Pari päivää sitten Lontoossa vietettiin Master of Wine tutkinnon suorittaneiden suurta juhlaa the Institute of Masters of Wine -tutkinnon täytettyä 60 vuotta.

Juhlallisuudet ja lukuisat maistiaiset kestävät koko viikon mutta 300 hengen Gala-päivällistä nautitaan tiistai-iltana Lontoon Whitehallissa. Eräässä viikon aikana järjestettävässä tilaisuudessa onnekkaat voivat maistaa aina 1887 vuosikertaan saakka olevia viinejä.

Vuonna 1953 perustetun tutkinnon läpäisi ensimmäisenä vuonna kuusi viinitaitajaa. Tällä hetkellä jäseniä on 312 kaikkiaan 24 eri maasta. Tänä syksynä mukaan pääsi 8 uutta tutkinnon läpäissyttä.

Kumpi sitten on vaativampi tentti MW vai Master Sommelier tutkinto. Master Sommelieriksi pyrki kesällä 70 kandidaattia eri puolilta maailmaa ja vain yksi läpäisi tutkinnon. Aiheestahan on tehty dokumentaarinen elokuvakin jonka ensi-ilta Suomessa lokakuussa.

 

Tiesitkö, että viinihappo on valkoista kiteistä ja sitä esiintyy luonnollisesti monissa kasveissa, varsinkin viinirypäleissä, banaaneissa ja tamarindissa. Käytetään myös antioksidanttina.

Happamuus on parhaiten tunnettu viiniä virkistävänä, mutta hapoilla on niin monia muitakin tärkeitä tehtäviä. Happamuudessa on enimmäkseen viinihappoa ja pienempiä määriä omenahappoa. Hapokkuus saa suusi ryppyyn kun maistat vaikkapa sitruunaa, ja samalla se saa veden suuhun kun vaikkapa siemailet viiniä jossa on korkea happamuus.

Joissakin viineissä on luonnostaan ​​paljon happamuutta, kuten Riesling, Sauvignon Blanc ja monet Pohjois-Italian punaviinit. Semillon ja Syrah ovat puolestaan vähähappoisia.

Ilmaston vaikutus on myös merkittävä. Mikäli kasvuolosuhteet ja alue on viileää seutua niin silloin rypäleissä on enemmän hapokkuutta.

Happamuus tuo viiniin ryhtiä. Happamuus auttaa myös viiniä ikääntymään. Valkoviini jossa ei juurikaan ole havaittavissa hapokkuutta ei säily pitkään kellarissa. Happamuus on ratkaisevan tärkeää myös punaviinille, koska se vaikuttaa muunmuassa väriin. Makeissa viineissä hapokkuus puolestaan tasapainottaa sokeripitoisuutta.

Hapoista kaloreihin. Saas nähdä tuleeko Suomeen ja milloin ravintoloiden viinilistalle myös kalorimäärät. Näin on tapahtunut jo muutamilla Lontoon klubeilla. Onhan asiakkaan toki hyvä tietää että esimerkiksi Grace Belgravian listalta löytyvältä Billecart-Salmon extra brut NV samppanja sisältää 60 kaloria lasillisessa.

Olen ihastunut loppukesästä varsinkin Vermentino lajikkeesta tehtyihin viineihin, joita ei liikaa löydy Alkosta. Ainoastaan Sassarini Cinque Terre 2011 Alko 568057 hintaan 15,61 € löytyy hyllystä. Mutta tämäkin viini on sekoitus Bosco, Vermentino ja Albarola lajikkeita, eli se siitä. Viini on kyllä ryhdikäs ja monivivahteinen, kevyen yrttinen ja mikä parasta viinitarhoilta on huikeat merinäkymät Ligurian rannikolla.

Tilausvalikoiman puolella löytyy upean Rocca delle Macien tilan Occhio a Vento Vermentino 2010, Alko 901707 hintaan 14,00 €. Viini on maukas, hedelmäinen, omenaa, ananasta ja aavistuksen mausteinen. Tila sijaitsee Maremman alueella Toskanassa ja on vuonna 1973 Italo Zingarellin perustama. Kyseinen herra on tunnettu elokuvatuottaja ja joku saattaa muistaa Bud Spencerin ja Terence Hillin tähdittämät italo-länkkärit.

Kaikki on kovin suhteellista, vai mitä tuumaatte siitä että entinen NBA koripallotähti, kiinalainen Yao Ming on ryhtynyt tuottamaan edullisempaa viiniä niille maanmiehilleen joilla ei ole ollut varaa hänen aikaisempiin pulloihinsa. Hänen kalifornialaisella tilalla tuotettu uusin viininsä 535 Yuan Napa Crest on noin 70,00 € maksava pullo, siis ainoastaan. Muista hänen viineistään saakin sitten pulittaa useampia satasia.

Kalifornian viinit ovat tällä hetkellä varsin suosittuja Kiiinassa, viime vuonna sinne myytiin 18 miljoonaa litraa tämän osavaltion viiniä. Suomessa tuonkin alueen viiniä on tosi kituliaasti saatavana.

Nauttikaa hämärtyvistä illoista, ystävien ja mukavien ihmisten seurassa.