Kiinalainen Snow-olut on allekirjoittanut sponsorisopimuksen Espanjan jalkapalloliigan (LFP) kanssa. Snow on noussut nopeasti Kiinan myydyimmäksi olueksi ostamalla joukon eri paikallisia panimoita.

Kiinalaiset joivat kyseistä olutta viime vuonna 16.5 miljardia pint-tuopillista.

Seitsemäntoista alueellista viinintuottajajärjestöä on yhdistäneet voimansa Kiinassa. Tarkoituksenaan nostaa myyntiä ja parantaa eri alueiden yhteistyötä. Yhteenliittymä perustettiin Chengdussa, Sichuanin provinssissa.

China Wine Associations Alliance (CWAA) yhtenä tärkeänä tehtävänä on parantaa kiinalaisten viinien tunnettuvuutta ja kauppaa kotimarkkinoillaan.

Näiden 17 jäsenen joukossa on mm Chengdu Wine & Spirit Association, Hong Kong Wine Merchants’ Chamber of Commerce ja Ningxia Yinchuan Grape and Wine Industry Association.

Kiinassa viininmyynti määrällisesti kasvamassa reilusti. Uudet, nuoremman polven edustajat jotka nauttivat viinistä ovat selvästi löytäneet makuunsa sopivat tuotteet edullisemmista ns alahyllyn eli entry level sarjasta. Enään ei tarvitse ostaa maailman kalleimpia kulttiviinejä.

Lasketaan että suuren maan viininjuojista jo 20 % on sellaisia jotka valitsevat halpoja viinejä. Tämä ryhmä koostuu etenkin 28-35 vuotiaista nuoremman ikäpolven edustajista.

Chablis-alueen tuottajilla jälleen hämäräpuuhia.

Le Journal du Centre uutisten mukaan tällä kerralla kiinni jäi Maison Fromontin CEO Jean-Claude Fromont, joka on kymmenen vuoden aikana sekoittanut Chablis-viiniinsä Rhonen ja Provencen alueen rypäleistä tuotettuja valkoviinejä.

Aikanaan kuulemme sitten tuomioista.

Les 110 de Taillevent

Olen muutaman kerran jo ehtinyt kehumaan Pariisissa olevaa viinillistä ravintolaa, jossa on saatavana 110 eri viiniä laseittain.

 Nyt tämä Chateau Phelan Segurin “perheen” eli Gardinierin veljesten omistama ravintola on juuri avannut ovet myös Lontoossa. Cavendish Squarella sijaitsevan ravintola on rento 70 paikkainen viiniravintola.

Toisin kuin Pariisissa tässä Lontoon paikassa viinit ovat eri puolilta maailmaa ja mielenkiintoisia löytöjä pääsee maistamaan kohtuurahalla.

Kiina on noussut mailman toiseksi suurimmaksi viinipensaiden kasvattajaksi ja ohittanut Ranskan ja saavuttanee pian Espanjan.

Kiinassa on nyt virallisesti 799 000 hehtaaria viiniviljelyksiä. Nämä sijaitsevat pääosin Ningxian, Sichuanin ja Hebein maakunnissa ja päärypälelajikkeet ovat Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot sekä Chardfonnay.

Viinituotannossa Kiina on noussut sijalle 8 (11 Mhl) Ranskan ollessa suurin tuottaja, määrän ollessa 46,7 miljoonaa hehtolitraa.

Voimme hyvinkin muutaman vuoden kuluttua nähdä Kiinan olevan eri sijoituksella kun kaikki viime vuosina istutetut viinit alkavat tuottaa rypäleitä viinituotantoon.

Ranskaan ja Champagneen matkaajat – Hautvillersin luostari on avoinna yleisölle muutamina päivinä kesä-, heinä- ja lokakuussa.

Lähinnä kiertokäynti ja samppanja-tasting tilaisuudet yleisölle hintaan 600 € henkilö. Hintaan sisältyy rundi luostarissa sekä 6 eri tuotteen maistiainen. Maisteltavana mm vuosikerrat 2005, 1998 sekä 1992 samppanjat.

Luostarin kirkko on ollut avoinna jo useiden vuosien ajan yleisölle, mutta kellarit on varattu ainoastaan VIP-asiakkaille ja Moët & Chandon in omistajiulle ja vieraille.

