Mukavia uutisia niille jotka katsoivat pari vuotta sitten Jason Wise´n dokumentaarisen elokuvan Somm.

Leffan jatko-osa saa ensi-illan marraskuussa Napa Valleyn elokuvajuhlilla.

Elokuvan ensimmäisessä osassa perehdyttiin Master Sommelier –tutkintoa suorittavien stressiin ja paineenkestoon kun puolestaan toisessa osassa keskitytään viininvalmistukseen ja sen haasteisiin. Kaupalliseen jakoon leffa tulee ensi vuoden alussa.

* * * * *

The Fat Duck palaa juurilleen Australian ”evakon” jälkeen

Maailmankuulu ravintoloitsija Heston Blumenthal avaa jälleen Fat Duck London ravintolansa syyskuun 29. päivänä.

Blumenthal vakuuttaa että uusi menu yhdistää niin tarinat, monivivahteiset aistimukset, leikkisän nostalgian kuin mukavat muistotkin.

Vaikka useimmat Fat Duckin tunnetuista ruokalajeista poistuukin listalta niitä on saatavilla erikoistilauksesta ja –tilanteissa.

Nyt kun varauskirja on avattu niin Fat Duck liittyy samaan kategoriaan kuin New Yorkin Per Se, Napa Valleyn French Laundry tai Lontoon The Clove Club, eli varattaessa on maksettava ruoan osuus – noin 370 € per henkilö. Yli menevän summan ja juomat voi maksaa sitten paikanpäällä aterian jälkeen.

* * * * *

Te, jotka ette ole vielä aterioineet Kööpenhaminan kahden Michelin-tähden Noma-ravintolassa, nyt on korkea aika

tehdä varauksia. Ravintola suljetaan ensi vuonna – tarkemmin sanottuna 31.12.2016.

René Redzepin neljästi “World’s Best Restaurant” tittelin saanut Noma suljetaan ja hän avaa ravintolan uudelleen eri paikassa vuoden 2017 aikana.

Myös 2016 alkuvuoden ravintola on kiinni, sillä koko tiimi singahtaa Sydneyhin, jossa he pitävät pop-up ravintolaa 10 viikkoa.

* * * * *

Gordon Ramsay avasi syyskuun alussa toisen ravintolansa Hong Kongissa.

Tämä London House sijaitsee Tsim Sha Tsuissa, aivan entisen kotini kulmilla ja mielestäni kaupungin parhaassa osassa.

Menu listalta löytyy perinteisiä brittiruokia kuten fish n chips, bangers n mash, shepherd´s pie.

* * * * *

Eri Samppanjatalot ovat nyt kilvan lanseeraamassa uusia vuosikertatuotteitaan ja ensimmäisten joukkoon pääsi Pol Roger jonka Sir Winston Churchill 2004 Prestige Cuvée. Edellinen vuosikerta oli 2002.

Tämä uusi, vuoden 2004 on edeltäjiensä tavoin kypsynyt sakkojen kanssa kymmenen vuotta ja on pääosin Pinot Noir lajikkeesta tuotettu, pieni määrä mukana Chardonnay rypälettä.

* * * * *

Taittinger Comtes 2006 tuli myyntiin viime viikolla. Täysin Chardonnay lajikkeesta tuotettu samppanja Côtes des Blancs alueelta.

Tämä on Taittingerin talon ”jalokivi”, jota tuotetaan lähes joka vuosi ja heidän tavoitteensa on saada Comtes samalle viivalle Dom Perignonin kanssa – siis tunnettavuudessa.

* * * * *

Moët & Chandon on tuonut markkinoille useasta eri vuosikerrasta tuotetun samppanjan. Tätä Prestige Cuvée  -samppanjaa on tuotettu noin 15 000 pulloa ja hintalappu noin 450 €. Tämä on siis melkoisesti korkeampi hinta kuin saman omistajan Dom Perignon samppanjat.

Samppanja on nimetty ”MCIII” jossa siis yhdistyy tuottajan nimen etukirjaimet sekä valmistuksen kolmivaihenen sekoitustapa. Reilut 37 % on vuosikertaa 2003 ja puolet on Pinot Noir lajiketta Ay´n alueelta ja toinen puoli Chardonnay lajiketta Chouillyn ja Cramantin alueelta ja yksinomaan terästankissa.

Toinen kolmannes on vuosikertoja 2002, 2000 sekä 1998 jotka ovat puolestaan olleet 5-7 kuukautta isossa tammisammiossa.

Loput on otettu jo pullotetuista Moët Grand Vintage Collection samppanjoista vuosilta 1999, 1998 ja 1993.

* * * * *

Viejas Casino & Resort San Diegossa järjesti mailman suurimman samppanja-tasting tilaisuuden, paikalla 620 henkilöä. Näin tämän kilpailun valtikka siirtyi Eurostar junalta tälle hotellille. Lontoo-Pariisi junamatkan aikana viime lokakuussa järjestetyssä samppanjapruuvissa oli ainoastaan 515 maistelijaa. Tai olihan helmikuussa tänä vuonna New Yorkissa tilaisuus jossa 518 henkilöä maisteli Epernayn Charles Ellnerin samppanjoita.

