Käväisinpä tuossa muutama viikko sitten Unkarin Budapestissä. Kutsuttiin puhumaan Suomen viinimarkkinoista ja nykytilanteesta sekä vähän myös Kaakkois-Aasian vastaavasta asiasta.

Loisteliaassa Corinthia Grand Hotellissa pidetyssä tilaisuudessa kävi kahden päivän aikana lähes neljätuhatta nautiskelijaa. Tämä ihastuttava hotelli tunnetaan Budapestissa jo keisari Frans Joseph I ajoilta saakka.

Tämän VinCE tapahtuman järjesti nyt toisen kerran Euroopan johtava viinilehti Decanter. Viinitapahtuman oli organisoitu todella loistavasti, viinialan ammattilaiset ja todelliset friikit saivat aamusta myöhäiseen iltapäivään kymmenien seminaarien, luentojen ja maistiaisten kautta viimeisintä tietoa ja oppia viineistä ja niiden ihmeellisestä maailmasta. Myöhäisempi iltapäivä ja ilta oli sitten enemmänkin viininmaistelua ja kaikki lipun ostaneet pääsivät maistelemaan yli sadan osaston viinitarjontaa. Tämän lisäksi oli vielä parisenkymmentä Palinka tuottajaa paikalla maistattamassa hieman miestä väkevämpiä.

Upeita löytöjä Unkarin modernimmasta viinintuottajakaartista löysin ainakin Ákos Pincészetin Sopronin alueen punaviinit sekä Villányn alueella Polgár Pincészet tuotetut valko- ja punaviinit. Saa nähdä saammeko näitä viinejä joskus Suomeen.

Kotimaisessa kaupassamme löytyy myös varsin mainioita unkarilaisia viinejä. Historiallisen Pannonhalmi viinitilan Apátsági Tramini (14,81 € ALKO 538737) onm niistä yksi. Tämä kukkainen, sitruksinen ja pikkuhappoinen viini on tehty Gewürztraminer lajikkeesta. Unkarin eteläosasta tulee Villányi Artemis Cuvée (10,30 € ALKO 440277) perinteinen unkarilainen punaviini jossa päärypäleenä Kékfrankos. Tämän myötä herukkainen, karpaloinen viini josta on selkeästi aistittavissa myös mukavaa mausteisuutta.

Aurinkoiset ja pidentyneet päivät tuovat mukanaan kevään ja kesän sekä mitä erilaisemmat syyt juhlia. Tarjontaa on todella paljon ja kuohuviinien kulutus onkin selkeässä kasvussa niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.
Pitkäripaisen valikoimista tartuin espanjalaiseen Cava Brut 1+1=3 (17,80 € ALKO 570647) hassuun etikettiin. Perinteisellä tavalla Xarel.lo, Parellada ja Macabeu lajikkeista tuotettu U més U fan tres, DO Cava on tyylikäs, hennon paahteinen ja mineraalinen.

Italialaisista ehdoton suosikkini on Ca' del Bosco Franciacorta Satèn 2005 (39,90 € ALKO 569117). Tämä kuiva, aprikoosinen kuohuviini on vuosikertaviini ja mujeva briossimaisuus

tulee myös läpi. Maukas ja pitkä jälkimaku.

Parhaillaan myytävänä olevan samppanjatalon Charles Heidsieck Brut Réserve (44,90 € ALKO 564737) on ollut vuosikausia yksi suosikeistani. Erittäin kuiva ja hapokas samppanja jossa myöskin maukasta briossimaisuutta. Hyvin runsas maku. Niin kuten mainitsin tämä samppanjatuottaja on ollut myynnissä jo jonkun aikaa ja hintaa pyytävät vaatimattomat 400 miljoonaa euroa.

Oletteko muuten panneet merkille kuinka usein Bordeauxissa on Vuosisadan viinin vuosikerta ! Viimeisen 30 vuoden aikana näitä vuosikertoja on ollut jo puolen tusinaa ja viimeisen viiden vuoden aikana kaksi kertaa.

Nauttikaamme lasillisesta viiniä yhdessä ystävien ja lähimmäisten kanssa.

Viinitimo