Treasury Wine Estates sulkee Australian McLaren Valleyssa sijaitsevan Ryecroft viinikellarin, jossa Rosemount Estate viini on tuotettu.

Talousvaikeuksissa oleva jättiyritys yrittää pienentää kulujaan ja The Sydney Morning Heraldin mukaan 33 henkilöä menettää samalla työpaikkansa.

 

Rosemountin viinejä tehdään jatkossakin saman alueen viljelijöiltä ostetuista rypäleistä mutta viinintekeminen siirretään muualle, paikkaa ei vielä ole julkistettu.

 

Treasuryn tunnetuimpia brändejä ovat Penfolds, Wolff Blass sekä Lindemans.

 

Old Spitalfields Market

Oletko menossa Lontooseen siten että olisit siellä marraskuun 28. päivänä. Ja mikäli vielä haluat maistella viiniä, niin kannattaa suunnata Old Spitalfieldsin markkina-alueelle jossa entinen huippumalli Ruth Spivey organisoi viinitasting tilaisuuden 16 eri maahantuojan/tukkurin kanssa.

 

Kullakin maahantuojalla on viisi eri viiniä maisteltavana sekä myös kotiin ostettavana.

 

Mielenkiintoista on myös se että pääsee maistamaan kaupungin ensimmäisen viinintuottajan Earl´s Courtissa sijaitsevan London Cru´n viiniä jota viinintekijä Gavin Monery tarjoilee.

 

Tilaisus on avoin ammattilaisille 14-18 ja yleisölle 18-22. Sisäänpääsy 10 puntaa, johon sisältyy viisi maistiaista, viinipullokassi sekä maistelussa käytettävä viinilasi.

 

Hong Kong Quality Assurance Agency on aloittanut viinien rekisteröintiohjelman.

 

Viininmaahantuoja rekisteröityy viranomaisten ohjeiden mukaisesti ja sen jälkeen voi rekisteröidä kunkin eri viinituotteensa systeemiin.

 

Tuote voidaan merkitä leimalla/tarralla ja niin kuluttaja kuin kauppiaskin voi varmistua että kyseessä on alkuperäinen viini eikä kopio.

 

Tämä nyt ei varsinaisesti poista kopioiden olemassaoloa mutta ehken hiukan hankaloittaa ja mutkistaa niiden markkinointia.

Toistaiseksi 29 viinien maahantuojaa ja agenttia on liittynyt valvontasysteemiin.

 

Hong Kong on harvinainen paikka sillä siellä ei ole laisinkaan verotusta alkoholituotteille ja tämän uuden systeemin avulla he pyrkivät myös muuttamaan manner-Kiinan viranomaisten viininmaahantuonti kohtelua. On aloitettu jo keskustelu siitä että Hong Kongista Kiinaan vietäviä viinejä ei tarvitsisi tullata fyysisesti laisinkaan vaan verot ym maksut voitaisiin hoitaa huomattavasti entistä joustavammin. Etenkin kun pulloissa on jo uusi ”laatumerkki”. Tuon tarran tai merkin yksi erikoisuus on se että painomusteena käytetään samaa kuin seteleiden painatuksessa.

 

Lidl nimetty parhaaksi

supermarket- viinikaupaksi Englannissa, ainakin mitä tulee hinta/laatusuhteeseen.

Wotwinen tutkimuksessa verrattiin ja maisteltiin 18 kuukauden aikana 4161 eri viiniä kaikissa Brittein saarilla toimivien merkittävien supermarkettien hyllyissä. Laatukriteereitä oli arvioimassa erityinen raati jossa mukana oli mm neljä Master of Wine tutkinnon suorittanutta.

 

Lidlin myymien viinien osalta todettiin että 2/3 viineistä oli joko hyvää tai erityisen hyvää laatua hintaansa nähden. Perinteinen ja maineikas Mark&Spencer osoittautui listan häntäpään edustajaksi.

Toiseksi tässä tutkimuksessa tuli Aldi ja kolmanneksi Asda.

 

Mielenkiintoista jäädä odottelemaan milloin Lidl pääsee Suomessa myymään viinejä. No onhan heillä jo muutama Alko kainalossaan, vaan tuskin se muuttaa myytävää sortimenttia.

 

Kuplajuomat kelpaavat maailmalla

Viimeisen kymmenen vuoden aikana kuohuviinien myynti on noussut kohisten yli 30 %. Tämä selviää International Organization of Vine and Wine (OIV) tilastoista. Samoin sieltä löytyy myös se tosiseikka että pöytäviinien kulutus on samana aikana noussut 7 %.

 

Vuonna 2013 tuotettiin 17,6 miljoonaa hehtolitraa kuohuviiniä, joka 7 % koko globaalista tilastoidusta viinintuotannosta. Kaikenkaikkiaan 9 % tuotetusta kuohuviinistä ja samppanjasta menee vientikauppaan, loput juodaan kullakin alueella paikallisesti.

 

Maailman suurimmat kuplajuomien tuottajat ovat Ranska, Italia, Espanja, Saksa ja Venäjä. Näiden maiden yhteinen tuotanto on 74 % koko maapallon kuohuvien tuotannosta.

 

OIV´n tilastojen mukaan Yhdysvallat ja Australia ovat tulossa nopeasti mukaan suurtuottajien seuraan sillä näissä maissa kuohuviinien tuotanto on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana 29 % ja 25 %.

 

Syy kulutuksen huimaan kasvuun on etenkin se että kuohuviini ei ole enään ainoastaan juhlajuoma vaan sitä voidaan nauttia lasillinen arkisenakin iltana.

 

Kiinassa kuohuviinin kulutuksen kasvu on myöskin nähty ja maa onkin 5. suurin samppanjasta nauttiva kansa.

 

Aurinkolasit käytettyjen tammitynnyreiden puusta

Onko sinulla jo Robert Mondavi Winery´n ja aurinkolaseja valmistavan Woodzeen upeat aurinkolasit. Näitä aurinkolaseja on ollut saatavana vuoden päivät rajallisesti. Wayfarer-tyyppiset kehykset tehdään Robert Mondavin tammitynnyreissä käytetystä puusta. Tynnyrit ovat kypsyttäneet Private Selection Coastal Crush Red viiniä ennen niiden uutta muotoilua. Tammi jota käytetään näihin aurinkolaseihin on alunperin Ranskan tammimetsistä.