Pistäydyin Helsingin Viiniexpossa menneenä perjantaina ja mielestäni varsin tyylikkään oloinen messutapahtuma. Viiniexpohan on vuosi vuodelta supistunut mitä tulee neliöihin ja osallistuviin yrityksiin. Viihtyisäksi rakennettu messualue oli positiivinen, maistelemaan pääsi perusviinejä ja oli tilaa mukavasti niin ammattilaistunteina kuin illemmallakin vaikka tapahtuma avattiin kaikelle kansalle.

 

Messuilta bongasin pari erittäin mielenkiintoista ja ostoslistalleni päätyvää viiniä.

 

Uruguay ei ole kovinkaan usein mielessä kun valitsemme viiniä. Syynä tähän tuotannon pieni määrä, heidän kotimarkkinoiden ja naapurimaiden imu, joten emme pääse juurikaan maistamaan näitä viinejä. Johtuen uruguaylaisten viinien vilkkaasta kysynnästä esimerkiksi Brasiliassa niiden hinnat ovat korkeat verrattaessa Argentiinan ja Chilen viineihin. Alkossa myytävä Bodegas Garzón Tannat 2012 (Alko 433137) hintaan 13,12 € on mielestäni kohtuuhintainen. Viini on hyvin tumman luumun värinen, samettisen pehmeä mokkainen, hyvin lämmin ja miellyttävä viini. Viinitarhat sijaitsevat Punta del Esten läheisyydessä ainoastaan 18 kilometriä Atlantin rannalta.

 

Toinen valintani on Mayu Reserva Carménère 2012 (Alko401557) joka 13,99 euron hintaan on loistava löytö. Erittäin täyteläinen, hilloinen ja mausteinen viini muistuttaa todella paljon italialaista serkkuaan eli Valpolicellan alueen Ripassoa tai Amaronea. Osittain passito-menetelmällä tuotettu viini on herkullinen ja aistittavissa rusinaa ja makeutta vaikka viini on kuitenkin kuivaksi luokiteltu. Mutta tuo makeus onkin hedelmäisyyttä eikä niinkään sokeria.

 

Passito-menetelmällä tarkoitan tässä sitä että rypäleet on poiminnan jälkeen saaneet kuivaa muutamia viikkoja jolloin mehujen konsentraatio on syvällisempi ja mehevämpi. Tämän viinin kohdalla myös osa rypäleistä on korjattu pensaista kaksi kuukautta normaalisadonkorjuun jälkeen jolloin puristettavan mehun konsentraatio on korkeampi.

 

Nämä edelliset olivat siis löytöni Helsingin Viiniexpo messuilla ja nyt jäänkin odottamaan mitä herkullista ja makuaisteja kutkuttavaa löytyykään Tampereen Viinimessuilta.

 

Toista kertaa Tampereella järjestettävät Viinimessut saavat todella laajan joukon loistavia viinejä maisteltavaksi 11.-13. huhtikuuta. Maahantuojien lisäksi messuilla on kymmenien viinitilojen uutuudet maisteltavana.

 

Maisteltavia viinejä on muunmuassa Argentiinasta, Brasiliasta, Espanjasta, Etelä-Afrikasta, Italiasta, Itävallasta, Libanonista, Ranskasta, Saksasta, Sloveniasta ja Uudesta Seelannista. Messujen ohjelmassa on myös parikymmentä ohjattua asiantuntijoiden vetämää viininmaistamistilaisuutta joihin liput kannattaa varata etukäteen, sillä kuhunkin tilaisuuteen on hyvin rajallinen pääsy. Ohjelma löytyy netistä Tampereen Viinimessujen sivuilta.

 

Tämänkertaisten Viinimessujen erikoisuudeksi voisi katsoa myös Gourmet-keittiön kokkausesitykset jokaisena messupäivänä. Esiintyjinä muunmuassa Marko Suksi, Pannee Jokinen, Silvia Castano Jokinen, Marlene van der Westhuizen sekä Arto Rastas.

 

Messupäivinä on Tampereella kolme eri ”Winemaker´s Dinner” tilaisuutta. Charles Hopkins De Grendelin tilalta Etelä-Afrikasta on yhteistyössä Ravintola Tiiliholvin kanssa, viininvalmistuksen käsityömestari Frank John Saksasta Hirschhorner Weinkontorista on yhteistyössä Ravintola ”C”n kanssa. Ravintola Henriksin illassa on mukana kaksi viinitilaa, tuottaja Livia Fontana ja Monteribaldin Luciano Taliano.

 

Viinimessuthan ovat avoinna perjantaina ja lauantaina aina kello 2000 saakka ja viimeisten tuntien viihtyvyyden takaa Susanne Borgenströmin trio.

 

Huhtikuun toisena viikonloppuna kannattaa suunnata Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen, ottaa ystävä mukaan maistelemaan ja nauttimaan erinomaisista viineistä. Olen itsekin paikalla kaikkina päivinä  - tulkaa moikkaamaan.

 

Viinitimo