Olemme päässeet maistelemaan talven tuntua pikkupakkasen ja lumisateiden ansiosta ja loppuvuoden juhlat ovat aivan käsillä.

Kävin hiljattain viinikaupassa eli Alkossa etsimässä viiniä jouluiseen pöytään ja olihan paljon uutta tarjolla. Olin todella ilahtunut lahjalaatikoiden määrästä. Useita kymmeniä viinejä on tänä vuonna tarjolla lahjalaatikon kanssa.

Valkoviineistä löysin todella upean ja maukkaan chileläisen Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling 2012 Alko 578227 (12,99 ). Tämä on mukavan pirteä, hapokas viini jossa kutkuttavasti limea, aprikoosia ja mineraalisuutta. Cono Sur on useimmille varsin tuttu viinintuottajana mutta alue jossa nämä rypäleet on kasvatettu sijaitsee Bio-Bio laaksossa joka on yksi Chilen eteläisimmistä viinialueista.

Punaviineistä tarttui mukaan etelä-afrikkalainen Baboon's Back Shiraz 2012 Alko 463737 (11,99 €), mehevä viini jossa mausteisuutta, vadelmaa ja savua. Minun makuuni kun valitsen monen ruokalajin joulupöytään punaviiniä. Tämän viinitilan perustivat Michaela ja Attilio Dalpiaz Paarlin Voor Paardebergin alueelle vuonna 2004.

 

Toiseksi punaviiniksi valitsisin argentiinalaisen BenMarco Expresivo 2011 Alko 454597 (24,90 €). Viini on roteva ja melko voimakas, todella täyteläinen. Mausteinen ja hillomainen viini, joka paranee huomattavasti oltuaan avattuna muutaman tunnin. Viini on melkoinen sekoitus eri rypälelajikkeita sillä tämä on tuotettu Malbec, Cabernet Sauvignon, Tannat, Syrah, Petit Verdot, Bonarda lajikkeista, jotka ovat kasvaneet yli kilometrin korkeudessa merenpinnasta mitattuna. Viljelyala sijaitsee Luján de Cujon ja Ucon laaksoissa.

Tämä BenMarco viini on nimensäkin (Expresivo) mukaan todella tuhti ja helpostikin voisin kuvitella sen olevan nautittavaa vielä reilun kymmenen vuoden kuluttua. Tilan perustaja, viinintekijä Susana Balbo tuottaa yleensä viinejä jotka ovat hyvinkin pitkää kypsyttämistä arvostavia.

Alkossa löytyy myös Chateau Batailleyn huippuviiniä pikkupullossa vuosikertaa 2008, muutama päivä sitten pääsimme maistamaan vuosikertaa 2009. Täyteläinen Bordeaux-viini josta on helppo erottaa vadelmaa, mustaherukkaa ja maanläheisiä ominaisuuksia. Toki on sanottava että viini on niin huikea että kannattaa loput pullot säästää kellariin ja nauttia vuosien päästä. Kun vain malttaisi.

Tuohon viinitilaan liittyy mukava muisto kun olimme siellä päivällisellä vime kesänä. Vaimoni ei nykyään voi nauttia punaviiniä laisinkaan koska hän saa siitä päänsärkyä, ja niinpä hän tiedustelikin tarjoilijalta ruokailun alussa saisiko hän mahdollisesti lasillisen valkoviiniä. Täsmällinen vastaus oli ettei se ole mahdollista, mutta kävisikö rouvalle samppanja ? Niinpä vaimoni Pannee sai pullollisen samppanjaa, ja kaikki hyvin.

Vaimooni liittyen pitää kiittää siitä että hänen täyttäessään pyöreitä oli mahdollisuus maistaa vuoden 1963 vuosikertaisia tuotteita.

Uskomattoman maukas ja upeassa kunnossa oleva Languedoc-Roussillon alueen Domaine Gorges du Soleil Rivesaltes 1963 jälkiruokaviini oli väriltään jo ruskeaan vivahtava, hieman madeiran tuntuinen. Tasapainoinen ja tyylikäs, joskin jälkimaku jo hieman lyhyehkö.

Kahvin kaverina nautittiin Chateau Laubaden Bas Armagnac 1963. Samettisen pehmeä ja maukas ja yllättävää oli se että yleensä tisleissä ikääntyessään maku terävöityy. Tämä oli hyvin pehmeä olemukseltaan ja todella nautittava avec juoma.

Mitä tästä voisi sanoa – aina kannattaa maistaa vanhempiakin tuotteita, jos ja kun siihen tulee mahdollisuus.

Nauttikaa joulua odotellessa maistuvia lämpimiä punaviinejä ystävien ja mukavien ihmisten seurassa. Ja vuoden vaihtumista kannattaa juhlistaa lasillisella samppanjaa. Tietenkin hyvässä seurassa.