Viikonloppuna vietin aikaa Sofiassa, Bulgariassa. Matkani syy oli viinitilavierailut mutta erityisesti paikallisen viinilehti DiVinon viinitapahtuma.

Neljännen kerran järjestettävä ja maan suurin tapahtuma kerää parin päivän aikana reilut 5 000 viinifriikkiä maistelemaan oman maan parhaita viinejä. Sisäänpääsy on 7 euroa ja maistella voi kaikkea mitä on tarjolla.

Tällä kerralla paikalla oli kuusikymmentä viinitilaa ja kun kullakin saa olla maksimissaan 7 maisteltavaa tuotetta tiskissä niin kyllähän niitä riitti. Varsinaisen tapahtuman ulkopuolella oli sitten tarjolla väkeviä juomia sekä ruokamaistiaisia kuten juustoja, kinkkuja, makkaroita, hunajaa ja paljon muuta!

Itse keskityin lähes ainoastaan Bulgarian omiin rypälelajikkeisiin ja niistä tehtyihin viineihin.

Tykästyin kyllä hyvinkin. Maittavia viinejä paikallislajikkeista oli kuitenkin yllättävän vähän kokonaistarjontaan nähden. Enimmäkseen ns ranskalaislajikkeita (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah) ja niiden sekoituksia.

Valkoisten lajikkeiden osalta pidin eniten hedelmäisistä dimyat ja red misket viineistä. Siis jälkimmäinen on toki tumma lajike, mutta siitä tehdään valkoviiniä.

Punaisista pääsin erityisesti Mavrud, Melnik ja Rubin lajikkeiden makuun, joskin myös Pamidista tehdään maukasta viiniä. Gamza lajikkeen viini kenties hieman liiankin tuhtia meikälle. Ruen lajikkeesta yksi tila tuottaa viiniä savisissa amphora-astioissa. Ja tämä oli mielestäni huikea viini. Vuodessa noin tuhat pulloa, joten ostin kaikki jäljellä olevat 2013 vuosikerran pullot.

Minulle tarjoutui myös mahdollisuus vierailla useammalla viinitilalla ystäväni Theodor Todorovin kanssa ja kilometrejäkin tuli siinä ohessa lähes tuhat. Mutta se kannatti sillä samalla huomasin että Bulgariaan pitää järjestää viini- ja ruokaihmisten matka. Uskomattomia, upeita kohteita, sydämellisiä ihmisiä, maukasta ruokaa ja erinomaisia viinejä. Ja vieläpä kun ajopelinä on tuhdeista tuhdein saksalainen edustusauto ja kuljettajana kaunis, nuori Natalie!

Tapaatte minut Bulgariassa viimeistään ensi vuoden marraskuussa – kun on seuraava DiVino tapahtuma !