Kesää odotellessa useat matkaavat Euroopan eteläiseen osaan toivoen että siellä olisi jo kesä. Tänäkin vuonna kevät on etelässä pidemmällä, mutta aivan samoin kuin meilläkin hieman myöhäisemmässä kuin keskimäärin. Eikös ollut hyvin sanottu.

Reilu viikko sitten Toskanan luonto oli jo varsin vehreä, mutta hämmästyttävää kuinka vajaan parintunnin ajomatka silläkin alueella muuttaa maisemaa todella paljon. Chianti Classicon alueella tuskin oli vielä näkyvissä silmuja viinipensaissa kun Brunellon alueella ja Bolgherissa oli jo isot lehdet ja kukinta alkamassa. 

Ystäväni Filippo Magnani

on alueen erikoisasiantuntija ja hän oli tehnyt tarvittavat varaukset pienelle ryhmällemme. Erinomainen Chiantin alueen pikkukaupunki on Radda in Chianti ja siellä torin laidassa sijaitseva Palazzo San Niccolò oli parin vuorokauden ajan kotinamme. Majatalon sokkeloissa on toinen toistaan erikoisempia huoneratkaisuja. Pienellä budjetin lisäyksellä on mahdollista majoittua saman omistajan Palazzo Leopoldon upeissa historiallisissa huoneissa joista on todella huikeat näkymät. 

Viinitalo Castello di Monsanton tiloissa ajatuksen pysäyttävä hetki on silloin kun lasissa on heidän Chianti Classico Riserva Il Poggio ja edessä 300 metriä pitkä valaistu kellarin tunneli. Tunnelin rakentamiseen kului kuusi vuotta.

Yksi alueen vaikutusvaltaisimpia ja laatuviineistään tunnettu on prinsessa Coralia Pignatelli della Leonessan Castell'In Villa. Hänen luonaan maistoimme päivällisen yhteydessä tilan viinejä aina vuodesta 1971 saakka. 

Meillä Suomessa on varsin keskeinen keskustelun aihe eläkeikä ja sen nostaminen. Vieraillessamme Tenuta Biondi Santin tilalla saimme iloksemme keskustella melko tovin omistajan, tohtori Franco Biondi Santin kanssa. Hän on juuri täyttänyt 90 vuotta mutta on täyden työpäivän ja –viikon toimistossa ja kellarilla. Hän palautti mieliimme sota-ajan ja kehui suomalaisia. Hänet oli vuonna 1943 pestattu Italian armeijaan.

Toinen matkamme kiintopisteistä oli Suvereton, noin tuhannen asukkaan pieni kaupunki, joka sijaitsee vuoren rinteellä Italian rannikolla Elban saaren kohdalla.

Täällä majapaikkamme oli entinen luostari Il Chiostro, jonka Filippon isä ja kaverit ovat remontoineet parinkymmenen huoneen tyylikkääksi asunto-hotelliksi. Todella tilava ja miellyttävä paikka asua vaikka pidempäänkin. 

Piemontelainen Gajan viinitalo perustettiin Barbarescoon vuonna 1856 ja sen nykyinen omistaja, Angelo Gaja, on viinintekijä jo neljännessä polvessa. Tuottajaperheen pääpaino on aina ollut laadun vaalimisessa.

Vuosien saatossa Gaja on hankkinut myös kaksi viinitilaa Toscanasta; Pieve Santa Restituta Montalcinossa ja Ca'Marcanda Bolgherissa, joista jälkimmäiseen tutustuimme viehättävän Valentinan opastuksella.

Alkosta löytyy Gajan Promis (Alko 901597 39,00 €) Merlot 55%, Syrah 35%, Sangiovese 10% rypäleistä tuotettu tummanpunainen, hedelmäinen ja aavistuksen hillomainen viini. Maukas, pehmeä ja täyteläinen.

Oma suosikkini Ca´Marcanda (Alko 934247 79,90 €) on sekoitus jossa  mukana Merlot 50 %, Cabernet Sauvignon 40%, Cabernet Franc 10 % lajikkeet. Todella runsas viini josta löytyy mm nahkaa, mausteisuutta, luumua, tupakan aromeja. Sopii hyvin liharuoille, paisteille, pihville ja riistalle. Herkuttelijoille. 

Toscanassa, Jokaisella matkalla on hyvä vierailla myös yhdessä tehtaassa. Eli kaikkien käsityöläisten oheen valitsimme Castello Banfin – amerikan-italialaisen Mariani perheen omistama viinitila – vai pitäisikö sanoa tehdas. He vastaavat yli 20 % koko Brunellon tuotannosta. Tilan viljelyala on yli 1000 hehtaaria.

Banfi on todella upea vierailukohde ja heidän Tavernastaan saa erinomaista paikallista ruokaa, joskin pöytä kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Banfin Brunello di Montalcino 2006 löytyy myös kotikaupastamme (Alko 931997 41,30 €). Viini on täyteläinen, hyvin tanniininen ja mausteinen. Sopii hyvin voimakasmakuisten ruokien kanssa.

Bolgherin kaupungin läheisyydessä sijaitseva Tenuta dell' Ornellaian viinitilan perusti markiisi Lodovico Antinori vuonna 1981. Lodovico Antinori halusi luoda uuden huippuviinitilan, jonka viinit heijastaisivat alueen maaperää ja vaurasta historiaa.

Tenuta dell´Ornellaian erinomainen Ornellaia 2008 viini (Alko 901197 112,00 €) on erittäin täyteläinen, keskitanniininen, hedelmäinen viini jossa kypsää marjaa, mokkaa, mausteisuutta. Viini on tuotettu Cabernet Sauvignon 55%, Merlot 27%, Cabernet Franc 14%, Petit Verdot 4% lajikkeista. 

Näihin makuihin on hyvä päättää tämä kevätkausi ja toivotankin kaikille erinomaisen hyvää kesää, mukavien ihmisten ja maistuvien viinien seurassa.

Viinitimo