Grosseton kauppakamarin, Grosseton maakunnan, Grosseton messujen ja alueen viinin- ja elintarvikkeiden tuottajien järjestämä vuotuinen tapahtuma järjestettiin 26.-28.5.2012 Grosseton messukeskuksessa.

Läsnä oli parisen sataa viinitilallista ja viitisenkymmentä elintarviketuottajaa. Tilaisuus sinänsä oli varsin tavanomainen jossa saatoin maistaa lukuisan määrän erilaisia viinejä.

Tämän tilaisuudensuurimmat viinituottaja-alueet olivat siis Montecucco DOC, Morellino di Scansano DOCG sekä Maremma Toscana IGT.

 

Maremma on moderni ja nouseva viinintuottaja-alue. Vieressä on Bolgheri

jossa maailmankuulut Gaja, Sassicaia, Ornellaia tuottavat huippuhintaisia viinejä. Nyt onkin mielenkiintoista seurata kuinka nopeasti Maremman tuottajat nousevat arvostettujen viinialueiden kartalle. Tuntuma on hyvä.

Omiksi suosikeiksini tuli heti ensimmäisenä päivänä Ampeleia, Poggio Assiolo dell´Az Agr Bandinelli Dario e.C., Tenuta Monteti, Rigoloccio, Le Chiantigiane, Rocca di Frassinello sekä Az Agr Cencini Marco. Näitä nimiä kannattaa seurata ja mikäli liikutte Toskanassa ja etenkin Maremman alueella niin poiketkaa näillä viinitiloilla maistelemassa ja viekää terveisiä J

Messujen huikea kohokohta oli minulle se kun lähes sata ala-asteen koululaista saapui maanantai aamuna paikalle – ja ryhtyivät tekemään huippuammattilaisten kanssa omaa juustoa. Tunnin aikana jokainen valmisti oman ricotta-juuston kotiin vietäväksi. Ei siinä tarvittu spick & spanin tuoksuista desinfioitua keittiötä eikä kumihanskoja. Kädet tosin pestiin aluksi ja koko show alkoi messujen keskusaukiolla, missä kaikki muutkin seminaarit ja pruuvit järjestettiin non-stoppina.

Ruokaosastojen puolella juustot ja maukkaat leikkeleet oli mieleen viininmaistamisen jälkeen. Mutta erityisesti jäi mieleeni Gnocchetti Gigliesi – joka vei kielen mennessään. Todella herkullinen pieni leivonnainen jossa mukana mantelia ja viikunaa. Oli sen verran maukas että kävin joka päivän päätteeksi ottamassa niitä kourallisen. Eivät kieltäneet.

Kävin myös mielenkiintoisen keskustelun Luca Maronin kanssa (kaveri on yksi Italian tunnetuimmista ja siellä arvostetuimmista viiniarvostelijoista). Hän myös mielenkiinnolla odottaa muutamien Maremman alueen viinitilojen menestystä maailmalla. Mukana oli muutamia viinitiloja joilla jopa 70 % menee vientiin.