Tampereen toiset Viinimessut on takanapäin. Kannanotot ovat olleet todella kannustavia ja innostavia. Erityistä mielenkiintoa molemmilla kerroilla on riittänyt nimenomaan ulkolaisten viinitilojen läsnäolo ja heidän toimittamien viinien maistelut. Tämänkertaisten viinimessujen todennäköisesti suosituimmat osastot ja viinit olivat saksalaisen Frank Johnin Hirschhorner Weinkontorin riesling viinit, slovenialaiset Dveri Paxin viinit sekä libanonilaisen Chateau Ksaran viinit. Ksaran viinintekijä Elie Maamari olikin todella ilahtunut messukävijöiden aktiivisuudesta kysellä ja keskustella – maistelun lomassa. Aivan samaa totesi myös etelä-afrikkalaisen De Grendelin kellarimestari Charles Hopkins.

 

Heti pian Viinimessujen jälkeen samassa kiireessä sitten loppui jääkiekon SM-liigakin ja Tappara tuli hyväksi kakkoseksi – jo toisen kerran peräjälkeen, ensi vuonna on sitten Suomen mestaruuden vuoro. Suuren pettymyksen jälkeen näin totesi vaimoni Pannee, jonka luotsaama Pannee Catering on kestinnyt Kirvesklubilaisia ja heidän vieraitaan jo kymmenkunta sarjakautta. Mukaan on mahtunut hyviä ja sitäkin parempia vuosia, vaan se yksi puuttuu !

 

Olen juuri lähdössä Brysseliin tutustumaan parlamentin viinikellariin ja –klubiin, tai siis oikea syy sinne matkustamiseen on Concours Mondial –viinikilpailu. Tämä on 20. vuosi kyseistä viinikilpailua joka on laajuudeltaan yksi maailman suurimpia.

 

 

http://gigglewater411.com/wp-content/uploads/2013/05/CMB-415x310.png

 

Mikä on moisten viinikilpailuiden merkitys kuluttajalle tai viinintekijälle ?

 

 

Olen arvioimassa viinien laatua 5-6 kertaa vuodessa eri kilpailuiden tuomaristossa ja tätä on tullut tehtyä vuodesta 1995 alkaen. Väliin siihenkin on kyllästynyt mutta taas uusi kipinä on ihmeellisellä tavalla iskenyt ja olen luvannut olla mukana kuin ikiliikkuja.

 

Omalta osalta minua kiinnostaa etenkin maailman viiniasiantuntijoiden huippujen tapaaminen säännöllisesti sekä se erinomainen asia että vuoden mittaan on mahdollisuus maistella huikea määrä erilaatuisia viinejä kaikkialta viinintuottajamaista. Ikäänkuin aitiopaikka päästä seuraamaan viinien kehittymistä ja erilaisten kaupallisten asioiden vaikutusta viinien olemukseen.

 

Viinistä nauttivalle kuluttajalle viinikilpailuista on se selvä etu että tietäessään jonkun viinin saaneet hyvät arviot arvostetussa kilpailussa, viini on erinomaista laadultaan. Se että ei välttämättä jokainen pidä kyseisestä viinistä on puhtaasti makuasia. Tästä ei voi kiistellä.

 

Viintilalle ja viinintekijälle osallistumisessa viinikilpailuun on se etu että saavuttaessaan menestystä kilpailussa hän tietää olevansa huippuosaaja, saa meriittiä kolleegoiden keskuudessa. Niin ja joskus jopa palkka saattaa nousta menestyksen myötä.

 

Viinikilpailut eivät ole ainoastaan viinien vertailua vaan myös tuomareiden arviointia. Päivän mittaan sama viini voi esiintyä useamminkin ja silloin voidaan nähdä kuinka hyvin kukin arvioija pitää tasonsa. Optisten lukijoiden ja tietokoneohjelmien avulla voidaan seurata yksittäisen tuomarin työskentelyä pilkun tarkasti.

 

Tuomarin tehtävänä ei ole ainoastaan antaa pisteet 0-20 asteikolla, kuten Englannissa tai 0-100 pisteen asteikolla kuten muualla maailmassa. Vaan samassa ajassa pitää myös analysoida värin, tuoksun ja maun eri ominaisuuksien ja vivahteiden voimakkuus, jolloin viinintekijä saa selkeämmän kuvan viinistä löytyvistä positiivisista ja negatiivisista aistimuksista.

 

Arkisesta asiasta kepeämpään, tuota pikaa meillä on Suomen mainio kesä, lomat ja sen mukana mökkireissut ja kesätapahtumat.

 

Muistakaa pitää mieli korkealla, hymyillä, nauttia hetkistä läheistenne kanssa sekä joskus maistaa lasillinen hyvää viiniä, valkoista tai punaista.

 

Viinitimo