Usean vuoden ajan Gardan rannalla on maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetty Anteprima Chiaretto ja Anteprima Bardolino tilaisuudet. Tänä talvena vuosikerta teemana oli 2014.

Pieni mutta huikean suosittu kaksipäiväinen tilaisuus kiinnostaa useita tuhansia viinin ystäviä. Ja paikalle päästyäni totesinkin että on taivaallista kun kaulassa roikkuu nimilappu ja voi maistella tyylikkäästi kaikki tarjolla olevat viinit sivistyneesti istuen ja sommelierien palveluista nauttien. Ei tarvitse tuuppia ja töniä, vaan on oma tiski jossa voi rauhassa tehdä muistiinpanoja ja maistella omaan tahtiin, eli siis kohdallani hyvinkin nopeasti !

Tämä viikonlopputilaisuus on huikean suosion saanut ja siellä oli erilaisia ryhmiä liikenteessä ja maistelemassa. Eräs ryhmä oli parinkymmenen hengen naisseurue jotka olivat jo hyvinkin isoäiti tai isoisoäiti iässä. Hyvin tuntui viininmaistelu sujuvan. Toinen iso, varmaankin 40-50 henkilöä käsittänyt seurue oli moottoripyörä

gruuppi, joista ainakin suurin osa vain maisteli, osa toki kulautti maistellun viinin menemään nieluunsa.

Olen pitänyt Chiarettoa ja Bardolinoa hieman pliisuina viineinä, mutta kun kerran pääsee maistamaan ja vertaamaan samalla kerralla 50-60 viiniä niin kyllä sieltä vain löytyy upeita tuotteita. Suosikkejani olivat selkeästi muiden yläpuolella seuraavat kolme tuottajaa : Roccolo del Lago, La Presa ja Enzo Righetti.

Tuottajajärjestön ylimpänä päällikkönä on tällä hetkellä Vigneti Villabellan omistaja Franco Cristoforetti. Mukava herra joka on mainio isäntä ja bisnekset näyttää luistavan erinomaisesti. Viinikauppa käy ja EUn avustuksella yhdessä Deliborin perheen kanssa omistama vanha kartano on muutettu upeaksi Villa Cordevigo luksushotelliksi ja Oseleta-ravintolaksi. Henkilökuntaa hotelli-kylpyläkokonaisuudessa on enemmän kuin taloon mahtuu vieraita. Näin pidetään palveluiden taso huipulla. Käydessäni nyt viimeksi ravintola oli remontissa ja avajaiset pidettiin Vinitaly – messujen yhteydessä. Oseleta ravintolan keittiöstä vastaa Chef Giuseppe D’Aquino ja heidät noteerattiin Michelin tähden arvoiseksi vuonna 2013.

Tuolla samalla reissulla oli myös tilaisuus jossa saatoin maistaa parikymmentä eri Negroamaro viiniä Salentosta. Harvoin kyseisiä viinejä missään tapaa mutta löysin omat suosikkini täältäkin. Viinitilat kuten Cantele, Rosa del Golfo sekä Vetrere osuivat kohdalleen ja heidän viinit olivat miellyttävän tasapainoisia, hedelmäisiä ja hyvinkin mineraalipitoisia.

Lasizessa pisti hyvin silmään tuon tapahtuman pitopaikka, joka oli siis Garda-järven rannalla ja suurin osa ulkona. Kuten kuvissa näkyy, ei siellä ole mitään suoja-aitoja satamassa tai rannassa eikä kukaan huku veteen vaikka joukosta löytyy hyvinkin viiniä maistelleita.

Toinen mielenkiintoinen seikka on elintarvikkeiden myynti ja maistattaminen. Tuskin Italiassa porukkaa sen enempää sairastuu vaikka ei olekaan myyntikojuissa ”roiskesuojia” eikä kylmätiskejä ym ym. Tervettä järkeä käyttävät kauppiaat ja heidän asiakkaat nauttivat antimista ja pysyvät terveinä.