Alkanut vuosi on hyvin vilkas, ainakin mitä tulee viinialan kansainvälisiin tapahtumiin. Tammikuussa Anteprima Amarone, helmikuussa Anteprima Toscana, maaliskuussa Rhone jokilaakson viinitapahtuma Découvertes en Vallée du Rhône sekä Saksan Prowein, huhtikuulla Veronan Vinitaly, toukokuussa London Wine & Spirit, kesäkuussa Bordeauxin Vinexpo.

Tänä keväänä ei järjestetä viinimessuja sen paremmin Helsingissä kuin Tampereellakaan.

Tampere-talo yhdessä Kanrestan kanssa organisoi teemoitettuja Viini Soi tilaisuuksia ainakin neljänä konserttipäivänä eri teemoilla. Ensimmäinen on 22.2. teemalla Barokin ajasta Uotisen kauteen illan konserttien mukaisesti. Lisätietoja muunmuassa Tampere-talon nettisivuilla.

 

Paljon puhuttu arvonlisäveron yhden prosentin nousu ei kovin paljon hätkähdytä viinien hinnoissa, mutta kuluvan vuoden aikana saamme varmaankin huomata yhden jos toisenkin viinialueen hintojen nousevan. Tämä johtuu ennenkaikkea poikkeuksellisen hankalasta satovuodesta 2012.

Alkuvuodesta Alkoon on tullut muutamia varsin mielenkiintoisia uutuuksia.

Kreikkalaisen Nemean alueen viini on hyvin maailmalla tunnettu ja paljon ystäviä saanut viini, joka tuotetaan Agiorghitiko rypäleestä. Tsantalin Nemea Réserve 2008 (Alko 451447 10,07 €) on monivivahteinen, hapokas, mausteinen ja hieman yrtteihin vivahtava keskitäyteläinen viini.  Kirsikan, luumun ja neilikan ohella tarkka-aistinen voi löytää myös metsämarjojen ominaisuuksia. Mielestäni erinomainen valinta hapanimelien ruokien ja juustojen kanssa.

Mielenkiintoista on myös viinin pitkä kypsyttäminen ennen kaupan hyllylle pääsemistään. Viinin pitää kypsyä tynnyrissä ja pullossa vähintään kolme vuotta. Tsantalin perhe on kasvattanut rypäleitä ja tehnyt viiniä kolmessa polvessa yli sadan vuoden ajan.

Pohjoisen-Rhônen alueen viineistä pitäville on tullut myyntiin aina luotettavan M Chapoutierin Les Meysonniers 2010 (Alko 429967 20,00 €). Tämä syrah lajikkeesta tuotettu miellyttävän kirsikkainen ja hennon kukkainen viini  on myös varsin mausteinen.

Veljesten Michel ja Marc Chapoutier johtama viinitalo on ollut perheellä jo vuodesta 1808 ja nykyään he käyttävät ainoastaan luomumenetelmiä. Chapoutier on yksi harvoja ellei ainoa jonka etiketeissä on viinin tiedot myös  sokeainkirjoituksella.

Kolmantena uutuutena haluan tuoda esille bulgarialaisen Midalidaren viinitilan tuotteen Carpe Diem Merlot 2011 (Alko 438347 10,07 €). Tämä tuhti, lämmin ja mausteinen viini on tuotettu Chirpanin alueella, muutaman tunnin ajomatkan päässä Sofiasta.

Tämän 25 hehtaarin tilan takana on venäläinen liikemies Evgeniv Yussupov joka itse asuu Kazakhstanissa mutta haluaa kehittää Mogilovon kylästä menestyvän ja vauraan keitaan. Viinintekijät Nikolay Katerov ja Alexander Aleksiev ovat saaneet oppinsa Australiassa, Uudessa Seelannissa ja Ranskassa, mutta ovat ihastuneet tuottamaan Italian toskanalaistyylisiä viinejä.

Nautinnollisia hetkiä ystävien ja hyvän viinin seurassa ja nauttikaa valkoisista hangista.

Viinitimo