Legendarinen kitaristi Carlos Santana on mukana markkinoimassa nimeään kantavaa kalifornialaista kuohuviiniä. Tämän rajallisen saatavuuden kuplajuoman rypäleet ovat Pinot Noir, Chartdonnay, Pinot Meunier sekä Pinot Gris ja tuottajana on Mumm Napa.

Rypäleet tähän Santana Savor kuohuviiniin tulevat 50 eri palstalta. Tuotto menee heikompiosaisten nuorten tukemiseen Milagro-jäjestön kautta, jonka Carlos Santana perheineen perusti vuonna 1988.

Mumm Napa puolestaan on ranskalaisen samppanjatalon amerikkalainen viritys, ja viinintekijänä Guy Devaux.

*****

 Hong Kongin Island Shangri-La hotellin Petrus ravintolassa on tarjolla hulppea juhladinneri syyskuun 17. päivänä.

Tämä on vuorossaan viides ”Iconic Wine Dinner”, jonka tämä 56. kerroksessa sijaitseva ravintola organisoi.

Valitettavasti tähän noin 2500 € maksavaan iltaan ei ole enään vapaita paikkoja.

Kullekin ruokalajille tarjoillaan kolme eri vuosikertaa - harvinaista ja vaikeasti saatavilla olevaa Chateau Mouton Rothschild viiniä. Ravintolan pääsommelier Yohann Jousselinin mukaan illan menu käsittää mm metsäsienipiiraan kanssa vuosikerrat 2000, 1985, 1970.

Sinisen hummerin kanssa tarjotaan vuosikertoja 2003, 1993 ja 1971.

Lammasta puolestaan 1996, 1986 sekä 1962 vuosikertojen kanssa.

Wagyu- lihan kanssa erityiset vuodet 1982, 1945 ja 1928 ja lopuksi ranskalaisten juustojen kanssa on tarjolla 2006, 2005 sekä 2004 vuosikerrat.

Seuraava ikoninen päivällinen järjestetään joulukuun 10. päivänä. Jos siis kiinnostaa vastaavanlainen kokemus, niin nyt soittamaan Island Shangri-La hotelliin Hong Kongiin.

*****

Pop-up trendi kasvaa ravintolamaailmassa. Tanskalainen Michelin-tähditetty ravintola Noma pomonsa René

Redzepi´n johdolla kävi menneenä talvena Tokiossa. Viisi viikkoa avoinna ollut ravintola jätti yli 62 000 japanilaista asiakasta jonotuslistalle !

Noma oli kolme vuotta rankattu maailman parhaaksi ravintolaksi mutta tänä vuonna menetti paikkansa espanjalaiselle El Celler de Can Roca –ravintolalle.

Ensi tammikuussa René vie tiiminsä Australiaan ja siellä avataan Sydney´n satama-alueella Barangaroon kävelykatualueella pop-up ravintola kymmeneksi viikoksi.

*****

Lontoossa asioiville vinkiksi – kaupungin pienin pubi, kesällä avattu The London Beer House, sijaitsee Piccadillyn tuntumassa – Royal Opera Arcaden kulmassa.

Noin 4 x 6 metrin tiloissa toimiva pub aikoo järjestää maistiaisia, juusto-olut matching ym ohjelmaa. He suosivat yksinomaan ns käsityö oluita niin Brittein saarilta kuin muualtakin maailmasta. Mm islantilaista Einstök olutta on saatavilla.

*****

Englannissa on toistaiseksi kielletty muutamilla junareiteillä alkoholin myynti, johtuen jatkuvista ongelmista humalaisten matkustajien käytöksestä.

Samanlainen päätös on tehty myös Englannista Ibizalle suuntautuvien lentojen osalta. Ns verovapaita ostoksia ei saa toistaiseksi mukaan matkustamoon.

Näin maailma muuttuu, mitähän seuraavaksi. Oliskohan aika jo ihmisten opetella säännöstelemään nautintoaineitaan ja käyttäytymään.

*****

 Veuve Clicquot on tuonut markkinoille samppanjan, joka on ajateltu ensisijaisesti cocktail-sekoituksiin.

Toronton pursiseuralla lanseerattu markkinoille tullut uusi samppanja on muita tuottajan laatuja makeampi (28 g/l).

Tuottajan ehdotuksena on mm tarjoilla tämä kupliva jääpalojen ja hedelmien kuten limen, mansikan ja viinirypäleiden kanssa. Vihanneksista kurkku ja paprika kuulemma sopivat samaan lasin kanssa.

Myös Moët Ice Imperial on samantyyppinen samppajna jota suositellaan nautittavaksi jäiden, mansikka- tai limesiivujen kanssa.

*****

Tiestikö jo mitä viinejä Ruotsin kuninkaallisten häissä tarjottiin kesäkuun puolivälssä ?

Tässäpä nuo :

Pommery Grand Cru Millésimé 2005 Champagne

Trimbach Riesling Vieilles Vignes de Prince 2011, Alsace

Radford Dale Freedom 2012 Pinot noir, Elgin

Château Suduiraut 2002 Sauternes

 *****

Sting laulaa viineilleen

Muusikko Sting ja hänen vaimonsa Trudie Styler ovat omistaneet Tenuta il Palagio viinitilan Toskanassa jo 15 vuoden ajan.

