Olivat erittäin onnistuneet ja saivat paljon suitsutusta tilan käytöstä, järjestelyistä ja ohjelmasta. Kolmipäiväisten Supermessujen kävijämäärä jäi selkeästi viimeksi kaksi vuotta sitten järjestetyistä messuista. Liekö tällä hetkellä liikaa tapahtumia ja rahareikiä yleisöllä vai onko median jatkuva kauhukirjoittaminen talouden erityisen heikosta asemasta vaikuttavin tekijä ?

Ulkolaisten viinitilallisten ja luennoitsijoiden mielestä viinimessutapahtuma oli onnistunut ja selkeä, joidenkin esiintyjien suurin kysymys tuntui olevan se etteikö suomalaisia kiinnosta asiantuntijoiden ohjaamat maistamistilaisuudet. Muualla Euroopassa vastaavat tilaisuudet ovat hyvissä ajoin ennen messutapahtumaa loppuunmyydyt. Tampereella ainoastaan Argentiinan ja Brasilian suurlähettiläiden läsnäolo sai salin täyteen.

On selvää että tämänsuuntaisten tilaisuuksien järjestäminen on paikallaan, sillä näin yleisöllä on mahdollisuus maistaa viinitilojen huipputuotteita erittäin kohtuullisin kustannuksin. Pitäisikö olla vielä enemmän joustoa maistamisannokseen koon suhteen sillä orjallinen 6 sentin mittaaminen lasiin ei ole mielestäni pointti, vaan samalla lakisääteisellä kupongilla pitäisi olla mahdollisuus maistaa vaikkapa saman osaston kahta eri viiniä. Kummastuttaa myöskin se että miksi messutilanteessa pitäisi käyttää annosmittaa kun käsitykseni mukaan ravintoloissakin saa kaataa viiniä vapaalla kädellä.

Viinin kohdalla asia vain on niin että ainoastaan maistamalla löytää mieleisensä ja maistamalla oppii eniten viinistä. Lukemisesta on toki apua mutta maistamalla ja aistejaan kehittämällä oppii eniten. Tässä on ammattimaisesti lähes kolmenkymmenen vuoden kokemus.

Osastoilla oli maisteltavana maailman huippuviinejä ja Tampereen Viinimessujen ohjelmassa oli erittäin tasokkaita viininmaistamistilaisuuksia.

Riccardo Margheri Italian Toskanasta oli pääroolissa Chianti Classico Gran Selezione sekä Soave Classico DOC tastingien osalta. Hän maistatti kiinnostuneille myös Angelo Gajan perheen viinit kaikilta eri tiloilta.

Veronasta paikalle saapunut Wine Meridien ammattilaisille suunnatun nettilehden herra Fabio Piccoli, aistinvaraisen analyysin mestari, maistatti Veneton alueen viinejä Soavesta Amaroneen. Hän myös kävi juontajamme Kirsi Lassilan kanssa keskustelua miten omia aisteja voi kehittää ja mikä on niiden merkitys viiniaihetta opiskellessa.

Libanonin viinintekijälähettiläs Elie Maamari sai yleisön liikkeelle omien viiniensä maistamistilaisuuteen ja oli usein messuvieraiden kiireisin haastateltava.

Pfalzista paikalle tullut Frank John, riesling viinien erikoismies, viinintekijä ja usein palkittu biodynaaminen viljelijä ja käsintehdyn viinin puolesta puhuja sai osastollaan laajaa kiinnostusta. Ohjattu vuosikerta vertikaali ei sitten suomalaisia juurikaan kiinnostanut.

Slovenialaisen Dveri Pax viinitilan Samo Simonic oli erittäin suosittu erityisesti heidän valkoviiniensä vuoksi.

Brasilian suurlähettiläs Norton de Andrade Mello Rapestan kanssa esiin tuli Brasilian nopeasti kehittyvä viinituotanto ja läsnäolijat pääsivät maistamaan mm kesäkuussa pidettävien jalkapallon MM-kisojen virallisia kisaviinejä.

Argentiinan suurlähettiläs Daniel Pierinin kanssa yhteistyössä tutustuttiin heidän ”kansallisrypäleen” Malbecin huipputuottajiin.

Teemoja löytyi lisäksi Markus Kihlströmin Chateauneuf-du-Pape alueen parhammistosta, Tom Molinin Bordeauxin eri alueisiin sekä Itävaltalaisten naisviinintekijöiden vertikaaliin ja Essi Avellanin Samppanja-vertikaalin muodossa.

Yleisön ja varsinkaan ammattilaisten kiinnostus vain ole mikään juttu tällä leveysasteella.

Messuilla oli myös kiinnostava ja hyvän suosion saavuttanut Gourmet-keittiö, jossa useat alan ammattilaiset tekivät suhteellisen nopeita esityksiä erilaisten ruoka-annosten valmistamisesta. Eriskummallista vain se jälleen maamme pykäläviidakossa ettei mitään saa maistattaa yleisölle. Tämä herätti vilkasta keskustelua varsinkin maailmalta saapuneiden keittiömestareiden keskuudessa. Paikalla olivat mm argentiinalainen Silvia Castano, etelä-afrikkalainen Marlene van der Westhuizen sekä thaimaalais-suomalainen Pannee Jokinen. Tervehdyksen Brysselistä toi europarlamentaarikkomme Mitro Repo, joka myös kokkasi lähiruokaa yleisön iloksi.

Marlene van der Westhuizen oli paikalla myös myymässä kirjoittamiaan kolmea kokkikirjaa. Näitä kirjoja on muuten vielä myynnissä, mikäli joku on kiinnostunut !

Näissä merkeissä tällä erää, toivotaan että seuraavat Tampereen Viinimessut kiinnostavat vieläkin laajempaa joukkoa viinistä pitäviä ihmisiä.