Kummia kuuluu maailmalta, nyt Englannissa tehdään Giniä jo parsastakin!

Portobello Road gin-brändin tislaaja on tehnyt rajallisen pullotusmäärän kokeilumielessä Cambridgen alueella kasvaneesta parsasta.

Ainoastaan ohuimmat parsat on käytetty puristuksessa, johtuen niiden konsentroituneemmasta aromista.

Kellarimestari Jake Burgerin tislaama gin tulee myyntiin lokakuussa ja pullot maksavat £39. Tätä giniä tuotetaan 1000 pulloa ja alkoholipitoisuus on 47 %. Pullojen etiketit on käsin liimattu tuottajan Potobello Star –baarissa.

*****

Syyrian ainoan kaupallisen viinitilan Domaine de Bargylus –viinit ovat jo useamman vuoden ajan löytyneet Lontoon parhaiden ravintoloiden viinilistoilta. Myös Dubaissa, Belgiassa, Sveitsissä on useita ravintoloita joiden viinilistoilta löytyy näitä harvinaisia viinejä. Tuottajan viimeisin valloituskohde on Hong Kong ja sikäläiset ravintolat.

Johnny R Saaden vuonna 2003 perustama 12 hehtaarin tila kasvattaa pääosin Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Chardonnay ja Sauvignon Blanc lajikkeita.

Viljelykset sijaitsevat Jebel el-Ansariyehin alueella.

Vuodesta 2005 viinituotantoa on ollut myös Libanonin puolella Bekaan laaksossa. Siellä Chateau Marsyas tilan viljelykset ovat 65 hehtaarin alalla. Lajikkeina kasvamassa samat rypäleet sekä Petit Verdot ja Mourvedre.

Nykyään Johnnyn pojat

Sandro ja Karim ovat pääosin vastuussa tuotannosta ja markkinoinnista.

On varmaankin melko haastavaa kasvattaa rypäleitä ja tehdä viiniä paikassa missä sadan metrin päässä kulkevalla tiellä näkyy vuoroin maan armeijan ja väliin kapinallisten joukkoja. Puhumattakaan saada pidettyä kaikki 35 työntekijää tehtävissään moisen paineen alla.

Sandron mukaan kellarirakennuksen seiniin on osunut luoteja ja kaksi pommia on tipahtanut Chardonnay pensaiden kasvualueelle.

Viininteon konsulttina on alusta alkaen toiminut ranskalainen Stephane Derencourt, joka vierailee Libanonissa 4-5 kertaa vuodessa ja samalla hänelle tuodaan rypälenäytteet tai puristettu viininäyte kylmälaukussa taksilla Syyriasta Libanonin rajalle. Ja siitä toisella taksilla Beiruthiin. Tähän kuluu helposti 8 tuntia parhailtakin takseilta. Näin Derencourt kuitenkin pääsee maistamaan ja arvioimaan satoa sekä antamaan ohjeitaan.

Suomesta tuskin löytyy tarpeeksi rohkeaa asiakasta joka uskoo näiden viinien myyntimenestykseen.

Laadukkaat viinit. Voin sanoa – sillä olen päässyt maistamaan pariin otteeseen uudet vuosikerrat ja aina yllättynyt niiden hedelmäisyyden, happojen, tanniinien tasapainosta ja pehmeästä pitkästä jälkimausta !

Viinikonsultti, lentävä viinintekijä Stephane Derencourt ei ole ihan kuka tahansa viinintekijä, sillä hänen meriittilistaansa kuuluvat mm seuraavat viinitilat : Smith Haut Lafitte, Brown, Rubicon (Francis Ford-Coppola), Clos de l`Oratoire jne. Siis joiden viinituotantoon on hän ollut sanomassa sanansa.

*****

Karuizawan vuosikertaa 1960 oleva japanilainen viskipullo ”The Cockerel” on myyty huutokaupassa Hong Kongissa hintaan 113 000 €. Tämä todistaa osaltaan sen että Kiinan ja Aasian pörssiheilahdus ei tunnu missään.

Kyseistä viskiä tehtiin aikanaan ainoastaan 42 pulloa. Hyvä huomioida myös että kyseinen tislaamo suljettiin vuonna 2000.

Tästä huomaamme että nyt kannattaa tarkkailla tilannetta jotta mikä tai kuka tuottaja sulkee ovensa seuraavaksi ja sitten vain odottamaan kun pullon arvo nouseeJ.