Champagne Jayne oikeuteen

Australialainen viinikirjoittaja ja –kouluttaja Jayne Powell astuu oikeuden eteen ensi viikolla, kun Comité Interprofessional du Vin de Champagne (CIVC) nosti syytteen tuotemerkkirikoksesta.

Kaikki alkoi kun Powell liitti nimensä yhteyteen

sanan “Champagne”. CIVC syyttää Jayne Powelia kuluttajien harhaanjohtamisesta, sillä hän maistattaa asiakastilaisuuksissa muitakin kuplivia juomia kuin samppanjaa.

Tyttö on käyttänyt “Champagne Jayne” nimeä vuodesta 2003 eri yhteyksissä.

Hänen kirjansa Great, Grand and Famous Champagnes: Behind the Bubbles,voitti Gourmand kirjapalkinnon vuonna 2011 ja hänet aateloitiin Dame Chevalier de L’Ordre des Coteaux de Champagne vuonna 2012.

Hän rekisteröi tuotemerkin “Champagne Jayne” Australiassa vuonna 2011. Ja tästä on erillinen syyte, joka tulee oikeuteen helmikuussa 2015.

Aika näyttää kuinka tässä käy ja kummalle tämä tulee kalliiksi – Jayne Powelille vai sampanjantuottajajärjestölle.

Maailman ensimmäinen musiikki-viinibaari !

Christchurchin kaupungissa Uudessa Seelannissa on avattu viinibaari, jossa musiikkia kuunnellaan sen mukaan mitä viiniä on lasissa tai päinvastoin.

Tässä 35-paikkaisessa viinibaarissa järjestetään musiikkia ja viiniä yhdistäviä teema iltoja.

Useissa tutkimuksissa on todettu että kuunneltu musiikki vaikuttaa myös siihen mikä maistuu parhaalta ruoalta tai juomalta.

Auricle Sonic Arts Gallery on paikka, jossa kuukausittain vaihtuva viinilista ja musiikkilista tehdään sen mukaan mikä näyttely kulloinkin on menossa.

Myös värit vaikuttavat mieliimme. Oxfordin yliopiston professori Charles Spence kertoo että esimerkiksi punainen valo huoneessa

tuo voimakkaammin esiin viinin hedelmäisyyden kun puolestaan vihreä valaistus heikentää hedelmäisyyden tuntua ja tekee viinistä sulkeutuneen.

Sitruksisia ominaisuuksia tuntuu korkeiden sävelten soidessa ja puun ja suklaan pehmeys matalia säveliä kuultaessa.

Feikkiviinien myyjän kellarit tyhjennetään

Linnassa istuvan Rudy Kurniawanin viinit aiotaan myydä ja osa uhreista saisi näin rahansa takaisin.

Decanter lehden mukaan Chai Consulting firman Maureen Downey on saanut tehtäväkseen tutkia viinifeikkien myyntiin erikoistuneen Kurniawan viinikellarit. Sieltä löytyvien aitojen viinien myynnillä pyritään ainakin osa tappioista saamaan takaisin petetyille asiakkaille.

Indonesialainen viinien keräilijä ja –kauppias sai 10 vuoden tuomion viime vuonna myytyään lähes 30 miljoonan dollarin edestä ns vääriä viinejä.

Kurniawan myi mm vuonna 2006 lähes 12 000 pulloa viiniä jonka oletettiin olevan maailman parhaiden ja kalleimpien tuottajien herkkuja.

Univision Communication Inc yrityksen talousjohtaja Andrew Hobson osti yli 3 miljoonan taalan edestä ja Quest Software Inc yksi perustajista David Doyle osti Kurniawanin viinejä yli 15 miljoonan taalan edestä.

Rudy Kurniawan on ensimmäinen henkilö joka on tuomittu väärennettyjen viinien myynnistä.

Nyt on syytä olla varovainen ostaessaan arvoviinejä.

Toivoa sopii että suosikkilentoyhtiölläni Emiratesilla on huippuasiantuntijat, sillä he ostivat pari viikkoa sitten viiniä kypsymään omaan kellariinsa ja kauppojen yhteisarvo oli yli 500 miljoonaa dollaria.

Pienemmätkin ostajat saavat olla varuillaan. Olen itsekin menettänyt muutaman tonnin kun olen ostanut ranskalaisista nettikaupoista. Tai siis ollut ostavinani. Ja molemmilla kerroilla pelkästään samppanjaa kaupittelevat nettikaupat. Ja vieläpä luottokortilla. Menkää siinä sitten kyselemään oikeuksianne. Samppanjatilat – jokainen ilmoittaa että myivät kyseiselle kauppiaalle aikoinaan mutta ei enään silloin kun minun ongelmat alkoivat!

Tätähän se on... joskus voittaa...ja joskus häviää.

Wally´s Beverly Hills

Jos liikutte Beverly Hillsin suunnalla niin Wally’s Beverly Hills viinikauppa-ravintola on avannut ovensa.

Ravintolassa myydän yli sataa viiniä laseittain. Ja valikoima onkin todennäköisesti yksi tasokkaimmista koko valtakunnassa.

Myymälästä voi ostaa mukaansa myös erilaisia herkkuja kuten kaviaaria, juustoja, lihaa, suklaita jne. Paikka löytyy osoitteesta 447 N. Canon Drive.

Alkoholijuomien kalorit

Ensi vuoden marraskuussa Yhdysvalloissa astuu voimaan uusi laki. Ravintoloiden joilla on enemmän kuin 20 liikepaikkaa pitää ilmoittaa juomien kalorimäärät menulistallaan. Uusi FDA määräys! (Suomessahan tuo ei koskisi montaakaan ryhmittymää, Tampereella kaiketi osuuskauppaa ja Restamaxia?).

Kuitenkin juomat jotka nautitaan baarissa tai joita ei ole mainittu menussa – ovat tästä määräyksestä vapaita.

Samasta aiheesta on tänä vuonna keskusteltu melko terävästi myös Brittein saarilla. Saapi nähdä onko UK seuraava lakia muuttava maa.