Gérard Depardieu pääosassa ranskalaisten “Sideways” – elokuvassa

Maaliskuun alkupäivinä ensi iltaan tulevassa Saint Amour elokuvassa Venäjälle kotiutunut ranskalainen veteraani näyttelijä Gérard Depardieu esittää maanviljelijää joka pyrkii saamaan suhteensa kuntoon poikansa kanssa. Elokuvassa hän vie poikansa eri puolille Beajolaisin viinialuetta, ja mikä kaikkea sitten tapahtuukaan näemme maaliskuulla.

Depardieu on ollut vuosikymmeniä tuttu kasvo viinimessuilla ja viinintuotantoalueille, onhan hänellä viinitilaomistuksia eri puolilla maailmaa. Ranskassakin mm Anjou, Medoc ja Languedoc-Roussillon alueilla.

Näyttelijä on tunnettu varsin suuresta päivittäisestä viiniannoksestaan mutta myös siitä että omistaa muutamia ravintoloita sekä oman panimon. Ja aivan pikapuoliin myös omaa bio-vodka tuotantoa Venäjällä.

Keittiömestari Albert Adrià, El Bullin perustaja Ferran Adriàn veli, valtaa Lontoon Piccadillyn Café Royal hotelin ravintolan ensi keväänä 50 päiväksi.

Tämä “50 Days by Albert Adrià”, on kokin ensimmäinen projekti Espanjan ulkopuolella. Barcelonassa hänellä on suosittu tapas baari, nimeltään Tickets.

Tickets baaria ennen Adrià työskenteli El Bullissa 23 vuotta. Ticketsin ohella Ferranin veljekset tekevät bisnestä Nikkei ravintola Pakta, meksikolaisten Hoja Santa ja Niño Viejo sekä vermouth baari Bodega 1900 paikoissa – kaikki sijaitsevat Barcelonassa.

Adriànin Lontoon kohde on avoinna 12. helmikuuta aina 9. huhtikuuta saakka 2016 – maanantaista lauantaihin. Menu maksaa £150 per henkilö ilman juomia ja palvelurahaa.

Ilta alkaa Oscar Wilde baarissa drinkillä ja erityisesti Adrianin tätä teemaa varten loihtimien alkupalojen kanssa. Tämän jälkeen maistelu-menu Domino ravintolassa. Ruokalistaa ei paljasteta mutta tiedossa on että Katalonian keittiö yhdistettynä niiden makujen kanssa joita Adrian on kokemus reissatessaan maailmalla.

Viinit kotiin tunnissa

 

Hong Kongissa viinikaupan kisa kovenee kun Shanghailainen BottlesXO yritys tuli mukaan kuvioihin joulukuun alussa. He jättävät välikädet pois ja lupaavat viinit 20 % halvemmalla kuin viinikaupan hyllyssä, ja sen lisäksi toimitus 60 minuutin sisällä tilauksesta. Aluksi tämä toimii lähinnä Hong Kongin expattien suosimilla asuinalueilla Central, Sheung Wan sekä Mid-levels.

Vastaavanlainen toiminta firmalla on jo Shanghaissa sekä Suzhoussa.

Heidän halvimmat viinit ovat 10-15 € per pullo ja tilauksella ei ole minimisummaa, joten yhdenkin pullon voi tilata kotiinsa – ja nopealla toimituksella.

Uuden Vuoden yönä toimitukset olivat aamu kello 0300 saakka, ja Uuden Vuoden päivänä tilaus toimitettiin tuplana – maksoit vain yhdestä, mutta saitkin kaksi !

Aikamoinen bisneskonsepti – Suomessa moisesta voidaan vain lukea. Mutta siis jos poikkeatte Hong Kongissa niin toimitukset myös kyseisten alueiden hotelleihin – hieman edullisempaa kuin huoneen minibaarin viinipullot.

Wine Residence Shanghai

Kiinan suurin ja kaunein viininmaahantuoja ASC sulkee Shanghaissa sijaitsevan ”Wine residence” klubin. Syynä markkinoiden muuttuminen ja taloustilanne. Tämä vuonna 2013 avattu klubi oli ainutlaatuinen sillä jäseneksi ja ostajaksi pääsi ostettuaan noin 12 000 € edestä kertaostoja viinejä joiden pulloarvo reilut 30 €. Täyden jäsenyyden sai vastaavasti käytettyään kertaostoon tuplasumman. Tällöin sai myös omien viinien kellarointi mahdollisuuden.

