Opiskelu on aina tärkeää, ja mikäli erinomainen ansiotaso ja viini kiinnostaa, niin ei muuta kuin hankkimaan viinillinen ammatti. Tosin samalla pitäisi oppia jokin Aasian kielistä, mieluiten kiinan kieli.

Kuten jatkuvasti saamme todeta Aasian maiden ja markkinoiden erinomaisuuden ja nyt se näkyy myös viiniin liittyvissä asioissa.

Sen jälkeen kun Hong Kong poisti kaikki verot viinin maahantuonnista, markkinat ovat kasvaneet 200-300 prosentin vuosivauhtia.

Suurin osahan tuosta menee manner-Kiinaan, mutta eihän se nyt ole tärkeätä. Merkittävää on se että Hong Kong-Kiina on ylivoimaisesti suurin Bordaux viinien kuluttaja ja muiden viinintuottaja-alueiden myynti kasvaa suurinumeroisesti. Ja mikä ihmeellisintä hinnat ovat lähes Suomen tasolla.

Mikäli tuolla suunnalla haluaa opiskella viinitietämystä, niin pitää varautua maksamaan luokkamuotoisesta kurssista 200,00 euroa per päivä. Omasta pussista.

Asiansa osaava viinipruuvin vetäjä saattaa hyvinkin laskuttaa 700-1500 euroa per tunti ja joillakin on minimiveloitus 5000 euroa. Jotta sinne hommiin.

Kiinalaiset on muutenkin vauhdissa, viinitilakauppa käy kuumana ja ainakin Château de Viaud, Château Laulan Ducos, Château de la Salle on myyty heille. Japanilainen Suntory-yritys hankki itselleen Château Beychevellen. Yksi suuri syy tähän on varmaankin se että aasialaiset haluavat päästä eroon ranskalaisten viinien välittäjistä. Moet Chandon on laajentanut kimppakuvioita Kiinassa ja ryhtyy tuottamaan kuohuviiniä Ningxia Huin alueella.

Muuallakin tosin tapahtuu. Concha y Toro on ostanut kalifornialaisen Fetzer Vineyardsin, hintalapun ollessa 170 miljoonaa euroa.

Amerikkalainen Alex Gambal, joka muutti muutamia vuosia sitten Bostonista Beauneen on ensimmäisenä ulkolaisena päässyt ostamaan Montrachet alueen maita. Hänen onnistui hankkia itselleen pari pientä palstaa Bâtard-Montrachet kylästä.

Kun minulta kysytään mikä viini on parasta – on hyvä muistaaa että kaikki on hyviä viinejä, makuasioista on turha kiistellä. Tuskin kukaan haluaa huonoa viiniä tehdä ja ainakin viinintekijä itse tuumaa että hänen viininsä on hyvää. No tokihan viineissä on myös vikoja ja tietenkin eri tyylisuuntia.

Nyt on kotoisessa viinikaupassamme muutama maukas uutuus.

Barcelonan eteläpuolelta tulee maineikkaan Parés Baltàn perhetilalta Savia Viva Familia Tempranillo 2009 (7,98 € ALKO 471587). Melko täyteläinen, mausteinen viini joka sopii kesäiltojen grillatulle ruoalle.

Kesäinen raikas, sitruksinen valkoviini Pohjois-Portugalista, yli viidensadan viljelijän yritys Quintas de Melgaço Agricultura e Turismo tuottaa Terra Antiga Vinho Verde viiniä (8,98 € ALKO 511307).

Mainio Pinot Noir ja Chardonnay lajikkeista tuotettu Graham Beck Brut Rosé (15,85 € ALKO 508647) on kuiva, pehmeän hapokas ja hieman paahteinen kuohuviini kesän juhliin. Tämän tilan alunperin hankki Liettuasta maahanmuuttanut siirtolainen Charles Back I vuonna 1937 – kauppasumman ollessa 6700 Brittien puntaa. Kolmannen polven edustaja Graham Beck, etelä-afrikkalainen miljardööri menehtyi viime kesänä. Hän toimitti kuohuviinit Nelson Mandelan sekä Barack Obaman virkaanastujaisjuhliin.

Kiinnostuneille tiedoksi että kesäkuun 3. päivänä amerikkalainen huutokauppahuone Acker Merrall & Condit järjestää Maarianhaminassa huutokauppatilaisuuden jossa on huudettavana kolmisenkymmentä eri samppanjakohdetta, mukana myös 2 pulloa Ahvenanmaalta viime kesänä merenpohjasta nostetusta saaliista. Tätä kirjoitettaessa yksi saman löydön pullo korkattiin juuri Lontoossa viinimessuilla.

Vielä vinkkinä: nyt on viinihuutokauppa joka myy viinit halvimmalla – vähiten tarjoavalle ! www.uniquewineauctions.com

Nauttikaamme maukkaista makuelämyksistä – yhdessä ystävien ja lähimmäisten kanssa.
Hyvää Kesää !

Viinitimo