat kumpi saa käyttää Fiorano nimeä viineissään. Fiorano on yksi Italian legendaarisimmista viinitiloista.

Kenen perintöä on Fattoria di Fiorano ?

Kaksi kaukaista serkkua– Alessia Antinori ja Alessandrojacopo Ludovisi – perivät kumpikin puolet tästä viinitilasta, joka sijaitsee Roomasta kaakkoon Ciampinon lentokentän ja Fioranellon kaupungin välissä.

Vuonna 2005 tilan omistaja Prinssi Alberico Boncompagni Ludovisi kuoli ja testamenttasi tilan näille kahdelle henkilölle.

Alessia omistaa ainoat olemassaolevat vanhat Fioranon vanhat viljelykset ja pensaat. Alessandrojacopo puolestaan omistaa alkuperäiset Fioranon viinikellarit.

Alessia on 26th sukupolvi Antinorin maailmankuulussa viinintekijäsuvussa. Alessandrojacopo taitaa olla vahvin mitä tulee laillisiin oikeuksiin nimen “Fiorano” käytössä.

Alessian viinitilan nimi on “Fattorio di Fiorano” ja Alessandrojacopon “Tenuta di Fiorano.”

Alessian mukaan voitaisiin tehdä yhteistyötä, Alessandrojacopo puolestaan sanoo “...miksi pitäisi”.

Aika näyttää kuinka tarina jatkuu tai päättyy, yksi on varmaa molempien juristit tienaavat nopeasti yhden pienen viinitilan arvon verran.