Tämä 350 hehtaarin viinitila on 1500-luvulta saakka toiminut maatilana. Nyt Stingin ja Trudien aikana koko tuotanto on muutettu biodynaamiseksi.

He tuottavat 4 erilaista toskanalaista punaviiniä jotka on nimetty Stingin biisien mukaan; Sister Moon, When we Dance, Casino delle vie sekä viimeisimpänä ja uusimpana Message in a Bottle. Uusin viini on Sangiovese, Syrah ja Merlot lajikkeiden Toscana IGT sekoitus, jota on kypsytetty 12 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Sting kuvailee tilannetta antaessaan pullon tutuille, jotka ymmärtävät hieman viineistä. Viinin saaja on useimmiten melko skeptinen jotta mitähän tämäkin on, mutta maistamisen jälkeen ilme muuttuu kun toteavat viinin olevankin ihan hyvää.

Nyt näitä Tenuta il Palagion viinejä tulee pikkuhiljaa myös viinikauppojen hyllyille ja tuottajan tarkoitus on pitää hinnat kohtuudessa.

Pariskunnan apuna on viinintekijätiimi, jonka nokkana on Paolo Caciorgna.

Sting myös laulaa ja soittaa kellarissaan, koska hänen mielestään viinit pitävät musiikista.

*****

Usein saamme lukea juttua kuinka eri julkimot ostavat viinitilan tai toisenkin, mutta nyt ollan jo myymässäkin. Johnny Depp on laittanut eteläisessä Ranskassa Plan-de-la-Tourin kylässä sijaitsevan viinitilansa myyntiin.

Tämän 1800-luvulta olevan 14 hehtaarin tilan hinnaksi on määritelty noin 23 miljoonaa euroa.

Hollywood-tähti osti tilan itselleen vuonna 2001 ja käytti remonttiin lähes kymmenen miljoonaa.

Tilalta löytyy ammattimainen keittiö, taiteilijan studio, kappeli (jonka hän muutti vierashuoneeksi, rippituoli vaatekaapiksi). Eri työpajat ja muut rakennukset on muutettu vierashuoneiksi. Pihalta löytyy kaksi isoa uima-allasta ja mahtava skate-rata on tehty hänen pojalleen.

Tilan tuleva ostaja saa mukana myös kaiken irtaimiston kirjoineen, taideteoksineen ym. Depp ei halua mitään mukaansa muistuttamaan aikaisemmasta avioliitostaan ranskalaisen näyttelijätär-laulaja Vanessa Paradisin kanssa.

*****

Japanilainen Nikka Whisky –tuottajalla ei riitä jatkossa kypsytettyä single malt –viskiä myyntiin.

Tuottaja on päättänyt lopettaa kokonaan tai ainakin toistaiseksi pitkään kypsytettyjen viskilaatujen myynnin. 12- ja 15-vuotiaiden viskien myynti on ollut niin vaudikasta, että tuottajalla ei ole enään mitä myydä. Jatkossa toki Nikka viskejä on myytävänä, mutta ilman ikämerkintää etiketissä.

Sama kohtalo on varmaan edessään muillakin nimekkäillä tuottajilla sillä maailmanlaajuinen kiinnostus japanilaisia vieskejä kohtaan on nostanut menekin ja kysynnän niin korkealle että tuotanto ei pysy mukana.

Viime vuonna Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 arvostettiin maailman parhaaksi viskiksi.

*****

Chateau Margauxin uuden viinikellarin avajaiset on sitten takanapäin. Sir Norman Fosterin suunnittelemat uudet rakennuksen saivat kasteen Vinexpo messujen yhteydessä.

Uusi laajennus on aivan vuonna 1815 valmistuneen alkuperäisen kellarin vieressä ja uuteen osaan sijoittuu mm laboratoriot, tutkimuskeskus, maistelutilat ja toimistot. Melkoisia on rakennukset kun uuden kellarin pituus on 70 metriä.

Tosin on mainittava ja kysyttävä onko näillä maineikkailla viinintuottajilla keskinäinen kilpailu, sillä juuri käymälläni Mouton-Rothschildin tilalla kellarilla on mittaa täydet 100 metriä.

*****

Joku teistä, jotka olette nähneet vuonna 2013 ensi-iltaan tulleen elokuvan Red Obsession, saatatte muistaa kiinalaisen nuoren daamin Fongyee Walkerin. Hänet on pestattu Linda Murphyn, Jim Harren ja John Belshamin tiimiin valitsemaan viinit Air New Zealandin lennoille. Tehtävä ei ole ihan mikä tahansa, sillä tällä porukalla on valta ostaa yli miljoona pulloa viiniä vuodessa. Se on nimittäin määrä mitä kyseisen lentoyhtiön asiakkaat nauttivat.

Hyvä muistaa myös, että lentoyhtiö päätti hiljattain että turistiluokassa tarjoillaan ainoastaan Uuden Seelannin viineistä. Mitäpä sinä, viinit ovat loistavia laadultaan ja maultaan ! Muissa luokissa lentävät saavat nauttia myös muiden tuottajamaiden viineistä.