Yksi vuoden odotetuimmista juhlista on takanapäin.

Joulunvietto Thaimaan Hua Hinissä ei varmaankaan kuulosta kovin ikävältä, mutta tämänkertainen joulunaika oli todennäköisesti kylmin useaan kymmeneen vuoteen. Lämpötila laski alle 20 asteen.

No tuon kärsimyksen sitten paikkasi uudenvuoden vastaanotto Thaimaan pääkaupunki Bangkokin suurimman hotellin, Imperial Queen´s Parkin, katolla. Siellä Suomessakin opettamassa käynyt chef Vittorio Bertini yhdessä ex-El Bullin chef Jacobo Tuledan kanssa tarjoilivat vajaalle sadalle vieraalle unohtumattoman juhla-aterian.

Duval-Leroyn samppanjan kanssa cocktail paloiksi tarjottiin mitä ainutlaatuisempia makuelämyksiä Osetra kaviaarista nitrogeeni-pakkasen avulla valmistettuihin kookos-curry palloihin.

Varsinaisen juhla-aterian kruunasi lukuisten ruokalajien joukosta etenkin grillatut Hokkaidon saaren rantavesien kampasimpukat parsan ja sitruunaruohon kanssa sekä australialainen Wagyu sisäfile jonka seurana oli persiljaa, juuriselleriä, tryffeliöljyä sekä Morel sienihöystöä ja kastike pohjana Shiraz viini.

Vuoden vauhtuessa taivaalle lähetettiin lukuisia paperilyhtyjä kynttilän

tuottaman lämmön avulla.

Vuosi alkoi miellyttävästi myös viinitastingien suhteen. Viiniritareiden vuoden ensimmäinen kokoontuminen Vinoteekissa Jari Näsin johdolla oli hieno tilaisuus. Teemana Pinot Noir lajike ja viinin erot riippuen viinintuottajamaista.

Pinot noir näytti monipuoliset piirteensä ja sen kuinka erilaisia viinejä lajikkeesta voidaan tuottaa.

Kaksi viiniä oli ylitse muiden. Israelilainen Golan Heights Wineryn tuottama Yarden Pinot Noir 2007 (Alko 956257 21,20 €) on melko täyteläinen, aromaattinen ja hedelmäinen viini, jossa on erityisen pitkä jälkimaku. Tammisuus tulee herkällä tavalla esiin eikä lainkaan häiritsevästi. Erinomainen viini savustetulle kalalle sekä paahdetun ankan kanssa. Yarden on yksi tämän vuonna 1983 perustetun viinitilan tuotemerkeistä. Golan Heights on yksi Israelin johtavia viinintuottajia ja heidän osuus maan viinin vientikaupasta onkin lähes 40 %.

Toinen erittäin mielenkiintoinen ja hyvä löytö oli kalifornialainen Cycles Gladiator Pinot Noir 2008 (Alko 916137 10,08 €). Tämä on mausteinen ja marjainen viini jossa selkeästi havaittavissa vadelmaa ja neilikkaa. Tasapainoinen herkullinen viini. Viiniä tuotetaan Lodin alueella Sacramento-joen pientareilla Kaliforniassa. Hahn Family Estate yritysryppäässä on useampia viinitiloja ja Cycles Gladiatorin viinintekijät ovat kotoisin Chilestä ja Uudesta Seelannista.

Mikäli joku ihmettelee että taas on viinien hinnat nousseet, niin ei se johdu yksinomaan viinitilojen, maahantuojien tai myymälän katteiden noususta. Viinin valmistevero nousi vuodenvaihteessa siten että se vaikuttaa pullon hintaan noin 0,27 € arvonlisäveroineen.

Nyt kun ulkona on pakkasta niin sitähän voisi aivan hyvin maistaa sopivassa tilanteessa Ice Wine viiniä. Tälläinen jääviinin rypäleiden sadonkorjuu tapahtuu aina vasta kun tarhat ovat kokeneet kunnon pakkasen. Rypäleet kerätään jäisinä, tämän jälkeen mehun puristus ja sitten tuotanto terästankeissa. Aikoinaan Keski-Euroopasta lähtenyt valmistustapa on etsinyt vuosien saatossa viileämpiä kasvualueita ja nykyään tunnetuimmat jääviinit tulevatkin Kanadasta, Niagara putousten läheisyydestä.

Inniskillin Icewine Vidal Oak Aged 2006 (Alko 557924 63,80 €) on hapokas ominaisuuksissa mukana aprikoosia, persikkaa, toffeeta ja viinissä on todella makeutta, sokeria on 240 g/l. Tämän Vidal-lajikkeesta tuotetun viinin tuottaa Vincor International, joka on Kanadan suurin viiniliike.

Toinen Alkosta löytyvä jääviini, Blaxsta Vingård Vidal Icewine 2005 (Alko 567423 58,70 €), onkin yllättäen Ruotsista. Blaxstan kunnassa sijaitseva tuottaja tekee viinin Vidal, Chardonnay ja Merlot lajikkeista. Göran ja Ulrika Amnegårdin vuonna 2000 perustama viinitila tuottaa parituhatta litraa rypäleviiniä, josta lähes 500 litraa jääviiniä. Tämä moniulotteinen viini on runsaan hedelmäinen, aprikoosinen, sitruksinen ja sokeria 170 g/l.

Nautinnollisia hetkiä ystävien ja hyvän viinin seurassa ja nauttikaa valkoisista hangista ja pakkasista.

Viinitimo