Uskomaton miten keväisen auringon valo ja pidentyvät päivät ilahduttavat. Tuntuu saavansa uutta energiaa ja asiat hoituvat entistä paremmin. Pimeän kauden jälkeen innolla etsii uusia viinejä ja niiden olemusta. Tässäkin asiassa uudet tuttavuudet piristävät kummasti.

Maaliskuun alku on tuonut Alkoon muutaman mielenkiintoisen viinin. Sveitsiläisiä viinejä on nyt Alkon myynnissä kolme, mutta tämä uusin on ainoa privaattikellarin tuote, kaksi muuta ovat osuuskuntien herkkuja.

Sveitsin Valaisin luokitusalueella sijaitseva Les Fils de Charles Favre on tuottanut Hurlevent Heida 2010 viinin (Alko 503717 29,00 €).  Viini on tuotettu Traminer lajikkeesta jota Sveitsissä kutsutaan myös Savagnin Blanc nimellä. Vuonna 1944 perustettu pieni tila myös ostaa rypäleitä sopimusviljelijöiltä tuottaessaan eri viinejään. Tätä alkupaloille ja keitoille sopivaa viiniä on Alkoon hankittu ainoastaan 420 pulloa.

 

Argentiinalaisen Finca La Amalian Carlos Basso Signature Blend 2006 (Alko 472287 23,20 €) on mausteinen, hienostuneen savuinen, hedelmäinen ja varsin elegantti viini vaikkapa pääsiäispöytään.

Viljelykset sijaitsevat noin kilometrin korkeudella merenpinnasta. Viini on valmistettu Malbec, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot ja Syrah lajikkeista.

Maailmankuulu viini- ja ruokakirjailija André Dominé vierailee Tampereella huhtikuun puolivälissä ja silloin innokkaimmilla viiniharrastajilla – ja toki ammattilaisillakin on mahdollisuus saada omistuskirjoitus ostamaansa VIINI kirjaan. Myös ruoka-alan tiiliskivet Culinaria France sekä Culinaria Europa ovat Dominén käsialaa. Kirjoista tietoa ammentaville suodaan samaan aikaan myös mahdollisuus tavata Essi Avellan, MW ja saada hänen samppanjakirjaan tekijän ja alan asiantuntijan nimikirjoitus.

Kuten huomaatte viiniaihe ei ole pelkästään viinin ja lasin kanssa touhuamista vaan siihen liittyy myös perinteistä kirjojen lukemista, tiedonhankkimista sekä aiheen tutkimista.

Usein asialla on toinenkin puoli. Herra Rudy Kurniawan vuosia jatkunut ajojahti on päättynyt, kun FBI sai tämän viinimaailmaa vuosikausia häirinneen henkilön kiinni menneellä viikolla. Kurniawan on myynyt kymmenien miljoonien edestä viiniä jotka on usein todettu väärennetyiksi. Usein hänen myymäänsä vuosikertaa ei kyseinen viinitila ole edes tuottanut.

Viinikauppa on maailmanlaajuisesti niin suurta ja houkuttelevaa että näitä veijareita tulee ja menee koko ajan. Ihmekös tuo että Kiinassa saa hyvästä tyhjästä viinipullostakin joskus maksaa 50,00-100,00 euron hinnan. Toki etiketti pitää olla halutun viinitilan.

Viininmaistelua omatoimisesti vai ohjatusti. Huhtikuun viinimessuilla on huikea määrä erilaisia ohjattuja viininmaistamistilaisuuksia, joita maailmalla kutsutaan myös Master Class nimellä. Asian ydin onkin siinä että kulloinenkin luennoitsija on perehtyunyt aiheeseen ja osaa kertoa viinistä mutta myös sen taustoista.

Julkimoviineissä mielestäni on melko tärkeätä selvittää kuka on viinitilan todellinen omistaja ei niinkään se kuka on paketissa brändättynä. Tarjolla on melkoinen määrä viinejä, joissa on näyttävä etiketti kenties kuuluisuuden kuva tai muuta vastaavaa. Tulkaahan ottamaan tästä ja monesta muusta viiniin liittyvästä selvää Tampereen Viinimessuille 13.-15.4.2012.

Aurinkoisen kevään myötä nautinnollisia hetkiä ystävien ja maukkaiden viinien seurassa.

Viinitimo