Lokakuu alkoi erittäin maistuvissa ja kokemusrikkaissa merkeissä kun käväisin Toskanassa Casa Vinicola Zoninin vieraana. Zoninin perhe on yksi maailman suurimpia yhden perheen omistamien tilojen viinintuottajia. Heillä on yhdeksän tilaa Italiassa ja nyt myös yksi Virginiassa Yhdysvalloissa.

Tällä matkalla vierailukohteina olivat Castello d´Albola erinomainen Chianti Classico viinien tuottaja. Toinen loistelias tila Maremmassa sijaitseva Rocca di Montemassi on Lorenzon Zoninin kymmenkunta vuotta sitten hankkima ja sen jälkeen kunnostama tila. Rocca di Montemassin tilalla oli myös ainutlaatuinen tilaisuus ja kokemus pullottaa oma mieluinen punaviini. Cabernet Sauvignon, Syrah ja Petit Verdot olivat rypäleet joista tehtyä vuoden 2012 mehua oli tarjolla. Merkittävä havainto oli se että läsnäolleiden sommelierien viineissä oli huomattava osa syrah lajikkeen viiniä, kun puolestaan viinintekijä, tilan omistaja, sveitsiläinen keittiömestari ja meikäläinen jätti syrahin lähes kokonaan pois. Sommelierit haluavat näinollen viinistään lähes heti juotavan kun muilla oli taas tähtäimessä vuosien kypsytys.

Matkan aikana erityisesti kaksi paikkaa jäi mieleeni niin hyvin että sinne on päästävä uudelleen !

 

Solociccia, Panzano

Ensimmäisenä iltana tutustuin maailman maineeseen nousseeseen Dario Cecchiniin ja hänen valtakuntaansa. Dario on lihamestari 8.polvessa. Hänen sukunsa on hallinnut Panzanon alueen lihakauppaa jo 250 vuotta.

Dario on neljän vuosikymmenen saatossa laittanut perheensä sodassa tuhoutuneen myymälän erinomaiseen kuntoon ja maailmanmaineeseen jossa mm Anthony Bourdain on vieraillut pari kertaa.  Hän on erinomainen lihamestari, uusia ideoita pursuava keittiömestari sekä erinomainen show-mies, joka on markkinoinut Panzanon kylää sekä perinteikästä ruokakulttuuria niin kotikylässä kuin kiertäessään eri maailman kolkissa.

Dario ei yksin käytä italialaista lihaa vaan esimerkiksi hänen possut tulevat Espanjan Kataloniasta ja nauta Italiasta mutta myös Etelä-Amerikan tuottajamaista.

Rakennuksen alakerrassa sijaitsee varsinaiset työtilat sekä myymälä, jossa useat matkailijat ja paikalliset pistäytyvät myös lounaalla. Kesäaikaan kadulta ja ravintolan edessä olevalta aukiolta löytyy lisää pöytiä ja ulkona myös valmistetaan grilliruoat.

Huonommalla kelillä pitää turvautua myymälän yläpuolella olevaan pieneen ravintolan huoneeseen johon mahtuu parisenkymmentä ruokailijaa. Pieneen tilaan sopii toki myös grillipiste sekä kokin työpöytä jossa Dario varsin näyttävään tyyliin, ammattilaisen ottein paloittelee eläimen ruhoa ruoanlaittoon sopiviksi paloiksi. Samalla tietenkin kertoen mikä pala on mitäkin ja millaiseen ateriaan parhaiten sopiva.  Tarinoissa tulee usein esille myös Darion lapsuus ja isoäidin valmistamat ateriat, joita oli niin paljon erilaisia että nuori herra sai Toskanan maakunnan nimikkoruokaa Bistecca alla Fiorentina vasta oltuaan jo 18 vuotias.

Mikäli liikutte alueella on hyvä muistaa että ravintolapuoli on avoinna ainoastaan tiistaisin, perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin.

Oho ! Dario ei suosittele paikkaansa sellaisille henkilöille joilla on vain pieni nälkä.

 

Osteria Il Cantuccio

Tämä on yksi alueen parhaista ravintoloista kunhan sen vain onnistuu löytämään.  Paikka löytyy osoitteesta Piazza Indipendenza, 31 - 58043 Buriano.

Pieni, intiimi ravintola jossa mahtuu illan aikana aterioimaan ainoastaan 16 asiakasta.

Omistaja ottaa tilaukset vastaan ja samalla kertoo mielellään jokaisesta annoksesta. Mikäli asiakkaalla on jotain ruokavalioita hän on valmis soveltamaan maistuvan annoksen sen mukaisesti.

Täällä ei ole kenelläkään kiire ja viinit ovat loistavia – tietenkin paikallisia.

Juuri leivottu leipä on maukasta ja ruuuuuuoka niin hyvä että makunystyrät ja vatsa kaipaa aina vain lisää.

Chef Francesco Angeloni on tutkinut kirjoja, vanhoja tarinoita sekä tekstejä intohimosta, raaka-aineista ja itse ruoasta ja sen valmistamisesta. Hän haluaa tuoda asiakkailleen maun, ilon ja kaiken seurallisuuteen liittyvän hyveen.

Chef Francesco luottaa Slow Food liikkeeseen ja sen tuomaan mielenrauhaan. On syytä istua rauhassa ja nauttia hyvistä raaka-aineista valmistetusta ateriasta.

Ravintolassa on periaatteessa joka päivä eri menu ja aina ehdottoman tuoreista raaka-aineista.

Nauttiessani illasta tässä paikassa, teemana oli vegetaria-ateria.

Minulle kolahti mm seuraavat ruokalajit; Risotto syysparsan ja villisikurin kanssa; Capellacci pasta peruna- ja sienitäytteellä sekä kikherneliemellä. Parasta viinisinfoniaa soitettiin kun Rocca di Montemassin Maremma vuosikerrat 2008, 2009, 2010 ja 2011 maistettiin Toskanan lehtikaalikakun, punapapukerman ja kurpitsamunatotin kanssa.

Enpä olisi uskonut että vihanneksista saadaan tällaisia makuja ja toinen toistaan upeampia annoksia.

Ehdottoman suositeltava ravintola !