On todella mukava vanhankin huomata kuinka paljon toinen toistaan kiinnostavampia tapahtumia kotikylässä järjestetään. Yksi sellainen oli Näsinkallion valloittanut Näsilinnan ja Koskiravintoloiden järjestämät Venetsialaiset. Olen ollut vastaavissa kemuissa myös Pietarsaaressa ja kyllä nämä täällä Mansessakin oli upeat.

Kaiken kaikkiaan perjantai ilta oli mielestäni varsin onnistunut – mahtavat bändit, sää suosi ja illan vierailla oli oikein mukavaa.

Illan kohokohta oli ehdottomasati von Nottbeck ravintolaan saapunut huikea samppanja tapahtuma. Illan aikana ravintolalle luovutettiin kyltti – ensimmäinen lähetystö maailmassa, ja se on Suomessa ja Tampereella – Dom Perignon Embassadeur en Finlande. Tämä kyltti löytyy Näsilinnan pääoven oikealta puolelta. Uskokaa tai älkää, minulla oli SUURI KUNNIA ruuvata kuudesta ruuvista peräti KAKSI ! Kameroiden suristessa ja salamavalojen räiskeessä!

Tilaisuteen tuotiin tyylikkäästi isolla mustalla autolla omassa salkussaaan Dom Perignon Champagne 1996 kuuden (6) litran pullossa. Kyseinen putelli laukkuineen on myytävänä hintaan 10 000 €.

Useampia vieraita kävi kanssani hyvinkin yksityiskohtaista keskustelua pullon avaamisesta, samppanjan laadusta sekä siitä miten sen avaaminen eri juhlissa voitaisiin toteuttaa.

Von Nottbeck -ravintolassa löytyy muitakin Dom Perignon samppanjoita todella upea skaala. Magnum pulloja (eli siis kaksi pulloa samassa) muutamaa vuosikertaa – näistä noteerasin heti vuosikerran 2003. Se on erityinen vuosikerta siksi, että Pinot Noir lajike on ottanut kerrankin ylivoimaisen otteen ja vain tämän kerran. Vuodesta toiseen Dom Perignon samppanjat ovat melko tarkkaan Chardonnay/Pinot Noir lajikkeista 50/50 tuotettuja samppanjoita. Mutta 2003 vuosi oli yksi kuumimmista sitten vuoden 1540. Näin se vaan menee. Mutta ei yksinomaan kuumuus vaan se että loppukesästä tuli jäätävän kylmät sumuiset illat ja yöt, jotka tuhosivat suurimman osan Chardonnay lajikkeen sadosta. Näin Pinot Noir pääsi kerrankin dominoimaan.

Listalta löytyy DPn Oenotheque samppanjoita vuosilta 1969, 1971, 1975, 1983, 1992 sekä 1996. Oma ehdoton suosikkini on 1975, hedelmäinen, kermainen, aavistuksen paahteinen, seetripuuta – todella maukas, ja miettikää – ikää jo 40 vuotta. Eli siis syntymäpäiväsankarille melkoinen ylläriskumppa.

Tuo vuosikerta 1971 on myös mielenkiintoinen, sillä kun päädytte sen ostamaan niin kannattaa ehdottomasti odottaa hetki. Eli kun Sommelier on samppanjan lasiinne kaatanut niin vartti saa kulua ennenkuin ensimmäinen siemaisu. Ja maku on huikea.

Niin ja todella paljon muita vuosikertoja ja sampanjoita löytyy Näsinlinnasta. Nyt kannattaa tulla ja nauttia.

Ottakaa hihasta kiinni jos on kysyttävää. t Viinitimo