Viini ja etenkin viinitilat kiinnostavat Aasian varakkaita. Ranskan Burgundin yksi kulttitila Chateau Gevrey-Chambertin on kaikessa hiljaisuudessa myyty Kiinan makaolaiselle Louis Ng Chi-singille. Hän on yksi sikäläisen kasinopohatta Stanley Hon johtajista. Herra Ng Chi-sing on luvannut restauroida tilan rakennukset ja nostaa viinin omaan korkeaan loistoonsa. Alueen viinituottajajärjestön johto onkin nyt varpaillaan ja pelkäävät pahinta että aasialaiset ostavat enemmänkin näitä maineikkaita viinitiloja.

 

Bordeauxissa puolestaan Chateau Bel-Air on myyty Shanghailaiselle teräsmoguli  Zhi Gen Laille. Parin viime vuoden aikana kiinalaiset ovat ostaneet jo yli 40 viinitilaa Bordeauxin alueella. Aivan tarkkaa lukua ei varmaan ole tiedossa kenelläkään.

Kuten olen useaan otteeseen tämän vuoden aikana todennut että viinitiloista on tullut todella suosittuja myös urheilijoiden, muusikoiden ja elokuvatähtien keskuudessa. Yhä useammalla on yksi tai useampi viinitila eri puolilla maailmaa.

Näin myös Brad Pitt ja Angelina Jolie nauttivat oman tilan tuotteistaan. Cotes de Provencen alueella sijaitsevan Chateau Miravalin viineistä nautitaan myös heidän häissään. Tämä Corrensin kylässä sijaitseva viinitilan entinen omistaja oli ranskalainen pianisti Jacques Loussier, joka rakennutti kartanoon hulppean äänitysstudion jossa mm Sting on äänittänyt. Myös Pink Floydin albumia The Wall äänitettiin tällä tilalla. Vuodesta 1993 tila oli amerikkalaisen Tom Boven omistama ja hän kehitti viinituotantoa omistusaikanaan. Tilan rosé onkin nykyään erityisen himoittu viini. Kaikkiaan tilan maat käsittävät 400 hehtaaria josta 30 ha on viiniviljelyksiä.

Kyseisen alueen huippuviinejä pääsivät maistamaan viime keväänä ne onnekkaat jotka osallistuivat Andre Dominen viinitasting tilaisuuksiin Tampereen Viinimessuilla.

Tiesittekö että 26.10. vietetään jo kolmannen kerran kansainvälistä Samppanja-päivää. Silloin eri puolilla maailmaa sampanjan ystävät kilistelevät ja nauttivat tästä ranskalaisesta jalosta kuplajuomasta.

Chateau Mouton Rothschild 2009 oli mukana Alkon varattavissa tuotteissa tässä kuussa. Jätin tällä kerralla varauksen tekemättä, sillä hintaa oli kertynyt lähes 900 euroa pullolle jonka eurooppalaisista kaupoista voi hankkia reilulla 600 euron hinnalla. Ja toisaalta en ole kertaakaan näissä varauksissa mitään saanut. Vuosikerran 2009 etiketin on tehnyt Intiassa syntynyt brittitaiteilija Anish Kapoor.  Chateau Mouton Rothschild tunnetaan loistavien viinien ohella myös siitä että jokaisen vuoden etiketti on eri taiteilijan piirtämä.

Armand de Brignac samppanja jyrää. Pari päivää sitten Jay-Z ja Beyonce järjestivät vaalirahaston varainkeruupippalot Yhdysvaltain istuvalle presidentti Obamalle. Tilaisuudessa oli läsnä 100 vierasta joista kukin maksoi lipustaan 32000 €.  Jay-Z´n New Yorkissa sijaitsevan ja omistaman 40/40 Clubin sisääntulo oli koristeltu 350 Armand de Brignac Brut Gold pullolla, jota esimerkiksi Alkosta (905787) voi ostaa hintaan 247,80 €.

Nyt syksyn väriloisteessa on hyvä nauttia lasillinen jokaisen omaa mielisamppanjaa ja näissä merkeissä toivotankin kaikille nautinnollisia iltoja hyvien ystävien ja viinien seurassa

Viinitimo