Erittäin suositun Spy Cooler (viinipohjainen, hedelmäinen, hieman hiilihapotettu virvoke) juoman ja Red Bull juoman ”isä” Chalerm Yoovidhya perusti Siam Wineryn vuonna 1986. Hänen visionsa oli vuosikymmenet että viini on hyvin terveellinen juoma, ja niinpä hän halusi olla yksi thaimaalaisen viinituotannon uranuurtaja.

Siam Winery on tällä hetkellä Kaakkois-Aasian suurin viinituottaja joka työllistää yli 1000 henkilöä. Heidän tuotantolaitokset sijaistevat Samut Sakornissa, noin 60 km Bangkokista lounaaseen.

Viininviljelykset sijaitsevat Hua Hinissa Monsoon Valleyssa, Kao Yaissa Pak Chongin rinteillä sekä Chao Phraya joen suistossa. Siam Winery on kokeillut viininviljelyä myös pohjoisessa Chiang Maissa, joskin kaikki yritykset ovat toistaiseksi epäonnistuneet.

Hua Hin on pääpaikkana jossa myös kokeillaan eri lajikkeiden soveltuvuutta Thaimaan olosuhteisiin. Tällä hetkellä viljeltävänä on 25 eri lajiketta.

 

Pääviinintekijänä on toiminut vuodesta 2007 saksalaistyttö Kathrin Puff. Melkoisen energinen nuori nainen jonka harrastukset ovat mm pitkien matkojen juoksu ja triathlon.

Hua Hin Hills viinitilan päärypäleet ovat Shiraz, Colombard ja Chenin Blanc ja nousevia tähtiä todennäköisesti Tempranillo, Sangiovese, Dornfelder, Viognier ja Muscat.

Kun matkaatte Thaimaahan ja varsinkin Hua Hinin suuntaan on hyvä muistaa että Hua Hin Hills viinitilan viljelykset sijaitsevat noin 45 km tämän suositun lomakohteen ydinkeskustasta. Viinitilalla on erinomainen Sala Wine Bar and Bisto –terassiravintola upealla panoraama maisemalla ja siellä on mahdollista maistella tilan tuotteita omatoimisesti tai hyvin asiansa osaavan henkilökunnan opastamana. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan heidän viiden viinin ja viiden thaimaalaisen tapaksen keskinäistä liittoa. Erinomaisia oivalluksia.

Vielä joitakin vuosia sitten paikalliseen viiniin sekoitettiin etelä-afrikasta ja australiasta tuotettua viiniä parantamaan laatua ja antamaan täyteläisyyttä. Nyt tästä on voitu jo luopua sillä kymmenkunta vuotiaat pensaat antavat tarpeeksi mojovaa konsentraatiota. Myös pensaita koulutetaan siten että annetaan ainoastaan yhden sadon kypsyä vuodessa. Sadonkorjuu tehdään helmi-maaliskuussa. Vapaassa kasvussa vuodessa saataisiin kaksi satoa, mutta näin viinin laatu kärsii.

Olimme hiljattain pienellä porukalla vierailemassa Hua Hin Hills tilalla ja markkinointipäällikkö Hanna Oberauer oli laatinut meille varsin laajan ja tasokkaan ohjelman.

Seurueemme otti vastaan, opasti ja emännöi erinomaisella taidolla ja hymyllä Khun Chiraphan Permsuwan. Varsinaisena viiniasiantuntijana paikalle oli saapunut viinitilan oma sommelier Khun Surachet kutsumanimeltään Dear. Hän myös vastaa Hua Hinin keskustassa sijaistevan Market Village ostarissa sijaitsevan viinibaari/myymälän päällikkyydestä.

Muutama viini nousi yli muiden ja niistä tässä muutama sana:

Colombard 2012 – omenainen, kukkainen, rapea viini jossa erityisen pitkä jälkimaku; hieman sauvignon blanc ominaisuuksia

Cuvée de Siam 2010 – tasasuhteessa chenin blanc ja colombard; kuusamaa, mantelia, samettinen, hyvin tasapainoinen

Shiraz 2010 – mausteinen, kirsikkainen, kahvia, suklaata; erinomainen hedelmän konsentraatio, joskin paranee varmaankin kun hieman vielä ikääntyy, jos ehtii

Cuvee de Siam 2008 – shiraz 70 % ja sangiovese 30 % on tämän viinin osuudet; lakristia, espressokahvia, suklaata, itämaisia mausteita; monivivahteinen, paahteinen – parhaat vuodet edessä – erinomainen potentiaali – soveltuu todella perinteiselle pihville

Se mitä jäin kaipaamaan oli heidän Brut de Blanc de Blancs kuohuviini. Tuotetta on kehuttu niin paljon että kaikki on myyty loppuun ja pitää odottaa ensi kesään ennenkuin seuraava vuosikerta on tarjolla. On näemmä syytä poiketa tilalla uudelleen.