San Diegon pruuvissa oli Ruinart Blanc de Blancs, Veuve Clicquot Rosé, sekä Dom Pérignon 2004 samppanjat.

Eiköhän me voitais ottaa tämäkin ennätys Suomeen ?

* * * * *

Ei ole aina helppoa – Guigalin perheen tuottamaa Condrieun ”Luminescense” late harvest -viiniä on viimeksi tuotettu vuonna 2003. Tämä vuosi 2015 olisi seuraava vuosikerta kun kyseistä viiniä voidaan tuottaa, mutta varkaat pitivät huolen siitä että määrä jää todella pieneksi.

Viinitilalliset nimittäin huomasivat että kolmannes kyseisestä Viognier-lajikkeesta on jo korjattu talteen. Jonkun muun kuin omistajan toimesta.

Arviolta 1000 puolikkaan pullon tuottamiseen tarvittavat rypäleet on lähtenyt vieraan mukaan. Philippe Guigal arvioi tappiokseen noin 40 000 €, ja toteaa ettei harmita niinkään taloudellinen tappio kuin se että viiniä voidaan tuottaa huomattavasti pienempi erä kuin asiakkaat ovat varanneet.

* * * * *

Punaviinipilleri hidastamaan dementian etenemistä.

Yhdysvalloista kajahtaa, siellä on todettu että pilleri jossa on konsentroituneena oleva antioxidant resveratrol – yhdiste jota löytyy punaviinistä ja tummasta suklaasta – voi hidastaa dementian puhkeamista.

Georgetown University Medical Centre tutki 119 osallistujan kanssa resveratrolin vaikutusta.

Tutkimuksessa todettiin että henkilöillä jotka ottuivat säännöllisesti puhdistettua resveratrolia Alzheimerin tauti ei edennyt. Korkeimmat annokset jota tutkimuksessa käytettiin oli yksi gramma resveratrolia kahdesti päivässä. Tämä määrä vastaa tuhatta pulloa punaviiniä.

Tässä mukana olleiden tutkijoiden mukaan tästä on turha tehdä isoja johtopäätöksiä, mutta tämä antaa rohkeutta jatkaa tutkimuksia suuremmassa määrin.

* * * * *

Syyskuun puolivälissä oli jälleen kohtalonhetkiä useille Chilen viinitiloille.

Tänä vuonna päästiin onneksi erittäin pienillä vahingoilla, joitakin terästankkeja ja tynnyreitä tämä 8,3 Richterin asteikolla mitattu maanjäristys sai aikaan. Lähinnä Elqui, Limari ja Choapa laaksojen alueilla pieniä vahinkoja.

* * * * *

Pohjoisen-Kalifornian metsäpalot ovat saaneet jo ensimmäiset kuolonuhrit ja noin 23 000 on joutunut lähtemään kodeistaan.

Viinitilalliset ovat huolissaan että jatkuva savu myös vaikuttaa rypäleisiin ja tulevaan viinisatoon.

Vuonna 2014 Kalifornian viinien myynti oli noin 25 miljardia euroa ja nyt jännityksellä odotetaan metsäpalojen seurauksia.

Shed Horn Cellars Middletownin läheisyydessä paloi ja omistajat Michael ja Adawn Wood menettivät samalla kotinsa.

Paikoin sadonkorjuu on ollut pakko lopettaa voimakkaan savun vuoksi.

Lähes 3 000 palomiestä yrittää saada paloa hallintaan, mutta paikallisen palopäällikön mukaan eteneminen on rajumpaa kuin hänen 30-vuotisen uransa aikana koskaan aikaisemmin.

* * * * *

Kiinan suurin nettikauppias Alibaba tarjoaa asiakkailleen Robert Mondavin viinejä Kaliforniasta.

Alibaban huikealla Tmall –kaupalla on jo 376 miljoonaa asiakasta ja määrä kasvaa joka viikko.

* * * * *

Ikäviä uutisia

Riisiviini on aiheuttanut Kiinassa erikoisen turman jossa 12 ihmistä on kuollut.

Rekan riisiviinilastin tiputtua tielle, särkyneistä pulloista valunut viini teki tienpinnan niin liukkaaksi että ensin linja-auto kaatui kyljelleen ja siihen törmäsi sitten toinen rekka. Tästä kaikesta seurasi yhdeksän ihmistä menehtyi välitömästi ja kolme lisäksi vielä sairaalassa. Sekä onnettomuusrekan että bussin kuljettavat odottavat kohtaloaan pidätettyinä.

* * * * *

Lancasterissa, Englannissa paikallinen viinibaari on tuomittu lähes 150 000 € sakkoihin kun teini-ikäinen asiakas menetti vatsalaukkunsa.

Oscar´s Wine Bar´issa tarjoiltiin asiakkaalle ilmaiseksi nestemäinen typpi-cocktail, jonka nautittuaan asiakas joutui sairaalahoitoon ja leikkaukseen, jossa hänen mahalaukkunsa poistettiin.

Kannattanee varoa näitä nitro-jekku ym nykyajan drinkkejä.