Dom Perignon asui luostarissa 47 vuotta, vuodesta 1668 aina kuolemaansa 1715 saakka.

El Celler de Can Roca -ravintola

Espanjan Gironasta on toistamiseen äänestetty mailman parhaaksi ravintolaksi.

Tämä kolmen veljeksen (Joan, Joseph ja Jordi) omistama katalonialainen ravintola sai tittelin takaisin jäätyään kakkoseksi viime vuonna. Silloin voittaja oli Kööpenhaminassa sijaitseva René Redzepin Noma.

Gironan pojat kävivät hakemassa inspiraatiota latinalaisesta amerikasta ja uudella menulistallä on vaikutteita mm Perusta.

El Celler de Can Roca avattiin vuona 1986 ja sai ensimmäisen Michelin-tähden 1995, toisen 2002 ja kolmannen 2009.

Tänä vuonna Noma sijoittui kolmanneksi ja kakkoseksi menestyi italialainen Modenassa sijaiseva Massimo Botturan Osteria Francescana.

Espanjan kuohuviineille on hyväksytty uusi Cava luokitus.

Cava de Paraje Calificado, eli “laatuluokiteltu yhden tilan cava” tulee voimaan syksyllä 2016. Cavaa tutetaan Espanjassa noin 30 miljoonaa pulloa vuosittain ja noin 450 000 pullon arvioidaan tulevan tähän uuteen luokituskategoriaan.

Kaikkiaan 40 000 ha arvioidaan olevan oikeutettu tähän luokitukseen muutama vuoden sisällä.

Säädöksiin tulee myös määrityeltmät ilmasto ja maaperäolosuhteista sekä tuotannossa 36 kk minimi kypsytys.

UK Post Office on teettänyt tutkimuksen 2015 Worldwide Holiday Costs Barometer ja siitä selviää mm halvimmat ja kalliimmat kohteet maailmalla henkilölle joka haluaa nauttia lasillisen viiniä.

Budapest osoittautui halvimmaksi lomakoheeksi viinistä pitäville. Siellä lasillinen maksaa 1,30 €.

Algarve kakkosena 1,70 € per lasi ja Espanjan Costa delk Sol kolmantena 1,75 € per lasi.

Lomailijan kannattaa välttää Dubaita jossa lasillinen maksaa reilut 13 euroa.

Bulgarian Sunnu Beach oli halvin oluiesta pitävälle - pullo siellä maksaa alle 90 senttiä. Kallein puolestaan Penangissa Malesiassa 12,40 € per pullo.

67 Pall Mall

viinikellari jossa rakennustyöt kesken mutta loppuunmyydyt osuudet !

67 Pall Mall, yksityinen viiniklubi Lontoossa lähes loppuunmyyty. Pari kuukautta sitten klubin olemassaolo ja suunnitelmat julkaistiin ja nyt 1100 osuutta on myyty – kokonaismäärän ollessa 1200 !

Syyskuussa avattava klubi sijaitsee osoitteessa 67 Pall Mall, muutama sata metriä Buckinhamin palatsista.

Rakennuksen on suunnitellut Sir Edwin Lutyens ja reilut 1000 neliötä sijaitsevat entisen pankin tiloissa kolmessa kerroksessa.

Klubilla on yli 5000 eri viiniä tarjolla ja 500 viiniä laseittain. Viinilistasta ja asianmukaisesta palvelusta vastaa Master Sommelier Ronan Sayburn. Klubilla tarjolla olevissa viineissä on nimellinen kate ja klubiravintolaan tuotaessa omia viinejä, korkkiraha on £20. Klubille on valittu Zalto – viinilasit joita ensi tilauksessa hankitaan 9000 kpl.

Tiloissa on myös 12- hengen kabinetti kokouksia ja ruokailuja varten sekä useita viininmaistelutiloja.

Ravintola toki kuuluu myös tähän paikkaan. Kellarissa on tilaa 32 000 pullolle ja jokainen jäsen voi tuoda kellariin 3 laatikkoa viinejään. Työhön on valittu 8 sommelieria jotka avustavat hankinnoissa ym viiniin liittyvässä.

Perusjäsenissä on muutama pohjoismainen sekä pari suomalaistakin. Lukuisa joukko viinimaailman silmäätekeviä, eli melkoinen verkottumispaikka alasta haikailevillekin.