Kevät on jo kurkistanut kulman takaa tätä kirjoittaessani, mutta hiukan kuitenkin epäröi tuloaan. 

Kaupungissamme on lukuisia viiniin ja ruokaan liitettäviä yhdistyksiä ja seuroja. Maailmalla näitä syntyy koko ajan uusia mitä erilaisempien ideoiden perusteella.

Englantilais-amerikkalainen pariskunta Deborah ja Steve De Long viineistä innostuneena perustivat aikoinaan Wine Century Clubin, jolla on nykyään jäseniä ympäri maailmaa. Suomessakin muutamia. Tämän klubin jäsenyys on ilmainen ja jäsenet saavat eri tasoille päästessään upean diplomin seinänsä koristukseksi. Ainoa edellytys jäsenyydelle on se että on todistettavasti maistanut tai juonut vähintään 100 eri rypäleen tuottamaa viiniä.

Tämän jälkeen uuden tason saavuttaa aina kun seuraava uusi sadan rypälelajikkeen taso on saavutettu. Jäsenistön ahkerimmat ovat nauttineet yli 400 eri rypälelajikkeesta tuotettuja viinejä.

Tämän Wine Century Clubin jäseneksi aikovien kannattaa aloittaa tuo rypäleiden metsästys vaikkapa portugalilaisten viinien parissa. Onhan siellä viljeltävänä ja viineistä löydettävissä useita satoja eri rypälelajikkeita.

Portugalin viineistä useimmat tunnistavat Mateus Rosé nimisen viinin, jota on juotu vuosikymmeniä ja lähes kaikkialla maailmassa. Tuo litteä-pyöreä Matteus-pullo oli tuttu näky aikoinaan myös Thaimaassa kun siellä asuin pidempään ja toimin viinien maahantuojana.

Portugalin viinit ovat saaneet lisää hyllytilaa myös kotimaamme alkoholimyymälässä. Listalta löytyy tällä hetkellä peräti 24 punaviiniä, 5 valkoista ja 2 rosé viiniä.

Valitsin maaliskuun valkoviiniksi Quinta da Lixan Vinho Verde DOC Alvarinho 2011 (Alko 570227, 14,65 €) viinin joka on tuotettu Alvarinho rypäleestä Pohjois-Portugalissa. Viini on hyvin kuiva ja etenkin greipin lihatuntumaa, kypsää, melko kuivaa omenaa ja yrttisyyttä havaittavissa. Viini sopii mukavasti pienten grillattujen tai paistettujen kalojen seuraksi. Tässä pullossa on muuten pienin mahdollinen korkki stopparina, jonka olen nähnyt vuosikymmeniin.

Punaviinien valikoimasta päätin maistaa kahta erityyppistä viiniä. Alentejanon alueelta Casa Agrícola Alexandre Relvas Ciconia 2011 (Alko 480537, 7,49 €) viini, joka on tuotettu Aragonez, Alicante Bouschet, Trincadeira ja Syrah lajikkeista. Tila sijaitsee Kaakkois-Portugalissa ja on todella suuri tuottaja yli 350 hehtaarin viljelyalallaan. Viini on alkuun hyvin hento ja avautuessaan saa lakritsin, mietojen mausteiden ominaisuuksia. Kevyen tamminen ja tasapainoiset tanniinit.

Alentejon viinialue ei ole kovinkaan tunnettu (vielä), mutta alue on kuitenkin esimerkiksi Portugalin oman viinikaupan markkinajohtaja. Alentejon viinit ovat pääosin erittäin miellyttäviä ja edullisia viinejä, joita kannattaa toki kokeilla useammaltakin tuottajalta.

Churchill's Estates DOC Douro Reserva 2009 (Alko 484527, 20,00 €) on tuotettu Tourica Nacional, Touriga Franca ja Tinta Roriz lajikkeista. Viini on aluksi oikeastaan pliisu, mitään sanomaton. Mutta odotetaanpa varttitunti, annetaan viinin olla lasissa ja johan alkaa viini maistumaan täyteläiseltä. Mukana aimo annos luumua, lakristia, mausteisuutta, kypsiä marjoja. Tammen ja tanniinin miellyttävä tasapaino. Hyvä vaihtoehto vaikkapa tulevan pääsiäisen ruokapöytään.

Tarhat sijaitsevat Dourojoen keskijuoksulla. Tila on vuonna 1981 perustettu Johnny Grahamin ja Caroline Churchillin toimesta. Talo keskittyy portviineihin, mutta valmistaa myös punaviinejä. Johnny kuuluu tunnettuun Grahamin portviinisukuun.

Wine Century Clubiin pyrkivät, kuten tässä huomasimme, yhdellä kerralla tuli maistelluksi jo 8 eri rypälelajiketta. Ei se nyt niin hankalaa ole saada 100 eri lajiketta maistettua.

Nautinnollisia hetkiä ystävien ja hyvän viinin seurassa ja nauttikaa valkoisista hangista vielä kun niitä kerran on  - kyllä se kesä sieltä tulee.

Viinitimo