VINEXPO 2015 – Bordeaux

Ranskan presidentti, François Hollande, avasi tämänvuotisen Vinexpo messutapahtuman Bordeauxissa, näin ensimmäistä kertaa nämä messut avattiin Ranskan valtionpäämiehen toimesta.

Vinexpo messuja joita on järjestetty Bordeauxissa vuodesta 1981. Presidentti mainitsi erityisen toiveensa tutustua viinintuottajiin messuilla. Hänen mukaansa Bordeaux ei ole ainoastaan alueen pääkaupunki vaan myös viinien- ja väkevien alkoholijuomien maailman pääkaupunki.

Avajaisten jälkeen presidentti Hollande vietti pari tuntia tutustuen messujen antiin. Hänen kanssaan osastoilla kiersi myös Bordeauxin pormestari Alain Juppé sekä Aquitanen maakuntahallinnon presidentti Alain Rousset. Mukana seurueessa myös maatalousministeri Stéphanie Le Foll sekä ulkomaankauppaministeri Matthias Fekl.

Messujen yhdeksi teemaksi nousi myös viiniturismi, jota viranomaiset haluaisivat kehittää, jotta ulkolaisten vieraiden määrä saadaan selvään kasvuun.

Tavoitteeksi Bordeauxin alueella on asetettu 100 miljoonan turistin määrä vuoteen 2020.

Tulevana syksynä luodaan rahasto, joka tukee viinitilojen matkailun kehittämispyrkimyksiä ja kohteiden rakentamista.

Yksi tavoitteista on myös nopeuttaa viisumihakemusten käsittelyä sekä matkailijoiden alv-palautusten selkeyttämistä. Mutta kaiken pakolais- ja talousongelmien keskellä nämä saattavat olla hieman hankalampia tavoitteita.

Tämän vuoden viiden päivän messuilla oli kaikkiaan 2350 osastoa 42 eri maasta. Vieraita paikalla 48 000 ja 151 eri maasta.

Messujen erinomaista antia väritti myös ns vapaat tasting alueet, joita uusia olivat mm roséviini, kuohuviini/samppanja ja makeat jälkiruokaviinit. Näissä vieraat saivat omaan tahtiin maistella huikean määrän kyseisiä viinejä automaattiannostelijasta.

One2Wine tapaamispalvelu oli myöskin uusi ja yli 1000 messuvierasta käytti järjestävän organisaation apua tapaamisten järjestelyissä. Tämä oli erityisesti amerikkalaisten ja kiinalaisten mieleen.

Tänä vuonna oli myös erinomaisen seikka Bordeauxin raitiotien jatke messualueelle. Messuilla kävijät pääsivät näin keskustasta Vinexpoon parissakymmenessä minuutissa – todella vaivatonta ja nopeaa. Tässä ajatusta myös Tampereelle ?

VINEXPO Hong Kong järjestetään 24.-26.5.2016 ja VINEXPO Tokio 15.-16.11.2016.

VINEXPO messujen uutta antia oli myös The Blend. Jokailtainen bilepaikka Hangar 14 –tiloissa oli avoinna 22-02 ja sisäänpääsy sisälsi joka ilta vaihtuvan tarjoilun. Kullakin illalla oli eri viinituottajat eri puolilta maailmaa esillä samoin kuin lukuisista viinamerkeistä huippu-baarimikot loihtivat mitä erikoisempia cocktail-juomia.

Yksi asia vielä jäi mieleen VINEXPO messujen laajasta tarjonnasta, meillä oli mahdollisuus maistaa lukuisia kvevri-viinejä joita Isä Gerasime, Alaverdin luostarista Georgiasta esitteli. Viinit tehdään luostarissa jonka alueella kasvaa yli 100 erilaista rypäle-lajiketta.

*****

Jos maailmalla kuulee huikeista hinnoista tryffeleiden kohdalla niin kyllä nyt tehdään myös historiaa viinirypäleiden kanssa !

Yksi ainoa terttu on myyty Japanissa huikeaan yli 7700 € hintaan. Reilun 700 gramman terttu Ruby Roman rypäleitä

myytiin Ishikawan prefektuurissa. Tuli rypäleelle hintaa kun niitä oli tertussa 26 kappaletta.

Hotelli Nikko Kanazawan keittiömestari Masayuki Hirai oli saanut tehtäväkseen maksaa rypäleistä niin paljon kuin on tarpeen. Tällä tempauksella hotelli sai osakseen tarvittavaa huomiota tulevien turistivirtojen haalimiseen. Samaan aikaan kun avattiin uusi Hokuriku Shinkansen Line -junareitti.

Melkoisen huomion sai osakseen toinen, ehken vielä hullumpi hedelmäostos. Hokkaidon saarella kasvanut Yubari-meloni tuli hintoihin myös – 2 melonia yhteishintaan 11 600 €.

Tuntuu maailmalla olevan hieman eri periaatteet hedelmäkaupassa J.

*****

Nyt kun Treasury Wine Estate on myynyt 111 ha viinitarhat Kalifornian Alexander Valleyssä toiselle mammutille eli Gallolle, niin Chilen Concha y Toro yrityksestä on tullut maailman suurin viiniviljelysten omistaja.

Vielä viime vuonna Treasuryn ja Conchan ero oli 30 ha, ja nyt Conchalla on noin 80 ha enemmän.

Kilpailu suurimman ja kauneimman paikasta on kiihkeää ja Concha y Toro onkin vasta kolmanneksi suurin viinimerkki maailmassa – heidän tuotantonsa viime vuonna 14,2 miljoonaa laatikollista (12 pullon) eri viinejä. Maailman suurimmat merkit ovat E&J Gallon omistamat Barefoot ja Gallo.