Olette varmaan jo kuullutkin että Hugh Hefnerin Playboy Club on myös laittanut nettimyyntiinsä viiniä ja nämä 10,00-50,00 € maksavat pullot tunnistaa seuraavista nimistä: Gentlemen Prefer Blondes, Sinfully Seductive, Sexy sekä Spicy. Viinit ovat alkuperältään Kaliforniasta, Stellenboschista, Bordeauxista ja Burgundista.

Playboy Wine Club

Myös Ruotsista kuuluu kummia. Sikäläinen monopoliyritys Systembolaget vastaa kansainvälisten viininettikauppiaiden myynnin kasvuun ja aloittaa tuotteiden kotiinkuljetuksen. Kotiovelle tuotuna viinierän hintaan lisätään noin 25 € kulut 6-12 pullon laatikkoa kohden. Enimmillään asiakkaat voivat tilata 96 pulloa kerrallaan. Kokeilu alkaa ensin kuudessa eri myyntipiirissä.

Viininkeräilijöiden kannattaa tarkoin harkita kenen kellarissa viinejään pitää, sillä jälleen kerran on yksi ikävä tilanne tullut eteen. Ameriikan Kaliforniassa sijainnut Legend Wine Cellars ehti toimia 4,5 vuotta ennen kuin jäi kiinni siitä että oli vaihtanut asiakkaiden säilyttämiä viinejä halvempiin ja ja huutokaupannut paremmat viinit muualla. Herra Osumin saaliiksi tuli noin 2,5 miljoonaa euroa ja päälle 16 vuotta linnaa. Muistuupa samalla mieleeni joitakin vuosia sitten Lontoon Mayfair Cellarin tarina jossa henkilökuntaan kuuluva myi neljän vuoden ajan hulppeita viinejä eteenpäin asiakkaiden varastoista. Tämä huomattiin vasta asiakkaan noutaessa 1,5 miljoonan euron Cheval Blanc pullojaan.  Mitäpä tästä opimme, ei kannata viinejä jemmata, nautitaan ne pois.

                                                  

Viiniä taikinassa on tulossa hyvin suosituksi kaikkialla missä viiniä nautitaan. Ensin tämän on saanut huomata Italiassa, missä kilvan eri viinitilat ovat ryhtyneet kehittämään sesonkipullaansa Panettonea. Kuuluisa Bisolin viinitalo valmisti rajallisen erän ja seuraavaksi on tulossa Veneton kulttitila Zymen Kairos viinillä höystetty Panettone. Tätä leivotaan joulumarkkinoille hyvin rajallinen määrä ja jakeluun se menee marraskuun lopulla.

Kiinalaiset eivät tässäkään jää sivustakatsojaksi. Hong Kongissa hyvät ystäväni Jeannie Cho Lee (MW) sekä Kowloonin Shangri-La hotellin Chef Mok Kit Keung ovat kehitelleet yhdessä kiinalaisen Moon Caken. Mukaan on makeutta ja vivahdetta saatu ranskalaisen Chateau Guiraudin Sauterne-viinin myötä.

Viinimaailmassa on vuoden puheenaiheena ollut julkimoiden entuudestaan omistamat ja hiljattain hankkimat viinitilat sekä se kenen viini on juotavaa ja kenen ei.

Seuraava mielenkiintoinen keskustelunaihe ja kokeilunaihe onkin se miten musiikki vaikuttaa viininmakuun. Tällä en kuitenkaan tarkoita sitä että viiniviljelyksille asennetaan kaiuttimia ja huippu äänentoistolaitteita. Puhumattakaan että näin tehdään kellareihin joissa viiniä kypsytetään ja säilytetään. Kyseessä on se mitä musiikkia kuuntelemme ja minkä tyyppistä viiniä on lasissamme.

On selvää että viinikin maistuu erilaiselta kuuntelemmeko Duke Ellingtonia vai Nikolai Rimsky-Korsakovia, vai soiko taustalla Carmina Burana vai Paco de Lucía. Tämän jokainen voi itse tarkistaa ja todeta kotioloissaankin.

Tähän liittyen tuleekin mieleeni kehottaa viininystäviä laittamaan jo nyt ensi vuoden kalenteriin merkintä tulevasta tapahtumasta. Tampere-talossa järjestetään 9.-10.3.2013 ViiniSoi - Tapahtuma hyvän maun ystäville. Paikalla runsaasti erilaisia viinejä maisteltavana ja aiheeseen sopivaa musiikkia kuultavana.

Pikapuoliin on syksyn sato metsistä kerätty joten voimme nauttia lasillinen maukasta pehmeää punaviiniä hyvien ystävien seurassa, kynttilän valossa.

Viinitimo