Erinomainen Suomen kesä on piakkoin kääntymässä syksyksi. Joskin tämä tuntuu tavattoman kesäiseltä vieläkin, varsinkin kun vertaa Kapkaupungin ja Stellenboschin keleihin, jossa viikon päivät olin tuomaroimassa Michelangelo Wine Awards viinikilpailussa. Eteläisemmässä Afrikassa satoi joka päivä ja lämmöt nipinnapin yli kymmenen asteen.

Kyseisen kilpailun voittaja viinintekijä julkistetaan syyskuun alkupäivinä ja hän matkaa Suomeen ensi huhtikuussa Tampereen Viinimessuille.

Samalla matkalla tapasin vanhan tuttavani Bertus Fourien, joka oli aikoinaan Diemersfonteinin viinintekijä. Hänen ideoimanaan kehittyi vuosien saatossa niinsanottu kahvi Pinotage viini.

 

Rypäleiden kypsyyden, lajikekloonin, hiivakannan ja erityistynnyrien myötä viini saa mm. kahvipapuihin vivahtavan, paahteisen aromin. Tämän oivalluksen vuoksi pian hänet ostettiinkin KWV viinitalon pääviinintekijäksi vuonna 2006.

Tällä hetkellä Bertus vastaa Barista Pinotage viinien valmistuksesta ja heidän viini lähes riistetään kaupoista heidän päämarkkina-alueella Yhdysvalloissa.

Samalla matkalla myös maistoin Giorgio dalla Cian uusinta tuotantoa. Tämä Meerlustin viinitilalta eläkkeelle jäänyt huipputekijä perusti poikansa kanssa Dalla Cia viinitilan jossa myös grappaa tuottavat.Mutta nyt uusinta uutta on yhteistyö Denis Dupourdieun ja Mia Fischerin kanssa ja he tuottavat kahta punaviiniä muutaman tuhat pulloa vuodessa.

Lippulaiva on ”G” ja toinen rakenteeltaan aavistuksen kepeämpi viini ”The Echo of G”. Vuosikerta 2010 oli ensimmäinen myyntiin tullut ja viinit ovat jo loppuunmyydyt vaikka tuottajahinnat ovat 100-300 euron haarukassa pullolta. Huikeita viinejä molemmat, mutta pitäisi malttaa odottaa että hieman ikääntyvät, Giorgion suositus 20-30 vuotta kellarointia. Mutta ei kait nyt sentään, saahan ne juodan aikaisemminkin.

Syksy tuo tullessaan kaikkea maukasta kun muunmuassa Tampere-talon ViiniSoi teemat jatkuvat. Syyskuun 13. päivänä onkin viini-, ruoka- ja musiikki-ilta teemana Argentiina. Saamme suurlähettiläänkin kaupunkiin vieraaksemme.

Maailmalla tapahtuu.

Las Vegasiin samppanjabaarien määrä kasvaa kun Elton John ja partnerinsa David Furnish avaavat lokakuussa samppanjabaari Fizzin Las Vegasin Caesar´s Palacessa.

Luvassa on huippusamppanjat laseittain ja pikkusuolaista kuten kaviaaria ja leikkeleitä.

Uuden Seelannin viinintuottajat ovat tyytyväisiä tämän vuoden sadon tuomiin viineihin ja uusimman raportin mukaan vientikin on erinomaisessa myötäisessä. Viennin arvo kasvoi edelleen ja sato oli 28 % suurempi kuin vuoden 2012.

Historioitsijat elvyttävät roomalaisten aikoinaan käyttämät viininvalmistuksen tekniikat. Sisilialaisen Catanian yliopiston tutkijat ovat istuttaneet viinitaimet käyttäen samankaltaisia työkaluja ja tekniikoita kuin 2000 vuotta sitten.

Ohjeinaan he käyttävät runoilija Virgilin yli kaksi vuosituhatta sitten kirjoittamaa neliosaista Georgics kokoelmaa sekä silloisen viinintekijä Columellan oppeja.

Columella käytti aikanaan noin 50 eri lajiketta joita ei kaikkia ole saatu selville, mutta nyt nämä tutkijat viljelevät 8 eri lajiketta; mukana mm Nerello Mascalese, Visparola, Racinedda sekä Muscatedda.

Viininteossa käytetään saviruukkuja jotka on sisältä käsitelty mehiläisvahalla. Avonaisissa ruukuissa käyminen tapahtuu luonnonmukaisesti ja käymisen pysähdyttyä ruukut suljetaan savella. Tiimi uskoo saavansa ensimmäiset viinit maisteltavaksi neljän vuoden kuluttua.

Jäämme siis odottelemaan.

Nauttikaa hämärtyvistä illoista, ystävien ja mukavien ihmisten seurassa.