Yli 100 vuotta sitten Franco Biondi Santin isoisä eristi Sangiovese lajikkeen BBS11 jota kutsutaan myös nimellä Sangiovese Grosso. Hän tuotti ensimmäiset puhtaat tämän lajikkeen viinit vuonna 1888, joita on heidän kellarissaan vielä kolme pulloa jäljellä. Viiniä kutsutaan Brunello di Montalcinoksi. Franco Biondi Santi oli yksi tärkeimmistä henkilöistä joka kehitti Brunellon tuotantoa, laatua mutta myös tunnettuvuutta maailmalla.

Brunellon herrasmies Franco Biondi Santi poistui joukostamme viikko sitten. Meitä on pieni joukko suomalaisia joilla oli kunnia vierailla hänen luonaan viime vuonna ja keskustella häntä kovin kiinnostavasta Suomen historiasta.  Ja toki maistella useampia Brunello di Montalcino vuosikertoja.

Veronan VINITALY messut päättyivät hiljattain ja talouden taantumasta huolimatta väkeä saatiin siellä todella paljon liikkeelle. Tämän vuoden messuilla oli yli 4200 osastoa ja kävijöitä peräti 150 000, joista 53 000 ulkomaista vierailijaa. Kaikki tämä neljän päivän aikana. Tässäpä viinistä kiinnostuneille vuotuinen messutapahtuma jossa ei kannata kuvitellakaan pistäytyvänsä kaikilla osastoilla tai edes kaikissa messuhalleissa.

Mielenkiintoisin maistamistilaisuus jossa oli kunnia olla mukana oli Le Donne del Vino –järjestön 25-vuotistilaisuus, jossa kymmenen tunnettua viinintekijädaamia esitteli vuoden 1988 vuosikertaa olevat viininsä.

Omaan suuhuni kolme parasta viiniä olivat  Albieran Antinorin maistattama Cervaro della Sala, Vino da tavola bianco dell´Umbria 1988 ja Beatrice Contini Bonacossin maistattama Villa di Capezzana Carmignano Riserva DOCG 1988 ja Nadia Zenaton maistattama Sergio Zenato Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOC 1988. Kaikki aivan huikeita huippuviinejä ja säilyneet erinomaisesti jo 25 vuotta. Ja mikä parasta näitä kaikkia viinejä on vielä löydettävissä Italian viinikaupoistakin.

VINITALY messujen yksi loistokkaimpia iltatilaisuuksia on jo vuosia ollut Grandi Cru d´Italia päivälliset. Tänä vuonna tämä juhla järjestettiin Veronan tunnetuimman eli Arenan keskiössä. Parisataa kutsuvierasta tosin hytisivät paikalla tuona erityisen poikkeuksellisen kylmänä ja sateisena iltana. Michelin tähditettyjen kokkien loihtimien ruokien ja riittävän viinipullomäärän ansiosta vieraat pysyivät lämpöisinä, ainakin sisäisesti.

Kehumieni messujen yksi selkeä piirre oli myös se että eri maat ja maakunnat yhdistävät nyt matkailun ja viinin samaan markkinointipakettiin. Vaikka nyt kaikki eivät suinkaan viiniä juokaan niin maatilamatkailu, vai pitäisikö sanoa viinitilamatkailu on huikeassa nosteessa maailmalla.

Eipä tässä tällä erää muuta kuin nautinnollisia hetkiä ystävien ja hyvän viinin seurassa päivien pidetessä ja ilmojen lämmetessä.

Viinitimo