Uudistuneen ilmeen kanssa Kukkaisviikkojen Viinikylä avattiin eilen torstaina. Oli todella miellyttävän oloinen alue – tänä vuonna on saatu hyvin mukaan avaruutta ja toimivuutta koko kylään.

Toinen merkittävä muutos on se että viinilista on todella mielenkiintoinen. Pienempiä ja vähemmän tunnettuja viinitiloja ja heidän viinejään on mukavasti tarjolla. Nyt on mahdollista porukalla maistella laajalti uusia tuttavuuksia.

Ensimmäisenä iltana silmiini osui muunmuassa seuraavat viinit, joista jo muutamaa pääsin maistamaankin.

 

Samppanjaosastolla löytyi erinomainen Philippe Gamet Brut Selection sekä huomattavasti täyteläisempi ja erityisen monivivahteinen Philippe Gamet Brut Cuvee 5000. Molemmissa selkeästi tulee esiin tummien rypäleiden ominaisuudet, etenkin jälkimaussa.

Valkoviinipuolella Moselin Paulinshof Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Spätlese Riesling Trocken  oli sopivan hedelmäinen ja mineraalinen nautittavaksi, jälkimaussa voimallista omenaa.

Itävallan Blauensteiner Essesnthal Gruner Veltliner oli juuri sitä mitä tältä rypäleeltä odottaa, trooppiista hedelmää ja pippurisuutta.

Punaviinipuolella on mukavaa että nouseva viinimaa Georgia ja heidän punainen lajikkeensa Saperavi on löytänyt tiensä Viinikylään. Tämä suhteellisen kevyt viini on mukava kesäiltaan, mutta toki listalta toivoisi näkevänsä myös kuka on viinintuottaja.

Viinilistaa on todennäköisesti tehty niin kiireellä että hyvin usein viinialue ja jopa tuottajakin on jäänyt kokonaan pois.

Pohjois-Italiasta Trenton alueelta on mukana Paolo ja Christina Endricin Endrizzi-viinitilan punainen, kukkainen ja hedelmäinen Lagrein. Olisin kaivannut yhtä heidän erinomaista valkoista myös rinnalle.

Punaviinin ystäville myös suositan maistamaan Sisiliasta tullutta Mont´Albano Nero d´Avola viiniä –etenkin jos lähipäivinä on hyvinkin lämpimiä iltoja Viinikylässä.

Amaronen ystäviä myöskin hemmotellaan tänä  vuonna sillä peräti kolmea eri Amaronea pääsee maistamaan ja vertailemaan. Yksi tunnetuimpia on Tedeschin perheen Amarone della Valpolicella Classico. Heidän viini on vuosikertaa 2007 joka on yksi lähivuosien parhaista, joskin kovin nuori vielä. Tämä on voimakas ja sopii erinomaisesti meditaatioon tai hämärtyvään iltaan – vaikkapa kahdenkeskisen hetkeen hänen kanssaan. Muut amaronet ovat eri tuottajien vuosikertoja 2005 ja 2008.

Nyt kannattaa käydä tutustumassa Viinikylän tarjontaan ja viettää hauska viinillinen ilta ystävien seurassa.

Minäkin menen sinne uudelleen. Viinikylä on avoinna 4.8. saakka.