Chianti Classico juhlii 300 vuotista historian erinomaisin tuotanto ja tuotto näkymin.

Chianti Classico on huomattavasti enemmän kuin viini pelkästään. Se on sosioekonominen alue, johon kuuluu erilaista ​​tuotannollista toimintaa maatalousalalla ja erittäin korkeatasoinen matkailuelinkeino.

Viinintuotannossa on uudelleenjärjestelty DOC–luokitus ja tehty kokonaan uusi laatukategoria, Gran Selezione. Uuden huippuluokituksen myötä alueen tuottajat ovat saaneet uutta pontta tuotannolleen ja samalla on saavutettu aivan uusi kuluttajakunta.

Chianti Classico –konsortion päätirehtööri Sergio Zingarelli on erityisen tyytyväinen markkinoiden kehitykseen ja sen mukana myynnin kasvuun. Vuonna 2015 Gallo Nero viinejä myytiin 8 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Chianti Classico loi juurensa vuonna 1716 kun Toskanan suurherttua Cosimo III asetti rajat Chiantin tuotantoalueille Firenzen ja Sienan kaupunkien välimaastoon.

Vuonna 1924 perustettiin paikallinen viinintuottajajärjestö (Consorzio) joka otti myös käyttöön Gallo Nero - ”Musta Kukko” historiallisen tunnuksen symboloimaan Chianti-viinejä. Tähän oli tultu kun Chiantin alueen viinien tuotanto ei enään ”mahtunut” alkuperäisille alueille. Vuonna 1932 tuli käyttöön Chianti Classico, jolla erotettiin alkuperäinen kasvualue. Laajentuneella ns uudella alueella tuotetaan perus-Chiantia.

1984 tuli mukaan seuraava laatuluokitus eli DOCG (Denominazione di'Origine controllata e Garantita). Vuonna 1996 DOCG luokituksesta tuli itsenäinen ja vuonna 2010 kaksi eri nimitystä Chianti ja Chianti Classico erotettiin toisistaan ja tänä päivänä Chianti viinejä ei voi tuottaa enään Chianti Classico tuotantoalueella.

Vuosikerta 2015 Chianti Classicon alueella oli sääolosuhteiden puolesta erinomainen, rypäleiden laatu oli todella hyvä. Leuto talvi, kevään sopivan vaihtelevat kelit, kuuma kesä ilman liiallisia sateita, loppukesästä alkusyksyyn hyvinkin lämmintä päivisin, yölämpöjen laskiessa.

Sangiovesen ominaisuudet saivat ainutlaatuisen tasapainon; erinomainen konsentraatio, polyfenolit, lajikkeelle ominaiset aromit. Tuotannon määrä (noin 290 000 hl) oli kaikkinensa sama kuin vuotta aikaisemmin. Kaiken tämän kertoi Silvia Fiorentini joka toimii Consorzio Vino Chianti Classicon johtajana.