Tutustuin juuri maittavaan ja oikein hyvin kevään juhliin sopivaan kuplajuomaan Alsasin alueelta, Willm Crémant d’Alsace Rosé (Alko 557247 15,61 €). Tämä raikkaan hedelmäinen pullokäymisellä tuotettu kuohuviini on monivivahteinen ja aistittavissa kirsikkaa, mustaherukkaa ja vadelmaa. Viiniä on kypsytetty reilun vuoden ajan sakkojen kanssa ja näin siihen on saatu monipuolisia makuja. Willmin perhe perusti tilan vuonna 1896 ja se sijaitsee hieman Strasbourigsta etelään.

Vinkki kaikille lukijoille jotka tuntevat hyviä ravintolassa työskenteleviä viiniin erikoistuneita ihmisiä. Kertokaa heille että nyt kannattaa osallistua Etelä-Afrikan viinintuottajien järjestämään Wines of South Africa Sommelier -kilpailuun. Voittajalle tiedossa huikea matka Etelä-Afrikkaan. Lisätietoja linkistä: http://wosasommeliercup.co.za/qualifier.php.

 

 

 

Paljon kirjoitetaan viinin positiivisista terveysvaikutteista ja lisää tulee maailmalta aiheesta. Readingin yliopiston tutkijat ovat saaneet selville että säännöllisesti kuohuviiniä nautittaessa voidaan estää ja hidastaa muistihäiriöiden ja Alzheimerin syntyä.

Biokemian professori Jeremy Spencerin mukaan fenoliset hapot parantavat muistia. Näitä kyseisiä happoja löytyy erityisesti mustapippurista, Pinot Noir ja Pinot Meuniere rypälelajikkeista. Näitä kahta tummaa rypälelajiketta käytetään nimenomaan samppanjan valmistuksessa.

Tämä koe on siis tehty rotilla jotka saivat nauttia säännöllisesti samppanjaa. Seuraava vaihe tutkimuksessa on se että Readingin yliopisto etsii parhaillaan 60 eläkeläistä jotka saisivat samppanjaa säännöllisesti kolmen vuoden ajan.

Tässä on kuitenkin hyvä muistaa että kohtuu kaikessa.

Mielenkiintoista ettei aina kaikki julkkisten kamat olekaan niin tuottoisia. Keväällä Ranskassa kaupan tuli Chateau Miraval Rosé 2012. Koko erä 6 000 pulloa myytiin alle viidessä tunnissa loppuun, pullohinnaksi muodostui hieman alle 18,00 euroa. Tällä hetkellä kyseistä viiniä on saatavilla 12,00-13,00 € hintaan eri viinikaupoista. Olikohan tuo julkaistu hinta väärä tai joku kärsi pahat tappiot. Niin ja siis tuo Chateau Miraval on Brad Pittin ja Angelina Jolien Provencessa, Ranskassa omistama viinitila.

Nyt on sekin koettu että viinitarhat julistetaan historialliseksi monumentiksi.

Kaikkea ihmeellistä tapahtuu, kuten Lounais-Ranskassa Saint Mont –luokitusalueella sijaitsevan Pédebernaden perheen tilan yksi 2000 m2 palstan köynnökset on todettu yli 200 vuotiaiksi. Todennäköisesti hyvin hiekkaperäinen maaperä on aikoinaan pitänyt viinikirvan loitolla tuhotessaan kaikki lähiseutujen viljelykset 1800-luvun lopulla.

Kaikenkaikkiaan tilan koko on 12 hehtaaria ja siellä kasvaa tunnettujen lajikkeiden ohella toistaiseksi tunnistamattomia lajikkeita peräti 7 erilaista. Mikäli liikutte kesällä Toulousen ja Atlantin rannikon puolivälissä niin sopii poiketa itse paikanpäällä.

Toiselta puolelta maapalloa, itseasiassa Kiinasta kuuluu jälleen kummia.

Shaanxin sekä Sichuanin maakunnan viranomaiset aikovat istuttaa viiniä 18 000 hehtaarin alalle – kumpainenkin. Tämä ei yksinomaan lisää huikeasti kiinalaisen viinin  tuotantoa, mutta myös aikaansaa uhanalaisten pandojen elämän entistä tukalammaksi. Näillä kyseisillä alueilla kun elää noin 1 600 pandaa luonnossa ja nyt heidän seutukuntansa aiotaan muuttaa viiniviljelyksiksi. Vaikkakin pandoilla on omat suojelualueensa, niin eläimet eivät aina pysy ilmaan piirrettyjen rajojen sisäpuolella.

Kiinassa ollaan viinituotantoa aloittamassa myös Tiibetin kupeessa ja tarkoituksena opettaa yli 40 000 tiibetiläistä maaseudun asukasta viinitilan työntekijöiksi.

Onkohan näiden uusien aluevaltauksien syynä Pekingin läheisyydessä olevien viinitilojen kärsimät ilmansaasteet. Uusilla alueilla taitaa olla melkoisesti puhtaampi luonto viininviljelykseen.

Päivät ovat pidenneet ja kesä lähestyy. Terassit kutsuvat. Tänä kesänä kannattaa terassilla maistella hyvää viiniä, sitäkin kun on nyt kaupungissamme tarjolla.

Nauttikaa, ystävien ja mukavien ihmisten seurassa.

Viinitimo