Tämä 6500 m2 viinille pyhitetty rakennus jää nyt tälrä toiminnalta tyhjäksi mutta varmaankin lähiviikkoina saamme tietää mitä ASC tekee tiloissa.

ASC on Kiinan suurin viininmaahantuoja ja tukkuri, jolla toimistot ja varastot 26 eri kaupungissa, työntekijöitä 1200. Vuodesta 2009 yhtiön suurin osakas on japanilainen Suntory.

Vietnamin Masan Group thaimaalaisen Singha Asia Holdings yhtiön kanssa kimppaan.

Vietnam on Aasian kolmanneksi suurin oluen kuluttaja Japanin ja Kiinan jälkeen ja useita vuosia Vietnamin markkinat ovat olleet useiden panimoyritysten kiinnostuksen kohteena.

Nyt Thaimaan Singha oluen tuottaja Boon Rawd Brewery on panostanut Vietnamin markkinoihin 1,1 miljardin euron edestä. Näin thaimaalaiset uskovat pääsevänsä mukavasti mukaan Vietnamin 90-miljoonaisen kansan olutmarkkinoille.

Toisaalta he ovat myös kiinnostuneita markkinoimaan vietnamilaisten Masan olutta.

Vietnamin olutmarkkinat ovat kuumat sillä jo vuoden Vietnamin valtion edustajat ovat käsitelleet kymmentä eri tarjousta koskien SABECO olutpanimoa, joka tuottaa mm 333 ja Saigon merkeillä tunnettuja oluita.

Yksi parhaista tarjouksista on tullut thaimaalaiselta ThaiBev firmalta jonka omistajana on tunnettu herra Charoen Sirivadhanabhakdi, Thaimaan kolmanneksi varakkain henkilö.

Phélan Ségur, Saint Estephe juhlii 30 vuotta Gardinierin perheen oimistuksessa

Tämä 70 hehtaarin tila sijaitsee Montrose ja Calon Ségur tilojen välissä.

Varmaan jotkut kanssani matkustaneista muistavat ne piiiiiitkät ja lämpöiset lounaat, joita olemme aina nauttineet tilan omistajan Thierry Gardinierin seurassa.

Juhlavuoden yhteydessä herra Gardinier toteaakin että vasta nyt, 30-vuoden jälkeen he ymmärtävät miten viinipensaat ja maaperä toimii.

Tilan perusti aikanaan vuonna 1810 Bernard Phélan, silloinen viinikauppias. Gardinierin perheen tausta löytyy sampanjatalojen Lanson ja Pommery historiasta. Nyt tilaa johtavat Thierryn ohella hänen veljensä Laurent ja Stéphane.

He, kuten monet muutkin alueen viinitilat keskittävät markkinoinnin Aasian – pääkohteina Hong Kong, Singapore ja Kiina.

Tämän juhlan kunniaksi nautimme eilen dinnerillä vaimoni kanssa Phélan Ségur 1994 vuosikertaa. Maukasta ja herkullista.

Champagne Taittinger aloittaa tuotannon Englannissa

Champagne Taittinger on ensimmäinen samppanjan tuottaja joka aloittaa viininviljelyn Brittein saarilla.

Domaine Evremond, 69 hehtaarin tila Kentissä aivan Canterbury kaupungin kupeessa on paikka jossa ryhdytään tuottamaan englantilaista “premium” kuohuviiniä.

Noin 35-40 ha Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier lajikkeita, joista on tarkoitus tuottaa 20,000-25,000 laatikollista kuohuviiniä. Ensimmäiset pullotukset kaupan hyllyllä on todennäköisimmin noin kymmenen vuoden kuluttua.

Paljon liikkuu huhuja että useat muutkin samppanjan tuottajat etsivät sopivia peltoja eteläisestä Englannista.

Varmaan mielenkiintoa lisää se että maan hinta Kentin maakunnassa on noin 15 000-20 000 € per hehtaari kun Champagnen maakunnassa hehtaarista saa pulittaa 1,5-2,5 miljoonaa €.

Englannin kuohuviineillä tulevaisuus näyttää lupaavalta, sillä esimerkiksi lokakuussa järjestetyssä sokkotastingissä englantilaiset Nyetimber ja Hambledon nokittivat mm Veuve Clicquot, Pol Roger ja Taittinger samppanjat.